Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 09- 2024. 02. 22

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.09.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2023. (I.26.) önkormányzati rendelet 29. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését:

a) 2.662.207.940.-Ft Költségvetési bevétellel

b) 2.662.207.940.-Ft Költségvetési kiadással

c) 0 Ft Költségvetési egyenleggel ebből

d) 0 Ft működési (hiány,többlet)

e) 0 Ft felhalmozási (hiány,többlet) állapítja meg. A költségvetési kiadások fedezetére az Önkormányzat bevonja az előző évben képződött maradvány összegét 870.000.000.-Ft-ban.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok bontásban a Képviselő-testület az 1. melléklet, 2. melléklet, 3. melléklet és 4. melléklet szerint határozza meg.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 5. melléklet és a 6. melléklet részletezi.

(4) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetés maradványának igénybevételét rendeli el.

(5) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges.

Intézményi térítési díjak

2/A. § Kihordásos, nem szociális lakossági étkezés térítési díj összege nettó 866.-Ft/fő/nap.

A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 7. melléklet részletezi. (nemleges)

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 8. melléklet tartalmazza. (nemleges)

(3) Az Önkormányzat 2024. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 9. melléklet részletezi. (nemleges)

(4) Az Önkormányzat a költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 10. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 11. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 12. melléklet tartalmazza. (nemleges)

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali és költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 13. melléklet, 14. melléklet, 15. melléklet és 16. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az Önkormányzat 2024. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását a 18. melléklet szerint részletezi.

(9) Az Önkormányzat 2024. évben céljelleggel juttatott támogatások részletezését a 19. melléklet szerint határozza meg. (nemleges)

(10) Az Önkormányzat 2022. évi tény, 2023. évi várható és 2024. évi terv bevételi és kiadási adatok részletezését a 20. melléklet szerint határozza meg.

(11) Az Önkormányzat több éves kihatással járó döntéseinek számszerűsítése évenkénti bontásban a 21. melléklet szerint részletezi. (nemleges)

(12) Az Önkormányzat által adott közvetett támogatások részletezését a 22. melléklet szerint határozza meg.

(13) Az Önkormányzat 2024. évi előirányzat felhasználási terv részletezését a 23. melléklet szerint hagyja jóvá.

(14) Az Önkormányzat a 2024. évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételei, kiadásai részletezését a 24. melléklet szerint határozza meg.

(15) Az Önkormányzat 2024. évi likviditási tervét a 25. melléklet szerint határozza meg.

(16) Az Önkormányzat a kiadások között céltartalékot nem állapít meg.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében normatív jutalmak és céljuttatás, projektprémium költségvetési kiadási előirányzatai terhére a költségvetési évben együttesen a törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 10%-áig, vállalható kötelezettség.

(5) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv állományába tartozó személy részére megbízási díj vagy más szerződés alapján díjazás a munkaköri leírása szerint számára előírható feladatra nem fizethető. Más esetben díjfizetésére a feladatra vonatkozóan előzetesen írásban kötött szerződés az Ávr. és a belső szabályzat szabályai szerint igazolt teljesítése után kerülhet sor. A szerződésben ki kell kötni, hogy a díj kizárólag abban az esetben illeti meg a költségvetési szerv állományába tartozó személyt, ha a szerződésben rögzített feladat mellett a munkakörébe tartozó feladatainak is maradéktalanul eleget tett.

(6) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(7) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 17. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(8) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(9) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 2.000.000.-Ft összegig a polgármesterre átruházza.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31-ig gyakorolható.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(5) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(8) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladataik ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a 12/2018. (II.14.) Kt. határozattal és a 13/2018. (II.14.) Kt. határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkeznek.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetés összevont mérlege

Bevételek

Forintban

Sorszám

Bevételi jogcím

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (10+…+11+…+14)

479 285 940

2

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

121 571 821

3

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

193 107 206

4

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

88 255 000

5

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

66 723 150

6

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

9 628 763

7

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

8

Elszámolásból származó bevételek

9

Elvonások és befizetések bevételei

10

Önkormányzat működési támogatásai (2+…+.9)

