Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 17

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.03.17.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 21. § (4) bekezdés f) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A temetők létesítése és fenntartása

1. § (1) A községben Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik a helyi viszonyoknak és az előírásoknak megfelelő köztemető és ravatalozó létesítéséről valamint fenntartásáról (Ady Endre utcai köztemető).

(2) Temető-fenntartónak kell tekinteni azt a felekezetet is, amely a rendelet hatályba lépésének napján temetőt tart fenn (Római katolikus egyház - Bessenyei utcai temető).

(3) A köztemető, illetve a felekezeti temető fenntartója felekezethez való tartozása vagy egyéb megkülönböztetésre való tekintet nélkül - figyelemmel a felekezeti temető fenntartójának az állam által is elismert vallási szokásaira - köteles lehetővé tenni a halottak eltemetését az általa fenntartott temetőkben.

(4) A temetőben polgári, illetve egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(5) Temetőrész lezárásáról, újra használatba vételéről a temető kezelője írásban bejelentést tesz az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felé.

Temetkezési szolgáltatások, a temetők felügyelete

2. § (1) Temetkezési szolgáltatás körébe tartozik: a temetkezés, a halottszállítás lebonyolítása, a temetéshez szükséges kellékek, cikkek értékesítése, eszközök kölcsönzése.

(2) A községben az Önkormányzat gondoskodik a köztemető és a 2 darab halotthűtővel felszerelt ravatalozó fenntartásáról, üzemeltetéséről, biztosítja az ehhez szükséges infrastruktúrát.

(3) A temetkezési szolgáltatás nyújtása – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő engedéllyel rendelkező – vállalkozó (vállalkozás) feladata az önkormányzattal kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján.

(4) A köztemető felügyelete az Önkormányzat Polgármesterének hatáskörébe tartozik.

(5) A sírhelyek, sírboltok, utak helyének kijelölése, továbbá a temető térképének az elkészítése, a temetkezési nyilvántartások vezetése az Önkormányzat feladata, melyet a Polgármesteri Hivatal útján lát el.

(6) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges infrastrukturális feltételeket és tárgyi eszközöket, a ravatalozó használatát az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja, erre külön szabályokat nem állapít meg. A rendeltetésszerű használatért az üzemeltető felelős a kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján.

(7) Temetőfenntartási hozzájárulás és infrastrukturális szolgáltatások igénybevétele címén az Önkormányzat díjat nem állapít meg.

Sírhelyek, sírboltok használati ideje, a temetkezés szabályai

3. § (1) A sírhelyek alapterülete az 1. melléklet szerint.

(2) Új sírbolt a köztemetőnek külön erre a célra kijelölt részén helyezhető el, a temető fenntartójával történt előzetes egyeztetés alapján. Meglévő sírhelyek között sírbolt elhelyezése és kialakítása, csak az (1) bekezdés szerinti méretben, a környezettel összhangban lehetséges.

(3) A felnőtt sírba az elhelyezett két halotton kívül két urna is temethető. Koporsóba történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban további két urna is elhelyezhető.

(4) A sírboltban, koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl a sírboltokban a koporsókkal egyező számú urna is elhelyezhető.

(5) A temetést követő 2 hónap elteltével kerülhet sor a sír hant nélküli végleges kialakítására. A sírkeret legfeljebb 60 cm-re, a sírkő legfeljebb 160 cm-re emelkedhet ki a környező terep szintje fölé. A kialakítás során és azt követően a környező pázsit fenntartásának zavartalanságát biztosítani kell.

(6) A sírkeret, sírkő elkészítése, a sír ápolása, díszítése, a sírok közötti földrészlet tisztántartása és gyomtalanítása a sírhely felett rendelkezni jogosult feladata.

(7) A felállítandó sírbolt, síremlék tervét (vázlatos rajzát) a temető fenntartójának [2. § (5) bekezdés] előzetesen be kell mutatni. A kivitelezést a kitűzéstől az átadásig, a temető fenntartójának helyszíni felügyelete mellett szabad folytatni. Ülőhely (pad) a temető fenntartója által kijelölt helyen elhelyezhető.

