Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 08. 01- 2015. 02. 27

Sajóbábony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1), 26. §, 32. § (3), 37/A. § (3), 38. § (9), 43/B. § (1), 45. § (1), 50. § (3), 58/B. § (2), 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdés c)-e) pontjaiban, g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális gondoskodás helyi szabályairól az alábbiakat rendeli el


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. Általános eljárási szabályok


1. §

A rendelet célja, hogy Sajóbábony lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni juttatások, szociális alapszolgáltatások nyújtásának helyi szabályait, rendelkezzen az ellátások igénybevételének módjáról, az ellátások mértékéről, valamint az alapszolgáltatásokért fizetendő térítési díjakról.


2. §


(1)Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének (továbbiakban: Képviselő-testület) e rendelet szerinti hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(2)A polgármester átruházott hatáskörben hozott határozata ellen a Képviselő-testületnek címzett, de a Sajóbábonyi Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(3)E rendelet által szabályozott ellátások megállapítására irányuló eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.), a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint a végrehajtásukra kiadott kormány és miniszteri rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

2. Az ellátás igénylése


3. §


(1)Az e rendeletben foglalt pénzbeli ellátások igénylésére vonatkozó kérelmet az 1. melléklet, a szociális alapszolgáltatásokat a 2. melléklet szerinti nyomtatványon a Hivatalnál lehet benyújtani.

(2)A kérelemben a kérelmező köteles nyilatkozni saját és – a szociális alapszolgáltatások igénybevételére irányuló kérelem kivételével – a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi és vagyoni viszonyairól.

(3)A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát, továbbá az ellátás megállapítása esetén a jogosultsági feltételek fennállását a Hivatal bármikor ellenőrizheti.

(4)A rendelet hatálya alá tartozó ellátások igénylése esetében elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.

4. §


(1)Az ellátás megállapítására irányuló kérelemhez, amennyiben adategyeztetés szükséges az alábbi iratok fénymásolásának becsatolása kérhető:

a)személyazonosság igazolására érvényes személyazonosító igazolvány, vagy a személyazonosságot igazoló más érvényes okmány,

b)lakcím igazolására, lakcímkártya,

c)amennyiben a kérelem nyomtatványon a Társadalombiztosítási Azonosító Jel nem kerül feltüntetésre, a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet igazoló kártya,

d)jövedelemigazolás,

e)gyermek anyakönyvi kivonata,

f)18. évet betöltött gyermek esetében iskolalátogatási igazolás,

g)a házasságot felbontó, a tartásdíjat megállapító bírósági végzés, ezek hiányában a szülők nyilatkozata.

(2)A jövedelem igazolható:

a)a munkáltató által kiállított jövedelemigazolással,

b)nyugdíjszelvénnyel,

c)hatóság által hozott határozattal vagy kiállított hatósági bizonyítvánnyal,

d)bankszámlakivonattal,

e)büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozattal.

(3)Az önkormányzati segély igénylése esetén a felhasználási céljától függően a (1) bekezdésben meghatározottakon felül a kérelemhez csatolni kell:

a)a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számlát és amennyiben az önkormányzati segélyt nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, akkor az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is,

b)gyógyszerköltséget tanúsító háziorvosi igazolást,

c)elemi kár okozta helyreállítási költségekről készített kimutatást,

d)a közüzemi vagy más tartozást igazoló számlát,

e)a felhasználási célt igazoló egyéb iratot, dokumentumot, nyilatkozatot.


(4)[1]



(5)Az önkormányzati segély megállapítására irányuló eljárásban a hivatal környezettanulmányt vehet fel.

3. Az ellátás igénybevétele


5. §


Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az önkormányzatnál be kell jelenteni. A bejelentést követő naptól a kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.


4. A pénzbeli ellátások folyósítása és elszámolása,

a térítési díjak megállapítása, befizetése


6. §


(1)A pénzbeli ellátások folyósítása postai úton vagy pénzintézeti átutalással történik.

(2)Az eseti pénzellátásokat a megállapítást követő 10 napon belül kell folyósítani.

(3)A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátásokat – ha jogszabály másként nem rendelkezik – utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(4)Azonnali intézkedést igénylő esetben a megállapított önkormányzati segély kifizetése házipénztárból engedélyezhető. Ezt a megállapító határozatban rögzíteni kell.

(5)A hatáskört gyakorló képviselő-testületi szerv döntése alapján az önkormányzati segélyben részesült személy kötelezhető a pénzbeli juttatás felhasználásáról történő elszámolásra, melynek alapja számla vagy nyugta.


7. §


(1)[2] A szociális alapszolgáltatások körében az étkeztetésért személyi térítési díjat kell fizetni. Az étkezési térítési díj mértékét a rendelet 3. melléklete állapítja meg.