479 285 940

11

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

12

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

13

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

14

Egyéb működési célú támogatások bevételei

15

14-ből EU-s támogatás

16

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (17+…+21)

17

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

18

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

19

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

20

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

21

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

22

21-ből EU-s támogatás

23

Közhatalmi bevételek (24+…+30)

1 213 500 000

24

Építményadó

100 000 000

25

Idegenforgalmi adó

26

Iparűzési adó

1 070 000 000

27

Talajterhelési díj

3 500 000

28

Gépjárműadó

29

Telekadó

40 000 000

30

Kommunális adó

31

Működési bevételek (32+…+ 42)

99 422 000

32

Készletértékesítés ellenértéke

33

Szolgáltatások ellenértéke

19 000 000

34

Közvetített szolgáltatások értéke

35

Tulajdonosi bevételek

36

Ellátási díjak

55 750 000

37

Kiszámlázott általános forgalmi adó

17 672 000

38

Általános forgalmi adó visszatérítése

5 000 000

39

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

40

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

41

Biztosító által fizetett kártérítés

42

Egyéb működési bevételek

2 000 000

43

Felhalmozási bevételek (44+…+48)

44

Immateriális javak értékesítése

45

Ingatlanok értékesítése

46

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

47

Részesedések értékesítése

48

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

49

Működési célú átvett pénzeszközök (50+ … + 52)

50

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

51

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

52

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

53

52-ből EU-s támogatás (közvetlen)

54

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (55+…+57)

55

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

56

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

57

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

58

57-ből EU-s támogatás (közvetlen)

59

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+16+23+31+43+49+54)

1 792 207 940

60

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (61+…+63)

61

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

62

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

63

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

64

Belföldi értékpapírok bevételei (65 +…+ 68)

65

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

66

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

67

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

68

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

69

Maradvány igénybevétele (70 + 71)

870 000 000

70

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

870 000 000

71

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

72

Belföldi finanszírozás bevételei (73 + … + 75)

73

Államháztartáson belüli megelőlegezések

74

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

75

Lekötött betétek megszüntetése

76

Külföldi finanszírozás bevételei (77+…+80)

77

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

78

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

79

Külföldi értékpapírok kibocsátása

80

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

81

Váltóbevételek

82

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

83

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (60 + 64+69+72+76+81+82)

870 000 000

84

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (59+83)

2 662 207 940

K I A D Á S O K

Forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

1 465 694 386

2

Személyi juttatások

558 051 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

72 303 530

4

Dologi kiadások

454 560 126

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

23 000 000

6

Egyéb működési célú kiadások

357 779 730

7

- a 6-ból: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

8

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

347 779 730

9

- Egyéb elvonások, befizetések

10

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

11

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

12

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

13

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

14

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

15

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

16

- Árkiegészítések, ártámogatások

17

- Kamattámogatások

18

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

10 000 000

19

- Tartalékok

20

- a 19-ből: - Általános tartalék

21

- Céltartalék

22

Felhalmozási költségvetés kiadásai (23+25+27)

1 180 104 507

23

Beruházások

615 104 507

24

23-ból EU-s forrásból megvalósuló beruházás

25

Felújítások

565 000 000

26

25-ből EU-s forrásból megvalósuló felújítás

27

Egyéb felhalmozási célú kiadások

28

27-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

29

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

31

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

32

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

33

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

34

- Lakástámogatás

35

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

36

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+22)

2 645 798 893

37

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (38+ … + 40)

38

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

39

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

40

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

41

Belföldi értékpapírok kiadásai (42+ … + 47)

42

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

43

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

44

Kincstárjegyek beváltása

45

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

46

Belföldi kötvények beváltása

47

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

48

Belföldi finanszírozás kiadásai (49+ … + 52)

16 409 047

49

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

16 409 047

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

51

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

52

Pénzügyi lízing kiadásai

53

Külföldi finanszírozás kiadásai (54+ … + 58)

54

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

55

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

56

Külföldi értékpapírok beváltása

57

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

59

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

60

Váltókiadások

61

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (37+41+48+53+59+60)

16 409 047

62

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (36.+61)

2 662 207 940

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

Forintban

1

Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 59. sor - költségvetési kiadások 36. sor) (+/-)

