SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2014. (X.28..) Önkormányzati rendelete

Az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök, bizottsági tagok tiszteletdíjáról, költségtérítéséről

Hatályos: 2014. 10. 29- 2019. 10. 29

Sajóbábony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhtalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. §      (1) Sajóbábony Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete tiszteletdíjat állapít meg – a polgármester és az alpolgármester kivételével – a képviselőknek, az állandó bizottságok elnökeinek és tagjainak.

            (2) A képviselők tiszteletdíja 50.200 Ft / hónap (a továbbiakban: alapdíj).

            (3) A képviselőt, ha állandó bizottság tagja, az alapdíjon felül - több bizottsági tagság esetén is - további                      22.600 Ft / hónap, összesen 72.800 Ft / hónap tiszteletdíj illeti meg.

            (4) Az állandó bizottság elnökét az alapdíjon felül - több tisztség, bizottsági tagság esetén is - további                          45.200 Ft / hónap, összesen 95.400 Ft / hónap tiszteletdíj illeti meg.

            (5) Az állandó bizottság nem képviselő tagját 22.600 Ft/ hónap tiszteletdíj illeti meg.

            (6) A képviselő költségeinek megtérítését a Mötv. 35. § (3) bekezdésében foglaltak szerint igényelheti.


2. §      (1) A képviselőt, az állandó bizottság elnökét, tagját, ha feladatainak ellátásában 30 napon keresztül vagy               azt meghaladóan akadályoztatva van, az akadályoztatás időtartamára a tiszteletdíj nem illeti meg.

            (2) A képviselő, az állandó bizottság elnöke, tagja akadályoztatását haladéktalanul köteles a                                  polgármesternek bejelenteni.

3. §      (1) A tiszteletdíja a (3) bekezdés szerinti mértékben mérsékelhető annak, aki két egymást követő testületi vagy bizottsági ülésen igazolatlanul nem vesz részt.

            (2) Nem minősül igazolatlan távollétnek

a) a képviselő-testület megbízásából végzett vagy egyéb közérdekű tevékenység,

b) állampolgári kötelezettség teljesítése,

c) a képviselő munkáltatója által elrendelt vagy saját keresőtevékenységével összefüggő hivatalos bel- vagy külföldi kiküldetés,

d) keresőképtelenséggel járó betegség,

e) egyéb méltányolható ok.

(3) A tiszteletdíj mérséklésének időtartama három hónap, a tiszteletdíj mérséklésének mértéke a tiszteletdíj 25 %-a. Az (1) bekezdés szerinti kötelezettségszegés megismétlése esetén a tiszteletdíj mérséklésének időtartama hat hónap.

(4) A távollét igazolásául szolgáló okiratot legkésőbb a képviselő-testületi ülés, bizottsági ülés napjáig, a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben az ok megszűnését követően haladéktalanul a polgármesterhez kell benyújtani.

(5) A tiszteletdíj mérséklésére a polgármester tesz javaslatot a képviselő-testület felé.

4. §      A képviselőnek a Mötv. 32. § (2) bekezdés g) pontja szerinti kiesett jövedelme a munkáltató által kiadott, a felmentés időtartamát és a levonás összegét is tartalmazó igazolás alapján téríthető meg. A kifizetést a polgármester engedélyezi.

              5. §      A kiesett jövedelmet, a  tiszteletdíjat a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kell kifizetni. A kifizetésről a               Sajóbábonyi Polgármesteri Hivatal gondoskodik

6. §      (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2014. október 12. napjától kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, egyéb juttatásáról, költségtérítéséről szóló 17/1998.(X.28.) önkormányzati rendelete.





Likai-Tóth Adél  sk.                                                                  Dr. Szilva István sk.

     jegyző                                                                                polgármester