(2)A térítési díjat a kötelezett tárgyhónap 10. napjáig fizeti meg az önkormányzat számára.

.

8. §[3]

II. Fejezet

Pénzbeli és természetbeni juttatások


6. Önkormányzati segély


9. §


(1)Önkormányzati segély nyújtható a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2)Önkormányzati segélyben elsősorban azt a személyt indokolt részesíteni,

a)aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy

b)akit alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadás terhel

ba)haláleset, tartós betegség, baleset, orvosi kezelés, várandósság vagy

bb)valamilyen előre nem látható esemény, önhibáján kívül bekövetkezett elemi kár elhárítása vagy

bc)gyermek fogadásának előkészítéséhez, óvodai, iskolai nevelése miatt vagy

bd)aki – a rendőrségen tett feljelentést tartalmazó jegyzőkönyv másolatával igazoltan – bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul vagy

c)aki a nyugdíj, járadék, álláskeresési támogatás vagy egyéb rendszeres pénzellátás folyósításáig terjedő időszakig ellátás nélkül van.

10. §


(1)A kérelem elbírálására jogosult képviselő-testületi szerv döntésétől függően az önkormányzati segély egészben vagy részben természetbeni ellátásként is megállapítható, ha tartani lehet attól, hogy a kérelmező a segélyt nem a rendeltetésének megfelelően használja fel.

(2)A természetbeni ellátásként megállapított önkormányzati segély formája lehet:

a)Erzsébet utalvány,

b)tüzelőtámogatás,

c)közvetlen átutalás a közszolgáltatók felé,

d)gyógyszertámogatás,

e)intézményi gyermekétkeztetés térítési díjához való hozzájárulás.



11. §


(1)Önkormányzati segély – a 12. §-ban foglalt kivétellel – akkor állapítható meg, ha kérelmező családjában a havi egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élőnél 200%-át nem haladja meg.

(2)Az önkormányzati segély összege esetenként – a 12. §-ban foglaltak kivételével – 3.000 Ft-nál kevesebb, de 100.000 Ft-nál több nem lehet.

(3)Az önkormányzati segély eseti jelleggel vagy havi rendszerességgel minimum 2, de maximum 6 hónapra állapítható meg.

(4)[4]

12. §


(1)[5]Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély (továbbiakban: temetési segély) annak a kérelmezőnek állapítható meg, aki

a)a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles vagy

b)tartásra kötelezett hozzátartozó, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti és

c)akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350 %-át.

(2)Nem állapítható meg temetési segély, ha a temetési számla keltétől 60 nap eltelt.

(3)A temetési segély összege 50.000 Ft.

(4)A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 150.000 Ft.



7. Méltányossági közgyógyellátás


13. §[6]


Szociális rászorultság alapján közgyógyellátásra való jogosultság állapítható meg annak a személynek, aki alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra nem jogosult és esetében az egy főre jutó családi nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át,  továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátásnak az egészségbiztosítási szerv által elismert térítési díja eléri a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 25 %-át.

8. Méltányossági ápolási díj


14. §


(1)Az önkormányzat méltányosságból ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi.

(2)A méltányossági ápolási díj akkor állapítható meg, ha az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg.

(3)Az ápolási díj havi összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.


9. Aktív korúak ellátása


15. §


(1)Az Szt. 37. § (1) bekezdés b)-c) pontja alapján megállapítható rendszeres szociális segély esetén az Önkormányzat az együttműködésre a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot (továbbiakban: Családsegítő Szolgálat) jelöli ki.

(2)Az (1) bekezdésben előírt együttműködés azt jelenti, hogy az aktív korúak ellátására jogosult személy köteles:

a)a Családsegítő Szolgálatnál a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül nyilvántartásba vétel végett, valamint az együttműködés tartalmának egyeztetése céljából megjelenni,

b)a beilleszkedést segítő programról a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül írásban megállapodni az együttműködésre kijelölt szervvel,

c)teljesíteni a beilleszkedését segítő programban foglaltakat,

d)a körülményeiben, lakcímében bekövetkezett változást haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül bejelenteni.



16. §


(1)A beilleszkedést segítő program típusai:

a)motivációs és készségfejlesztés,

b)pszichoszociális megerősítés,

c)életmódot formáló foglalkozások: az életvezetési képesség megőrzését és javítását célzó egyéni és csoportos megbeszélések, foglalkozások,

d)egészséges életmódot segítő programok: szűrőnapok, egészségnap,

e)egészségmegőrzéssel és egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos tanácsadások,

f)más ellátásba juttatás segítése: nyugdíj, ápolási díj, gyermeknevelési ellátások, társadalombiztosítási ügyintézés segítése, információnyújtás az ellátásokról és a munkaerő-piaci kapcsolódásokról.