-853 590 953

2

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 83. sor - finanszírozási kiadások 61. sor)
(+/-)

853 590 953

2. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetés kötelező feladatok mérlege

Bevételek

Forintban

Sorszám

Bevételi jogcím

2024. évi előiirányzat

A

B

1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (10+…+11+…+14)

399 352 265

2

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

41 638 146

3

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

193 107 206

4

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

88 255 000

5

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

66 723 150

6

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

9 628 763

7

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

8

Elszámolásból származó bevételek

9

Elvonások és befizetések bevételei

10

Önkormányzat működési támogatásai (2+…+.9)

399 352 265

11

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

12

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

13

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

14

Egyéb működési célú támogatások bevételei

15

14-ből EU-s támogatás

16

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (17+…+21)

17

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

18

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

19

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

20

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

21

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

22

21-ből EU-s támogatás

23

Közhatalmi bevételek (24+…+30)

1 126 333 475

24

Építményadó

100 000 000

25

Idegenforgalmi adó

26

Iparűzési adó

982 833 475

27

Talajterhelési díj

3 500 000

28

Gépjárműadó

29

Telekadó

40 000 000

30

Kommunális adó

31

Működési bevételek (32+…+ 42)

99 422 000

32

Készletértékesítés ellenértéke

33

Szolgáltatások ellenértéke

19 000 000

34

Közvetített szolgáltatások értéke

35

Tulajdonosi bevételek

36

Ellátási díjak

55 750 000

37

Kiszámlázott általános forgalmi adó

17 672 000

38

Általános forgalmi adó visszatérítése

5 000 000

39

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

40

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

41

Biztosító által fizetett kártérítés

42

Egyéb működési bevételek

2 000 000

43

Felhalmozási bevételek (44+…+48)

44

Immateriális javak értékesítése

45

Ingatlanok értékesítése

46

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

47

Részesedések értékesítése

48

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

49

Működési célú átvett pénzeszközök (50+ … + 52)

50

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

51

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

52

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

53

52-ből EU-s támogatás (közvetlen)

54

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (55+…+57)

55

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

56

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

57

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

58

57-ből EU-s támogatás (közvetlen)

59

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+16+23+31+43+49+54)

1 625 107 740

60

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (61+…+63)

61

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

62

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

63

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

64

Belföldi értékpapírok bevételei (65 +…+ 68)

65

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

66

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

67

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

68

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

69

Maradvány igénybevétele (70 + 71)

870 000 000

70

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

870 000 000

71

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

72

Belföldi finanszírozás bevételei (73 + … + 75)

73

Államháztartáson belüli megelőlegezések

74

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

75

Lekötött betétek megszüntetése

76

Külföldi finanszírozás bevételei (77+…+80)

77

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

78

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

79

Külföldi értékpapírok kibocsátása

80

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

81

Váltóbevételek

82

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

83

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (60 + 64+69+72+76+81+82)

870 000 000

84

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (59+83)

2 495 107 740

K I A D Á S O K

Forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

1 300 594 186

2

Személyi juttatások

444 511 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

57 543 330

4

Dologi kiadások

427 760 126

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

23 000 000

6

Egyéb működési célú kiadások

347 779 730

7

- a 6-ból: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

8

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

347 779 730

9

- Egyéb elvonások, befizetések

10

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

11

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

12

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

13

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

14

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

15

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

16

- Árkiegészítések, ártámogatások

17

- Kamattámogatások

18

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

19

- Tartalékok

20

- a 19-ből: - Általános tartalék

21

- Céltartalék

22

Felhalmozási költségvetés kiadásai (23+25+27)

1 178 104 507

23

Beruházások

613 104 507

24

23-ból EU-s forrásból megvalósuló beruházás

25

Felújítások

565 000 000

26

25-ből EU-s forrásból megvalósuló felújítás

27

Egyéb felhalmozási célú kiadások

28

27-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

29

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

31

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

32

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

33

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

34

- Lakástámogatás

35

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

36

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+22)

2 478 698 693

37

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (38+ … + 40)

38

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

39

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

40

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

41

Belföldi értékpapírok kiadásai (42+ … + 47)