(8) Sírbolt csak az építési engedélyezési eljárásról szóló jogszabály rendelkezéseinek megfelelően, a temető fenntartójának hozzájárulásával építhető.

A sírhely feletti rendelkezés szabályai

4. § (1) Sírhely feletti rendelkezési jogot az szerez, aki azt megváltotta.

(2) A sírhely feletti rendelkezési jog gyakorlója meghatározhatja a sírhelyre betemethetők körét, a sírhely kiépítését, sírjel állítását. A rendelkezési jog gyakorlója nem rendelkezhet a sírhely magánszemélyek közötti adás-vétele tárgyában és cserére sem bocsáthatja azt.

(3) A sírhelyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év;

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetéstől számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év;

d) urnafülke, urnasírhely és családi urnahely esetén 25 év,

(4) A sírhely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható.

(5) Ha a sírhely betemetésétől számított 25 éven belül nem történik második betemetés, a sírhely további használatát csak újraváltással lehet biztosítani.

(6) A sírhely újraváltásában a temettető elsőbbséget élvez, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó.

A temetők rendje

5. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(2) Járművel behajtani, közlekedni, csak a temető kezelőjének engedélyével lehet.

(3) A temetőben kegyeleti tárgyakat, valamint a sírokra ültetett fákat, növényeket és a sírok díszítésére szolgáló anyagokat bepiszkítani tilos.

(4) A sírhelyek gondozásával kapcsolatosan keletkezett szemetet a sírhelyek között tárolni tilos.

(5) A temetők területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és bárhová elvinni tilos.

(6) Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél ügyelni kell arra, hogy tűzveszély ne keletkezzék.

(7) A temető területére kutyát bevinni tilos, a vakvezető kutya kivételével.

(8) A temető területén az árusítás nem megengedett.

(9) A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenység időpontját és tartamát az üzemeltetővel egyeztetni szükséges, ennek vonatkozásában az Önkormányzat egyéb külön előírásokat nem állapít meg.

(10) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről és elszállításáról az Önkormányzat gondoskodik.

Sírhelyek, sírbolthelyek díja

6. § (1) Sír- és sírbolthelyért a temettetők díjat kötelesek fizetni. A díjat az Önkormányzat költségvetési-elszámolási számlájára kell befizetni. Az így befolyt összeget az Önkormányzat kizárólag a temető és a ravatalozó fenntartására használhatja.

(2) Megváltott sírhely esetén a rátemetés alkalmával nem kell helydíjat fizetni.

(3) Díjat az alábbi részletezés szerint kell megállapítani:

a) Sírhely megváltása: 20.000 Ft + ÁFA

b) Új, egyes sírhely (2 koporsó + 2 urna): 30.000 Ft + ÁFA

c) Új, kettős sírhely (4 koporsó + 4 urna): 60.000 Ft + ÁFA

d) Urnafal fülkéjének igénybevételi díjai:

da) családi urnafülke (6 urna) 30.000 Ft + ÁFA

db) egyedi urnafülke (3 urna) 15.000 Ft + ÁFA

e) Urna sírhely igénybevétele: 15.000 Ft + ÁFA.

Egyéb díjtételek

7. § (1) A temetői létesítmények (ravatalozó) használatáért az önkormányzat nem állapít meg díjat.

(2) Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatókat az önkormányzat felé fizetési kötelezettség nem terheli.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőket temetőfenntartási hozzájárulás díj fizetési kötelezettség nem terheli.

Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18 / 2017 (XI.15.) Önkormányzati rendelete.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 6/2023. (III. 16.) önkormányzati rendelethez

A sírhelyek alapterülete

A sírhely

Típusa:

Alapterülete
(sírkeret külső mérete):

elfoglalt területe
(szegélyező járdával):

Egyes felnőtt sírhely:

90 cm x 210 cm

170 cm x 290 cm

Kettős felnőtt sírhely:

190 cm x 210 cm

270 cm x 290 cm

(Tíz éven aluli) gyermek sírhely:

90 cm x 130 cm

170 cm x 210 cm