Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete

kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 02

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete

kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.02.02.

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete azok számára, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak Sajóbábony fejlődéséhez, a város közéletében kimagasló tevékenységükkel növelték a település tekintélyét, kimagasló érdemeik elismerésére az alábbi kitüntető díjakat alapítja:

a) „Sajóbábony Város Díszpolgára”

b) „Sajóbábonyért érdemérem”

c) „Sajóbábony Ifjúsági érdemérem”

d) „Aranygyűrű a város címerével”

Sajóbábony Város Díszpolgára

2. § (1) A képviselő-testület a „Sajóbábony Város Díszpolgára” (továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el:

a) azok érdemeit, akik Sajóbábony szellemi, anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, melynek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés területén maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a város fejlődését, polgárainak boldogulását.

b) azoknak, a Sajóbábonyban született vagy itt élő alkotó, kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá a város fejlődéséhez.

(2) „Sajóbábony Város Díszpolgára” kitüntető címben évente egy személy részesíthető. A címmel járó pénzjutalom nettó 200.000.- Ft.

(3) Sajóbábony Város Díszpolgára jogosult:

a) a „Sajóbábony Város Díszpolgára” kitüntető cím használatára,

b) felkérés alapján a várost képviselő delegációban való részvételre,

c) Sajóbábony Város Önkormányzata által rendezett ünnepségeken, rendezvényeken meghívottként részt venni.

(4) A díj átadásának időpontja: minden év augusztus 20. vagy a város napja.

Sajóbábonyért érdemérem, Sajóbábony Ifjúsági érdemérem

3. § (1) Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete kitüntető címeket adományozhat olyan Sajóbábonyi polgároknak, akik jelentős mértékben hozzájárultak a település hírének terjesztéséhez, rangjának, vonzerejének emeléséhez, a város érdekeinek érvényesítéséhez. Munkájukkal élen járva, a település fejlődését és a lakosságának boldogulását szolgálták.

(2) „Sajóbábonyért érdeméremből” évente 2 db adható, a címmel járó pénzjutalom nettó 100.000 Ft.

(3) „Sajóbábony Ifjúsági érdemérem” a 25. életévét be nem töltött sajóbábonyi polgárnak adható, évente legfeljebb 2 db. A címmel járó pénzjutalom nettó 50.000 Ft.

(4) A díjak átadásának időpontja, minden év augusztus 20. vagy a város napja.

Aranygyűrű a város címerével

4. § (1) Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete „Aranygyűrű a város címerével” adományozhat annak, aki úgy képviseli Sajóbábony város érdekeit legalább 10 éven keresztül, hogy az a település fejlődését szolgálja és hozzájárul a város jó hírnevének terjesztéséhez.

(2) Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete évente 3 db aranygyűrű kitüntető díjat adományozhat.

(3) A díj arany pecsétgyűrű, melyet Sajóbábony város címere díszít.

(4) A díj átadásának időpontja minden év október 23. napja és/vagy a város napja.

Adományozás rendje

5. § (1) A javaslatokat részletes indokolással, a kitüntetésre méltónak tartott személy, csoport, egyesület nevének, címének, az elismerni kíván tevékenység részletes ismertetésével amellyel a javaslattevő szerint méltónak bizonyult a kitüntetésre, a díjátadásra kijelölt nap előtt 60 nappal a polgármesternek kell megküldeni. A javaslattevő az általa javasolt személyt több kitüntető díjra is javasolhatja. Egy személy egy naptári évben egy kitüntetésben részesülhet.

(2) A javaslattétel lehetőségéről a település lakosságát kellő időben a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.

(3) A polgármester a beérkezett javaslatokat – a döntés céljából – előzetes állásfoglalás nélkül terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A kitüntetések adományozására a képviselő-testület jogosult, figyelembe véve az intézmények, társadalmi szervek, az önkormányzat bizottságai, valamint a lakosság javaslatait. A határozatot zárt ülésen, minősített többséggel, titkos szavazással hozza meg a díjátadás előtt 30 nappal.

(5) A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a polgármester és a jegyző adja át a kitüntetés adományozásának indoklásával. A díjátadó vagy a díjazott akadályoztatása vagy egyéb akadályoztatás esetén, a soron következő aktuális jelentőséggel bíró

(6) A névre szólóan kiállított díszoklevelet, plakettet a polgármester és a jegyző írja alá. A díszoklevél tartalmazza az elismerés megnevezését, az elismerésben részesülő nevét, a kiállítás keltét és Sajóbábony Város Önkormányzata pecsétjét.

6. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület zárt ülésen, minősített többségi szavazattal visszavonhatja attól, aki a kitüntető díjjal járó tiszteletre és megbecsülésre méltatlanná vált, különösen

a) akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek,

b) aki erkölcsileg különösen elítélendő magatartást tanúsít,

c) akivel kapcsolatban az adományozást követően vált ismertté olyan körülmény, amelynek korábbi ismeretében a kitüntető cím adományozására nem került volna sor.

(2) A kitüntetettek nyilvántartásából a Képviselő-testület határozata alapján törölni kell a kitüntetettet, a törlés tényének, időpontjának és a határozat számának feltüntetésével.

Közös rendelkezések

7. § (1) A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti közeli hozzátartozó jelölése és a saját személyre szóló jelölés nem fogadható el érvényes javaslatként.

(2) A kitüntető díjak posztumusz nem adományozhatóak.

(3) A kitüntetettek nyilvántartásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(4) A kitüntetésekkel járó pénzjutalmak fedezetét az önkormányzat biztosítja.

(5) A kitüntetett a kitüntető díjjal vagy elismerő címmel együtt járó pénzjutalomról, még annak átvétele és számfejtése előtt írásban lemondhat, és egyúttal javaslatot tehet a pénzjutalomnak a Sajóbábonyi székhelyű bírósági nyilvántartásba vett civil szervezet részére történő felajánlására.

(6) A Sajóbábonyi Polgármesteri Hivatal a kitüntetésre érdemesség megállapítása céljából kezelheti a javasolt személy nevét, születési évét, lakcímét, valamint foglalkozására, munkahelyére, tudományos fokozatára, eddigi kitüntetéseire, elismeréseire vonatkozó adatokat, továbbá a javaslattevő nevét, lakcímét.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 12/2000. (III. 29.) önkormányzati rendelet.