42

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

43

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

44

Kincstárjegyek beváltása

45

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

46

Belföldi kötvények beváltása

47

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

48

Belföldi finanszírozás kiadásai (49+ … + 52)

16 409 047

49

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

16 409 047

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

51

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

52

Pénzügyi lízing kiadásai

53

Külföldi finanszírozás kiadásai (54+ … + 58)

54

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

55

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

56

Külföldi értékpapírok beváltása

57

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

59

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

60

Váltókiadások

61

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (37+41+48+53+59+60)

16 409 047

62

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (36.+61)

2 495 107 740

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

Forintban

1

Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 59. sor - költségvetési kiadások 36. sor) (+/-)

-853 590 953

2

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 83. sor - finanszírozási kiadások 61. sor)
(+/-)

853 590 953

3. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetés önként vállalt feladatok mérlege

Bevételek

Forintban

Sorszám

Bevételi jogcím

2024. évi előiirányzat

A

B

1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (10+…+11+…+14)

2

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

3

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

4

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

5

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

6

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

7

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

8

Elszámolásból származó bevételek

9

Elvonások és befizetések bevételei

10

Önkormányzat működési támogatásai (2+…+.9)

11

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

12

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

13

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

14

Egyéb működési célú támogatások bevételei

15

14-ből EU-s támogatás

16

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (17+…+21)

17

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

18

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

19

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

20

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

21

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

22

21-ből EU-s támogatás

23

Közhatalmi bevételek (24+…+30)

10 000 000

24

Építményadó

25

Idegenforgalmi adó

26

Iparűzési adó

10 000 000

27

Talajterhelési díj

28

Gépjárműadó

29

Telekadó

30

Kommunális adó

31

Működési bevételek (32+…+ 42)

32

Készletértékesítés ellenértéke

33

Szolgáltatások ellenértéke

34

Közvetített szolgáltatások értéke

35

Tulajdonosi bevételek

36

Ellátási díjak

37

Kiszámlázott általános forgalmi adó

38

Általános forgalmi adó visszatérítése

39

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

40

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

41

Biztosító által fizetett kártérítés

42

Egyéb működési bevételek

43

Felhalmozási bevételek (44+…+48)

44

Immateriális javak értékesítése

45

Ingatlanok értékesítése

46

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

47

Részesedések értékesítése

48

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

49

Működési célú átvett pénzeszközök (50+ … + 52)

50

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

51

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

52

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

53

52-ből EU-s támogatás (közvetlen)

54

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (55+…+57)

55

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

56

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

57

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

58

57-ből EU-s támogatás (közvetlen)

59

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+16+23+31+43+49+54)

10 000 000

60

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (61+…+63)

61

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

62

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

63

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

64

Belföldi értékpapírok bevételei (65 +…+ 68)

65

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

66

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

67

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

68

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

69

Maradvány igénybevétele (70 + 71)

70

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

71

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

72

Belföldi finanszírozás bevételei (73 + … + 75)

73

Államháztartáson belüli megelőlegezések

74

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

75

Lekötött betétek megszüntetése

76

Külföldi finanszírozás bevételei (77+…+80)

77

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

78

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

79

Külföldi értékpapírok kibocsátása

80

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

81

Váltóbevételek

82

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

83

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (60 + 64+69+72+76+81+82)

84

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (59+83)

10 000 000

K I A D Á S O K

Forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

10 000 000

2

Személyi juttatások

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

4

Dologi kiadások

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

6

Egyéb működési célú kiadások

10 000 000

7

- a 6-ból: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

8

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

9

- Egyéb elvonások, befizetések

10

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

11

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

12

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

13

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

14

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

15

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

16

- Árkiegészítések, ártámogatások

17

- Kamattámogatások

18

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

10 000 000

19

- Tartalékok

20

- a 19-ből: - Általános tartalék

21

- Céltartalék

22

Felhalmozási költségvetés kiadásai (23+25+27)

23

Beruházások

24

23-ból EU-s forrásból megvalósuló beruházás

25

Felújítások

26

25-ből EU-s forrásból megvalósuló felújítás

27

Egyéb felhalmozási célú kiadások

28

27-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

29

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

31

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

32

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

33

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

34

- Lakástámogatás

35

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

36

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+22)

