Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022 . évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 11. 30- 2023. 03. 01

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022 . évi költségvetéséről

2022.11.30.

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § [A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését

a)1 1.250.971.663 Ft Költségvetési bevétellel

b)2 1.779.851.844 Ft Költségvetési kiadással

c)3 -528.880.181 Ft Költségvetési egyenleggel állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, továbbá a bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.

(4) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét 371.218.083 Ft összegben rendeli el.

(5) A felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét 162.754.349 Ft összegben rendeli el.

3. § [A költségvetés részletezése]

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9. mellékletek szerint határozza meg.

(8) A 2022. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását a 10. melléklet tartalmazza.

(9) A 2022. évben céljelleggel juttatott támogatások részletezését a 11. melléklet tartalmazza.

(10) Az Önkormányzat a kiadások között 52.666.646 Ft általános tartalékot állapít meg.

4. § [A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében normatív jutalmak költségvetési kiadási előirányzatai terhére a költségvetési évben együttesen a törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 12 %-áig vállalható kötelezettség.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármester, hogy az éves költségvetési rendeletben szereplő feladatok végrehajtása során kötelezettséget vállal, szerződést ír alá a képviselő-testület hozzájárulása nélkül. Dönt a 1.500.000 Ft értékhatárig az évközi új feladat jóváhagyásáról a forrás egyidejű megjelölésével. A megkötött szerződésekről a képviselő-testületet a polgármester a soron következő testületi ülésen tájékoztatja.

5. § [Az előirányzatok módosítása]

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(6) Az önkormányzat saját forrásai terhére a polgármesteri hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az illetményalapot 64.750 Ft-ban állapítja meg.

6. § [A gazdálkodás szabályai]

(1) A Képviselő-testület az Önkormányzatnál és intézményeiben dolgozó közalkalmazottak és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók részére 2022 . évben személyenként 200.000.- Ft/év cafetéria keretet állapít meg, amely tartalmazza az igénybe vehető juttatások után fizetendő személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást.

(2) A Képviselő-testület a polgármester, a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők részére 2022. évben személyenként a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 151. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű cafetéria keretet állapít meg, amely tartalmazza az igénybe vehető juttatások után fizetendő személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást.

(3) Az év közben felvételre kerülő dolgozók részére – az első teljes munkában töltött naptól kezdődően – a keretösszeg időarányos része nyújtható. A munkaviszony évközi megszűnése esetén a munkaviszonyban töltött időre a cafetéria keret időarányos része jár.

(4) A Képviselő-testület a polgármester, az önkormányzatnál és az intézményeknél alkalmazásban álló köztisztviselők, közalkalmazottak, és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók (a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévők kivételével) részére 2022. évben 12.000.- Ft/fő összegű bankszámla-hozzájárulást nyújt a 2021.évi XC. törvény 62. § (5) bekezdése alapján, amelynek kifizetéséről november hónapban kell gondoskodni.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzatnál és az intézményeknél alkalmazásban álló köztisztviselők, közalkalmazottak, és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók ( a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévők kivételével) részére saját gépjárművel történő munkába járás esetén 2022. évben munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 15 Ft költségtérítést nyújt az 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdése alapján.

(6)4 A Képviselő-testület az önkormányzatnál és az intézményeiben alkalmazásban álló köztisztviselőt, közalkalmazottat és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalót nyugdíjba vonulás esetén két havi bérnek megfelelő juttatásban részesíti.

7. § [A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Consid-Eco Bt. (Sidlovics Sándor belső ellenőr) útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. § [Záró és vegyes rendelkezések]

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2022. évi költségvetés során kell alkalmazni.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (6) bekezdését a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

Az 1. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 7. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdés - 4. mellékletével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 9. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdés - 5. mellékletével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 10. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdés - 6. mellékletével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 11. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdés - 7. mellékletével megállapított szöveg.