(2)A Családsegítő Szolgálat által szervezett programok helyéről és időpontjáról a megjelenésre kötelezettet 5 nappal előbb írásban kell értesíteni. A távolmaradás okát hitelt érdemlően kell igazolni.


17. §


Az együttműködési kötelezettség megszegésének esetei:

a)az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba vétel céljából kétszeri felszólítás ellenére sem jelenik meg,

b)a beilleszkedést segítő programról az írásos megállapodást nem köti meg,

c)a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt a jogosultsági feltételeket érintő lényeges tények, körülmények megváltozásával kapcsolatos bejelentési kötelezettségének 15 napon belül nem tesz eleget.


10. A normatív lakásfenntartási támogatás egyéb feltételei


18. §


(1)A normatív lakásfenntartási támogatás iránti kérelem benyújtója, illetve a támogatás jogosultja az Szt-ben foglaltakon túl a jogosultság egyéb feltételeként köteles lakókörnyezete rendezettségének folyamatos biztosítására.

(2)A lakott ház vagy lakás rendezettsége akkor biztosított, ha a kérelem benyújtója, illetve a támogatás jogosultja

a)az ingatlan állagmegóvásáról és rendeltetésszerű használatáról jövedelmi helyzetéhez mérten gondoskodik, a szakértelmet, speciális munkaeszközöket, jelentős költséget nem igénylő munkálatokat saját maga elvégzi,

b)a helyiségek járófelületeit és berendezési, felszerelési tárgyait tisztán tartja.

(3)A lakott ház vagy lakás udvara és kertje akkor rendezett, ha

a)egy db kommunális szeméttároló edény rendeltetésszerű használata biztosított,

b)az mentes a hulladéktól, gyommentes vagy felismerhető a gyommentesítés érdekében végzett rendszeres tevékenység,

c)a pázsit nyírt, kaszált vagy felismerhető a gondozása érdekében végzett rendszeres tevékenység,

d)a szabadban lévő tárgyak, felszerelések, tüzelő tárolása rendezett,

e)az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerűen használt, művelt,

f)a burkolt utak tiszták.

(4)A kerítéssel határos terület rendezettsége akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól és az ott élő növényzet terjedelmével nem akadályozza a közterület használatát.

(5)A járda tisztántartása akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól, a felgyülemlett csapadékvíztől, továbbá a hó eltakarítása, valamint a síkosság-mentesítés megtörténik.

(6)Az árok tisztántartása akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól és abban a csapadékvíz el tud folyni.


19. §[7]


(1)A 18. § (2)-(6) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítését a Hivatal helyszíni ellenőrzés során vizsgálja.

(2)Amennyiben a kérelmező, illetve a támogatásra jogosult lakókörnyezete a meghatározott feltételeknek nem felel meg, az elvégzendőfeladatok konkrét megjelölését tartalmazó felszólítás kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles a kifogásolt hiányosságokat megszüntetni, melynek teljesítését ismételt helyszíni ellenőrzés során kell vizsgálni.


11. Köztemetés


20. §


(1)A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere az Szt-ben meghatározottak szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

(2)Különös méltánylást érdemlő esetben a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre kötelezett személyt.

(3)Jelen rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő helyzet, ha

a)az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedül élő esetén 150%-át és

b)a fizetésre kötelezett, illetve családja nem rendelkezik olyan értékű forgalomképes vagyonnal, amelyből a köztemetés költsége kiegyenlíthető és

c)a temetési költségeket a hagyaték tárgya sem biztosítja.


12. Tanszertámogatás


21. §


(1)Az Önkormányzat a sajóbábonyi állandó lakosú általános iskolai, középiskolai és felsőoktatási intézményben tanuló diákok tanulmányaival járó anyagi terheinek enyhítésére tanszertámogatást biztosíthat.

(2)A tanszertámogatás összegét minden tanév kezdésekor a képviselő-testület állapítja meg.


13. Szülési támogatás


22. §


Az Önkormányzat a sajóbábonyi állandó lakosú első gyermekét szülő 23. életéven felüli édesanyát egyszeri, 50.000 Ft összegű támogatásban részesíti.


Szociális alapszolgáltatások


14. Ellátási formák és igénybevételük


23. §


(1)[8] Sajóbábony Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által nyújtott szociális alapszolgáltatások:

a)étkeztetés,

b)házi segítségnyújtás,

c)családsegítés,

d)jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

e)támogató szolgálat

(2)A szociális alapszolgáltatások igénybevétele – ha jogszabály másként nem rendelkezik – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.