10 000 000

37

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (38+ … + 40)

38

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

39

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

40

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

41

Belföldi értékpapírok kiadásai (42+ … + 47)

42

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

43

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

44

Kincstárjegyek beváltása

45

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

46

Belföldi kötvények beváltása

47

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

48

Belföldi finanszírozás kiadásai (49+ … + 52)

49

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

51

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

52

Pénzügyi lízing kiadásai

53

Külföldi finanszírozás kiadásai (54+ … + 58)

54

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

55

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

56

Külföldi értékpapírok beváltása

57

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

59

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

60

Váltókiadások

61

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (37+41+48+53+59+60)

62

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (36.+61)

10 000 000

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

Forintban

1

Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 59. sor - költségvetési kiadások 36. sor) (+/-)

2

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 83. sor - finanszírozási kiadások 61. sor)
(+/-)

4. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetés államigazgatási feladatok mérlege

Bevételek

Forintban

Sorszám

Bevételi jogcím

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (10+…+11+…+14)

79 933 675

2

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

79 933 675

3

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

4

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

5

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

6

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

7

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

8

Elszámolásból származó bevételek

9

Elvonások és befizetések bevételei

10

Önkormányzat működési támogatásai (2+…+.9)

79 933 675

11

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

12

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

13

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

14

Egyéb működési célú támogatások bevételei

15

14-ből EU-s támogatás

16

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (17+…+21)

17

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

18

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

19

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

20

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

21

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

22

21-ből EU-s támogatás

23

Közhatalmi bevételek (24+…+30)

77 166 525

24

Építményadó

25

Idegenforgalmi adó

26

Iparűzési adó

77 166 525

27

Talajterhelési díj

28

Gépjárműadó

29

Telekadó

30

Kommunális adó

31

Működési bevételek (32+…+ 42)

32

Készletértékesítés ellenértéke

33

Szolgáltatások ellenértéke

34

Közvetített szolgáltatások értéke

35

Tulajdonosi bevételek

36

Ellátási díjak

37

Kiszámlázott általános forgalmi adó

38

Általános forgalmi adó visszatérítése

39

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

40

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

41

Biztosító által fizetett kártérítés

42

Egyéb működési bevételek

43

Felhalmozási bevételek (44+…+48)

44

Immateriális javak értékesítése

45

Ingatlanok értékesítése

46

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

47

Részesedések értékesítése

48

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

49

Működési célú átvett pénzeszközök (50+ … + 52)

50

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

51

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

52

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

53

52-ből EU-s támogatás (közvetlen)

54

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (55+…+57)

55

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

56

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

57

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

58

57-ből EU-s támogatás (közvetlen)

59

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+16+23+31+43+49+54)

157 100 200

60

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (61+…+63)

61

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

62

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

63

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

64

Belföldi értékpapírok bevételei (65 +…+ 68)

65

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

66

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

67

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

68

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

69

Maradvány igénybevétele (70 + 71)

70

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

71

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

72

Belföldi finanszírozás bevételei (73 + … + 75)

73

Államháztartáson belüli megelőlegezések

74

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

75

Lekötött betétek megszüntetése

76

Külföldi finanszírozás bevételei (77+…+80)

77

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

78

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

79

Külföldi értékpapírok kibocsátása

80

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

81

Váltóbevételek

82

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

83

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (60 + 64+69+72+76+81+82)

84

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (59+83)

157 100 200

K I A D Á S O K

Forintban

Sorszám

Kiadási jogcímek

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

155 100 200

2

Személyi juttatások

113 540 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

14 760 200

4

Dologi kiadások

26 800 000

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

6

Egyéb működési célú kiadások

7

- a 6-ból: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

8

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

9

- Egyéb elvonások, befizetések

10

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

11

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

12

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

13

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

14

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

15

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

16

- Árkiegészítések, ártámogatások

17

- Kamattámogatások

18

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

19

- Tartalékok

20

- a 19-ből: - Általános tartalék

21

- Céltartalék

22

Felhalmozási költségvetés kiadásai (23+25+27)

