Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17 / 2016 (IX.17.) Önkormányzati rendelete

az önkormányzat elismeréseinek alapításáról és adományozásuk szabályairól

Hatályos: 2016. 09. 17

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17 / 2016 (IX.17.) Önkormányzati rendelete

az önkormányzat elismeréseinek alapításáról és adományozásuk szabályairól

2016.09.17.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelet 20. § (5) bekezdés d) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Humánterületi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a jelen rendeletben szabályozott elismerések adományozása útján fejezi ki nagyrabecsülését azon személyek (polgárok), közösségek iránt, akik kivételes és példamutató tevékenységükkel hosszú időn keresztül kimagasló érdemeket szereztek a település fejlődésében, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában, vagy az egyetemes emberi értékek gyarapításában.

2. Díszpolgári cím adományozása

2. § (1) A Képviselő-testület a helyi és tágabb értelemben vett közösség gazdasági, társadalmi, kulturális, nevelési – oktatási, művészeti, közművelődési, tudományos vagy sportéletében, az egészségügyi, szociális ellátásban, a környezet- és természetvédelem területén, a település arculatának alakításában, fejlesztésében szerzett kiemelkedő érdemek vagy egész életút elismerésére megalapítja a

Pro rure Szirmabesenyő Díszpolgára

kitüntető címet.
(2) Kétévente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható olyan köztiszteletben álló polgárnak, aki a fent megjelölt területeken vagy azok egyikében maradandót alkotott.
(3) A cím adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető (posztumusz kitüntetés). Ebben az esetben a kitüntetést a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozó veheti át.
(4) A díszpolgári címmel
a. 200.000,- Ft pénzjutalom,
b. külön erre a célra készített, a település címerével ellátott 14 karátos pecsétgyűrű, vagy posztumusz kitüntetés esetében aranyozott emlékplakett,
c. a település címerével ellátott kitűző és
d. díszoklevél
jár.
(5) A díszdobozban elhelyezett emlékplakett ovális vagy kerek alakú, egyik oldalán a település címerét másik oldalán a „PRO RURE SZIRMEBESENYŐ DÍSZPOLGÁRA” feliratot, a kitüntetett nevét és az adományozás dátumát tartalmazza.

3. §

A díszpolgár jogosultságai

(1) A kitüntetett jogosult a díszpolgári cím viselésére, neve mellett azt bárhol feltüntetheti.
(2) A település díszpolgárát meg kell hívni a község ünnepségeire, rendezvényeire.
(3) A község díszpolgára a Képviselő-testület felkérésére személyében vagy küldöttség tagjaként képviselheti a települést, annak polgárait, vagy Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatát (a továbbiakban: Önkormányzat).
(4) Az elhunyt díszpolgárt az Önkormányzat saját halottjának tekinti, amely a díszsírhely biztosítását és a temetés költségeinek viselését foglalja magában.

3. Kitüntető díjak adományozása

4. § (1) A Képviselő-testület azon személyek, közösségek közélet területén szerzett érdemeit, akik (amelyek) a gazdaságfejlesztés, a közigazgatás, a szolgáltatások fejlesztése, az egészségügy, a környezetvédelem, a társadalmi munkák szervezése és végzése terén kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a település jó hírnevének öregbítéséhez, az összetartozás-tudat erősítéséhez,

Szirmay-díj

adományozásával ismerheti el.
(2) Évente legfeljebb egy Szirmay-díj adományozható.
(3) A díj bronzplakettből, díszoklevélből és 100.000,- Ft összegű pénzjutalomból áll.
(4) A díszdobozban elhelyezett bronzplakett ovális vagy kerek alakú, egyik oldalán a Szirmay kastély plasztikusan kiképzett (dombornyomású) képét és a „SZIRMAY-DÍJ” feliratot, másik oldalán a település címerét, a kitüntetett nevét és az adományozás dátumát tartalmazza.

5. § (1) A Képviselő-testület azon személyek, közösségek folyamatosan, több éven keresztül kifejtett munkásságát, akik (amelyek) a település oktatási-nevelési, művészeti, kulturális, tudományos vagy sportéletében kiemelkedő érdemeket szereztek,

Szinyei-díj

adományozásával ismerheti el.
(2) Évente legfeljebb egy Szinyei-díj adományozható.
(3) A díj díszoklevélből és 100.000,- Ft összegű pénzjutalomból áll.
(4) A díszdobozban elhelyezett bronzplakett ovális vagy kerek alakú, egyik oldalán Szinyei Merse Pál plasztikusan kiképzett (dombornyomású) arcképét és a „SZINYEI-DÍJ” feliratot, másik oldalán a település címerét, a kitüntetett nevét és az adományozás dátumát tartalmazza.

4. A köz szolgálatáért járó elismerés

6. § (1) A Képviselő-testület a nyugdíjba vonulás alkalmával elismerésben részesíti azt, aki szirmabesenyői intézményben legalább 30 év szolgálati időt teljesített.

(2) Az elismerés kifejezése 100.000,- Ft összegű pénzjutalom és emléklap átadásával történik a tudomásra jutást követő munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésen.

5. Polgármesteri elismerés

7. § (1) A polgármester a kiemelkedő, példamutató közösségi, társadalmi tevékenységet végzett, eredményt elért személyeket, közösségeket elismerésben részesítheti.

(2) Az elismerés kifejezése 50.000,- Ft összegű pénzjutalom és emléklap átadásával történik az annak alapjául szolgáló teljesítmény kifejtését követő munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésen, vagy egyéb jelentős települési rendezvényen.

6. A Képviselő-testület által adományozható elismerések adományozásának rendje

8. § (1) A Képviselő-testület által adományozható elismerések adományozásra vonatkozó javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani minden év április 30. napjáig.

(2) Elismerések adományozására vonatkozó javaslatot bárki tehet.

(3) A javaslatnak tartalmaznia kell az elismerésre javasolt

a. személyes adatait (név, születési név, születési hely, idő, anyja neve, lakcím),
b. az adományozás alapjául szolgáló tevékenységének vagy alkotásának részletes ismertetését és
c. méltatását.
(4) A javaslat előzetes elbírálása, a döntés előkészítése a Humánterületi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) feladata.
(5) A Bizottság javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.
(6) A Képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel dönt a tárgyév június 30. napjáig.

9. § (1) Az elismeréseket az augusztus 20. alkalmából rendezett községi ünnepségen kell átadni.

(2) Az adományozást az e célra létesített, díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani az adományozás időpontjának, az adományozó képviselői (polgármester, jegyző) és az elismerésben részesített (posztumusz esetben közeli hozzátartozója) aláírásának feltűntetésével.

(3) A díjazott nevét a helyben szokásos módon és a megyei sajtóban is közzé kell tenni.

10. § A Képviselő-testület által adományozott elismerés a 7. § (2) bekezdésében megjelöltek javaslatára visszavonható attól, aki arra méltatlanná vált. A visszavonást a polgármesternél lehet kezdeményezni.

7. Záró rendelkezések

11. § (1) Az elismerések adományozásával járó kiadások fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetés elfogadásakor határozza meg.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(3) A 3. §-ban meghatározott jogosultságok a jelen rendelet hatályba lépését megelőzően kitüntetett díszpolgárokat is megilletik.