15. Étkeztetés


24. §


(1)Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2)Az étkeztetés vonatkozásában szociálisan rászorult az, aki

a)átmeneti vagy krónikus betegség miatt megromlott egészségi állapotú vagy

b)fogyatékossággal élő vagy

c)szenvedélybeteg vagy pszichiátriai beteg vagy

d)hajléktalan.

(3)Kérelmezőnek a (2) bekezdésben megjelölt feltételek közül legalább egy feltételnek kell megfelelni. A (2) bekezdés a)-c) pontjai szerinti egészségügyi állapotra vonatkozó feltételeknek való megfelelést a kérelmező háziorvosa vagy szakorvos igazolja.

(4)Az Önkormányzat gondoskodik az egészségi állapotuk miatt rászorultak ebédjének térítésmentes házhozszállításáról.

(5)Az Önkormányzat az étkeztetés feladatát a Szociális Étkeztető bevonásával látja el.

24/A. § [9]


Az önkormányzat a házi segítségnyújtást igénylő személyek ellátásáról a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint a Sajószentpéteri Környéki Önkormányzati Társulással kötött megállapodás alapján gondoskodik.


24/B. § [10]


Az önkormányzat a családsegítés feladatellátást a Miskolci Kistérség Többcélú Társulással kötött megállapodás alapján látja el.

24/C. § [11]


Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint a Sajószentpéteri Környéki Önkormányzati Társulással kötött megállapodás alapján gondoskodik.

24/D. § [12]


Az önkormányzat a támogató szolgálat feladatellátást a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint a Sajószentpéteri Környéki Önkormányzati Társulással kötött megállapodás alapján gondoskodik.„

IV. Fejezet

Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal


25. §


(1)Az Önkormányzat Helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt (továbbiakban: Kerekasztal) működtet.

(2)A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart.

26. §


(1)A Kerekasztal szavazati joggal és tanácskozási joggal rendelkező tagokból áll.

(2)A Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai:

a)a polgármester,

b)a szociális alapellátásokat biztosító szerv vezetője és az általa megbízott családgondozója,

c)a helyi köznevelési intézmények vezetői,

d)a Hivatal szociális ügyintézője,

e)a védőnő,

f)a Polgármester által meghívott, alapító okirata szerint szociális tevékenységet folytató civil szervezet legfeljebb 2 képviselője.

(3)A Kerekasztal akkor határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok fele jelen van.

(4)A Kerekasztal ülésén a szavazati joggal rendelkező tagok egyszerű többséggel határozati formában döntenek.

(5)A Kerekasztal tevékenységéről évente beszámol a Képviselő-testületnek.

(6)A Kerekasztal ülései nyilvánosak.

(7)A tanácskozási joggal meghívottak körét a Kerekasztal ügyrendjében kell meghatározni.


V. fejezet

Záró rendelkezések


27. §


(1)Jelen rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2)Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti

a)Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 7/2011.(III.30.) önkormányzati rendelete,

b)Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról szóló 16/2005.(VI.22.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 6/2010. (IV.1.) önkormányzati rendelete.



Likai-Tóth Adél sk.                                                              Nagy Imre sk.

                                             jegyző                                                                        polgármester


[1]

Hatályon kívül helyezte: 9/2014.(VII.29.)  rendelet 8. § a) pontja. Hatályos: 2014. augusztus 01.

[2]

Módosította  9/2014.(VII.29.) rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. augusztus 01.

[3]

Hatályon kívül helyezte: 9/2014.(VII.29.) rendelet 8. § b) pontja.  Hatályos: 2014. augusztus 01.

[4]

Hatályon kívül helyezte: 9/2014.(VII.29.)  rendelet 8. § c) pontja.  Hatályos: 2014. augusztus 01.

[5]

  Módosította: 9/2014.(VII.29.)  rendelet 2. §-a Hatályos: 2014. augusztus 01.

[6]

  Módosította: 9/2014.(VII.29.) rendelet 3. §-a Hatályos: 2014. augusztus 01.

[7]

  Módosította: 9/2014.(VII.29.) rendelet 4. §-a. Hatályos: 2014. augusztus 01.

[8]

 Módosította: 9/2014.(VII.29.) rendelet 5. §-a  Hatályos: 2014. augusztus 01.

[9]

  Beiktatta a  9/2014.(VII.29.)  6. §- a. Hatályos: 2014. augusztus 01.

[10]

   Beiktatta a  9/2014.(VII.29.)  6. §- a. Hatályos: 2014. augusztus 01.

[11]

   Beiktatta a  9/2014.(VII.29.)  6. §- a. Hatályos: 2014. augusztus 01.

[12]

  Beiktatta a  9/2014.(VII.29.)  6. §- a. Hatályos: 2014. augusztus 01.