2 000 000

23

Beruházások

2 000 000

24

23-ból EU-s forrásból megvalósuló beruházás

25

Felújítások

26

25-ből EU-s forrásból megvalósuló felújítás

27

Egyéb felhalmozási célú kiadások

28

27-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

29

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

31

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

32

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

33

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

34

- Lakástámogatás

35

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

36

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+22)

157 100 200

37

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (38+ … + 40)

38

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

39

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

40

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

41

Belföldi értékpapírok kiadásai (42+ … + 47)

42

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

43

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

44

Kincstárjegyek beváltása

45

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

46

Belföldi kötvények beváltása

47

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

48

Belföldi finanszírozás kiadásai (49+ … + 52)

49

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

51

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

52

Pénzügyi lízing kiadásai

53

Külföldi finanszírozás kiadásai (54+ … + 58)

54

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

55

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

56

Külföldi értékpapírok beváltása

57

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

59

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

60

Váltókiadások

61

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (37+41+48+53+59+60)

62

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (36.+61)

157 100 200

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

Forintban

1

Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 59. sor - költségvetési kiadások 36. sor) (+/-)

2

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 83. sor - finanszírozási kiadások 61. sor)
(+/-)

5. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Működési célú bevételek és kiadások mérlege (Önkormányzati szinten)

Forintban

Sor-
szám

Bevételek

Kiadások

Megnevezés

2024. évi előirányzat

Megnevezés

2024. évi előirányzat

A

B

C

D

1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

479 285 940

Személyi juttatások

558 051 000

2

1.-ból EU-s támogatás

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

72 303 530

3

Közhatalmi bevételek

1 213 500 000

Dologi kiadások

454 560 126

4

Működési bevételek

99 422 000

Ellátottak pénzbeli juttatásai

23 000 000

5

Működési célú átvett pénzeszközök

Egyéb működési célú kiadások

357 779 730

6

5.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

7

Egyéb működési bevételek

8

9

Az 5-ből -Tartalékok

10

11

12

13

Költségvetési bevételek összesen (1+3+4+5+7+…+12.)

1 792 207 940

Költségvetési kiadások összesen (1+...+8+10+…12)

1 465 694 386

14

Hiány belső finanszírozásának bevételei (15.+…+18. )

Értékpapír vásárlása, visszavásárlása

15

Költségvetési maradvány igénybevétele

Likviditási célú hitelek törlesztése

16

Vállalkozási maradvány igénybevétele

Rövid lejáratú hitelek törlesztése

17

Betét visszavonásából származó bevétel

Hosszú lejáratú hitelek törlesztése

18

Értékpapír értékesítése

Kölcsön törlesztése

19

Hiány külső finanszírozásának bevételei (20+…+21)

Forgatási célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása

20

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

21

Államháztartáson belüli megelőlegezések

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

16 409 047

22

Váltóbevételek

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

23

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

Váltókiadások

24

Működési célú finanszírozási bevételek összesen (14+19+22+23)

Működési célú finanszírozási kiadások összesen (14+...+23)

16 409 047

25

BEVÉTEL ÖSSZESEN (13+24)

1 792 207 940

KIADÁSOK ÖSSZESEN (13+24)

1 482 103 433

26

Költségvetési hiány:

-

Költségvetési többlet:

326 513 554

27

Bruttó hiány:

-

Bruttó többlet:

310 104 507

6. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlege (Önkormányzati szinten)

Forintban

Sor-
szám

Bevételek

Kiadások

Megnevezés

2024. évi előirányzat

Megnevezés

2024. évi előirányzat

A

B

C

D

1

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

Beruházások

615 104 507

2

1.-ből EU-s támogatás

1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

3

Felhalmozási bevételek

Felújítások

565 000 000

4

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök átvétele

3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

5

4.-ből EU-s támogatás (közvetlen)

Egyéb felhalmozási kiadások

6

Egyéb felhalmozási célú bevételek

7

8

9

10

11

12

Költségvetési bevételek összesen: (1+3+4+6+…+11)

Költségvetési kiadások összesen: (1+3+5+...+11)

1 180 104 507

13

Hiány belső finanszírozás bevételei ( 14+…+18)

