Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti értékké nyilvánításról

Hatályos: 2024. 06. 27

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti értékké nyilvánításról

2024.06.27.

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdésének b) pontjában és 36. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 62. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Helyi jelentőségű védett természeti emlékké nyilvánítja a

a) Sajóbábony, 024/228 hrsz-ú, erdő területen álló 3 db tölgyet,

b) Sajóbábony, 391 hrsz-ú, kivett Bábony-patak területen álló 1 db tölgyet.

2. § A tölgy elhelyezkedésére vonatkozó adatokat, értékeinek leírását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. § (1) Az 1. § a) pont alatt megjelölt terület legfontosabb természeti emléke 3 db öreg tölgyfa, melyeknek korát 300 évre becsülik.

(2) Az 1. § b) pont alatt megjelölt terület legfontosabb természeti emléke 1 db öreg tölgyfa, melynek korát 200 évre becsülik

4. § A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja, a tölgyfa károsodásának megelőzése, a jelen és jövő számára történő megőrzése. Biztosítja a településen élők számára az egészséges környezetet, tisztítja a levegőt, az év melegebb hónapjaiban árnyékot ad, és számos más élőlény számára biztosít életteret, segít a biológiai sokféleség megőrzésében, felbecsülhetetlen eszmei értékkel rendelkezik.

5. § A védetté nyilvánított természeti emlék közelében tilos olyan tevékenységet végezni, amely azok állapotát közvetlen vagy közvetett módon befolyásolja, vagy veszélyezteti.

6. § Sajóbábony közigazgatási területén lévő létesítmények, valamint a tervezett tevékenységek nem veszélyeztethetik a tervezett létesítmények tágabb környeztében található, az 1. §-ban megjelölt fák létét és növényegészségi állapotát.

7. § A helyi védettségű természeti emlék környezetében a jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti emléket károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet.

8. § (1) A tölgy természetvédelmi kezelési tervét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A terület természetvédelmi kezelési feladatait

a) az 1. § a) pontban megjelölt tölgy esetében az ingatlan tulajdonosai

b) az 1. § b) pontban megjelölt tölgy esetében Sajóbábony Város Önkormányzata látja el.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.