Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2014. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2014./IX. 12. / önkormányzati rendelete a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról

Hatályos: 2014. 09. 13- 2023. 03. 29

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2014. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2014./IX. 12. / önkormányzati rendelete a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról

2014.09.13.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet a közterület-nevek, valamint a házszámozás megállapításának rendjét biztosítja és érvényesíti a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi és nyelvhelyességi szempontokat.

(2) Szirmabesenyő Nagyközség közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény szerinti közterület.

b) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Kormányrendelet szerinti közterületnév.

c) Házszám: olyan számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlannyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

3. A közterület nevének megállapítása és megváltoztatása

3. § (1) A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Meglévő közterületnevet az új elnevezéseknél nem lehet felhasználni. Közterület neveként szám nem állapítható meg.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a közterületnek a földhivatali ingatlannyilvántartásban történő bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Minden házszámnak valamely közterülethez kell tartoznia, de közterületnevek létezhetnek házszámok nélkül is.

(4) A mezőgazdasági célú dülőutakat nem szükséges elnevezni.

(5) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz a már elnevezett közterület nevét veszi fel. Elágazó utcákat áganként kell elnevezni.

(6) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési, funkcionális vonatkozású meghatározásából,

a) beépített vagy beépítésre szánt területen: utca, tér, park, sétány, vagy
b) a beépítésre nem szánt területen: dűlő, út
megnevezésekből áll.

4. § (1) A közterületnév megváltoztatására a rendeletben megállapított szabályokat kell alkalmazni. A közterület nevét megváltoztatni csak különösen indokolt esetben lehet.

(2) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) Szirmabesenyő Nagyközség közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező nagykorú cselekvőképes személy, vagy

e) Szirmabesenyő Nagyközség közigazgatási területén ingatlantulajdonnal és székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

5. § (1) Személyről közterületet elnevezni csak halála után lehet.

(2) A személyről elnevezett közterületnév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

6. § (1) Szirmabesenyő Nagyközség közterületi neveit e rendelet 1. sz. függeléke Közterületnév jegyzék címszó alatt tartalmazza.

(2) A megszűnt közterület nevét a Közterület névjegyzék a megszűnést követően is tartalmazza, jelölve a megszűnés okát és idejét. Ha a közterület neve megváltozik, az eredeti közterületnevet feltüntető táblát a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyén kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új közterületnév táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi közterületnév táblát egy év múltán az elhelyező szervnek el kell távolítani.

(3) A közterületnév-jegyzék közhitelű nyilvántartás, amely tartalmazza:

a) a közterületnév elő- és utótagját,

b) az elnevezést megállapító Képviselőtestületi határozat számát, az elnevezés időpontját,

(4) A rendelet hatályba lépése előtti időszakban keletkezett közterületnevek esetén a (3) bekezdés b) pontja szerinti adatokat akkor kell feltűntetni, ha azok hitelt érdemlően megállapíthatók.

(5) A közterület nevének megállapításáról, megváltoztatásáról a Képviselő-testület döntését követő 30 napon belül a jegyző értesíti az illetékes földhivatalt az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából, valamint a Polgármesteri Hivatal honlapján közzéteszi és értesíti az érintetteket.

4. Közterületi névtáblák elhelyezése

7. § (1) A közterület nevét a tájékozódást segítő közterületnév táblákon kell feltüntetni. A táblák kihelyezése a közterület kezelőjének a kötelessége.

(2) A közterületnév táblán feltüntetett névnek meg kell egyeznie a közterület névjegyzékben szereplő írásmóddal.

(3) A közterületnév táblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(4) A közterületnév táblát épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten, jól látható helyen kell elhelyezni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. A közterületnév táblán reklám céljára szolgáló feliratot elhelyezni nem szabad. A közterületnév tábla környezetében reklám céljára szolgáló táblát elhelyezni, vagy növényzetet telepíteni csak úgy szabad, hogy az ne zavarja a közterületnév tábla szerepét, láthatóságát.

(6) A közterületnév táblák kihelyezéséről a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét vagy használóját a kihelyezés előtt 15 nappal értesíteni kell.

5. A házszámozás szabályai

8. § (1) A beépített és beépítetlen ingatlanokat házszámmal kell ellátni. A közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.

(2) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel az ingatlan határos.

(3) Ha az ingatlan több közterülettel határos, a házszámozást az ingatlannak az a közlekedési csatlakozása határozza meg, amelyről az ingatlan főépületének gyalogos megközelítése biztosított.

(4) Az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy a közterület jobb oldalán lévő ingatlanokat páros, bal oldalán lévő ingatlanokat páratlan számmal kell ellátni. Egyoldalas beépítésű utcában a számozás páros számokkal történik.

(5) Az ingatlanok számozására arab számokat kell használni. Amennyiben a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő házszámot változatlanul hagyva, az ábécé kezdő nagybetűivel történő alátöréssel kell az új házszámokat megállapítani.

9. § (1) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak indokolt esetekben, olyan rendezetlen állapot megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza. Ilyen esetnek minősül, ha:

a) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsor szerinti,

b) az ingatlan házszáma téves, vagy

c) az ingatlan megosztására vagy egyesítésére került sor.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben szereplő ok miatt a házszámok megváltoztatására kerül sor, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

10. § (1) Az épület, a beépítetlen építési telek és az egyéb földterület házszámának megállapítása a jegyző feladata.

(2) A házszámozási eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a hivatalból indult eljárás során a határozatnak tartalmaznia kell a házszám megállapítás okát is.

(3) A közterület egészének vagy egy részének átszámozásával kapcsolatos eljárás során a házszám kihelyezésével kapcsolatos költségek az önkormányzatot terhelik

11. § (1) Az ingatlanokat a közterületről jól látható, a nyilvántartással megegyező házszámmal kell megjelölni.

(2) A házszámot az épület közterület felé néző homlokzatán, annak bejárat felőli részén, vagy a kerítésen a bejárat mellett kell elhelyezni.

(3) Az ingatlan (l)-(2) bekezdés szerinti táblával történő ellátásáról, annak folyamatos karbantartásáról és szükség szerinti pótlásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója gondoskodik.

6. Záró rendelkezések

12. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet a hatálybalépést megelőző szabályok alapján megállapított közterület elnevezések és házszámok érvényességét nem érinti.