870 000 000

Értékpapír vásárlása, visszavásárlása

14

Költségvetési maradvány igénybevétele

870 000 000

Hitelek törlesztése

15

Vállalkozási maradvány igénybevétele

Rövid lejáratú hitelek törlesztése

16

Betét visszavonásából származó bevétel

Hosszú lejáratú hitelek törlesztése

17

Értékpapír értékesítése

Kölcsön törlesztése

18

Egyéb belső finanszírozási bevételek

Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása

19

Hiány külső finanszírozásának bevételei (20+…+24 )

Betét elhelyezése

20

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

Pénzügyi lízing kiadásai

21

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

22

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

23

Értékpapírok kibocsátása

24

Államháztartáson belüli megelőlegezések

25

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek összesen (13+19)

870 000 000

Felhalmozási célú finanszírozási kiadások összesen
(13+...+24)

26

BEVÉTEL ÖSSZESEN (12+25)

870 000 000

KIADÁSOK ÖSSZESEN (12+25)

1 180 104 507

27

Költségvetési hiány:

1 180 104 507

Költségvetési többlet:

-

28

Bruttó hiány:

310 104 507

Bruttó többlet:

-

7. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei

Forintban

Sorszám

MEGNEVEZÉS

Évek

Összesen
(F=C+D+E)

2025.

2026.

2027.

A

B

C

D

E

1.

-

2.

-

3.

-

4.

-

5.

-

6.

ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

-

-

-

-

8. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

Forintban

Sorszám

Bevételi jogcímek

2024. évi előirányzat

A

B

1.

Helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

2.

Az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

3.

Osztalék, koncessziós díj és hozambevétel

4.

Tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

5.

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

6.

Kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN*

-

*Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.31.) Korm. Rendelet 2. § (1) bekezdése alapján.

9. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai

Forintban

Sorszám

Fejlesztési cél leírása

Fejlesztés várható kiadása

A

B

1.

2.

3.

4.

ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLETEK VÁRHATÓ EGYÜTTES ÖSSZEGE*

-

* Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkezető ügyletek.

10. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Beruházási (felhalmozási) kiadások előirányzata beruházásonként

Forintban

Beruházás megnevezése

Teljes költség

Kivitelezés kezdési és befejezési éve

Felhasználás 2023. XII. 31-ig

2024. évi előirányzat

2024. utáni szükséglet

A

B

C

D

E

F=(B-D-E)

Kastély külső homlokzat vakolása, festése

100 000 000

2 024

100 000 000

Vásárcsarnok és piactér kialakítása

15 000 000

2 024

15 000 000

Váti településképi rendezési terv

5 000 000

2 024

5 000 000

buszmegállók kialakítása, építési munkák (Alsóbesenyő, Csengő Presszó melletti)

30 000 000

2 024

30 000 000

3 db gyalogátkelőhely kialakítása

3 000 000

2 024

3 000 000

kerékpárút kialakítás Földvári u.

40 000 000

2 024

40 000 000

Sportpálya köré kerítés építés

10 000 000

2 024

10 000 000

Kossuth utcán parkoló építése

40 000 000

2 024

40 000 000

Repülőtéri szennyvízátemelő kiváltása

50 000 000

2 024

50 000 000

Kerékpárút építése Repülőtéri út mellett

40 000 000

2 024

40 000 000

Kerékpárút miatt ingatlan, telkek vásárlása

20 000 000

2 024

20 000 000

Király-hegyi vízvezeték vásárlás

10 160 000

2 024

10 160 000

Katolikus Templom előtti parkolók kialakítása (50 m)

12 000 000

2 024

12 000 000

Konyha bejárat aszfaltozása, térkövezése

30 000 000

2 024

30 000 000

Alsó temető kerítés készítése

5 000 000

2 024

5 000 000

ravatalozó felújítása külső, belső

7 000 000

2 024

7 000 000

Iskola udvar térkövezése

10 000 000

2 024

10 000 000

Teniszpálya létesítése a sportparkban

35 000 000

2 024

35 000 000

Déryné utcán kerítés építése

30 000 000

2 024

30 000 000

Bölcsőde udvar, parkolók aszfaltozás

10 000 000

2 024

10 000 000

Bölcsőde rekortán udvar

15 000 000

2 024

15 000 000

Óvoda, bölcsőde faház, játéktároló (2 db 3*4)

1 500 000

2 024

1 500 000

Játszótereken fahidak készítése

6 000 000

2 024

6 000 000

Játszótér elemek vásárlása (Eü.)

15 000 000

2 024

15 000 000

Elektromos kisteherautó vásárlás

13 000 000

2 024

13 000 000

Hótoló, fűnyíró, utcaseprű kisgépek vásárlása

20 000 000

2 024

20 000 000

Napelemes kandelláber vásárlás 7 db

3 000 000

2 024

3 000 000

Kisértékű eszközök beszerzése

16 444 507

2 024

16 444 507

elektromos autótöltő kialakítása

21 000 000

2 024

21 000 000

Faház vásárlása (3 db 3*2)

2 000 000

2 024

2 000 000

ÖSSZESEN:

615 104 507

615 104 507

11. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Felújítási kiadások előirányzata felújításonként

Forintban

Felújítás megnevezése

Teljes költség

Kivitelezés kezdési és befejezési éve

Felhasználás 2023. XII. 31-ig

2024. évi előirányzat

2024. utáni szükséglet

A

B

C

D

E

F=(B-D-E)

TAO önerő (sport öltöző felújítás)

28 000 000

28 000 000

Művelődési ház külső felújítás (szigetelés, nyílászárócsere)

41 000 000

41 000 000

Művelődési ház belső átalakítás

50 000 000

50 000 000

Művelődési ház udvar, park kialakítása

20 000 000

20 000 000

Polgármesteri Hivatal épület szigetelés

50 000 000

50 000 000

Gamesz, műszak épületének külső homlokzat színezése

10 000 000

10 000 000

Kossuth u. 24.sz. alatti épület külső, belső felújítása (volt Letti Bt.)

200 000 000

200 000 000

Király hegyi utak felújítása

10 000 000

10 000 000

belterületi utak, járdák felújítása

150 000 000

150 000 000

József A. u. híd javítás

6 000 000

6 000 000

ÖSSZESEN:

565 000 000

565 000 000

12. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzaton kívüli EU-s projekthez történő hozzájárulás

Forintban

Támogatott neve

Előirányzat

Összesen:

Európai uniós támogatással megvalósuló projektek

bevételei, kiadásai

EU-s projekt neve, azonosítója:

Forintban

Források

Támogatási szerződés szerinti bevételek, kiadások

A projrktre jóváhagyott összes
bevétel, kiadás

Évenkénti ütemezés

2024. előttre ütemezett bevétel, kiadás

2024. évre ütemezett bevétel, kiadás

2024. utánra ütemezett bevétel, kiadás

A

B=(C+D+E)

C

D

E

Saját erő

- saját erőből központi támogatás

EU-s forrás

Társfinanszírozás

Hitel

Egyéb forrás

Források összesen:

Személyi jellegű

Beruházások, beszerzések

Szolgáltatások igénybe vétele

Adminisztratív költségek

Kiadások összesen:

13. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Összes bevétel, kiadás

Forintban

Sorszám

Bevételi jogcím

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (10+…+11+…+14)

479 285 940

2

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

121 571 821

3

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

193 107 206

4

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

88 255 000

5

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

66 723 150

6

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

9 628 763

7

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

8

Elszámolásból származó bevételek

9

Elvonások és befizetések bevételei

10

Önkormányzat működési támogatásai (2+…+.9)

479 285 940

11

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

12

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

13

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

14

Egyéb működési célú támogatások bevételei

15

14-ből EU-s támogatás

16

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (17+…+21)

17

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

18

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

19

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

20

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

21

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

22

21-ből EU-s támogatás

23

Közhatalmi bevételek (24+…+30)

1 213 500 000

24

Építményadó

100 000 000

25

Idegenforgalmi adó

26

Iparűzési adó

1 070 000 000

27

Talajterhelési díj

3 500 000

28

Gépjárműadó

29

Telekadó

40 000 000

30

Kommunális adó

31

Működési bevételek (32+…+ 42)

32 000 000

32

Készletértékesítés ellenértéke

33

Szolgáltatások ellenértéke

19 000 000

34

Közvetített szolgáltatások értéke

35

Tulajdonosi bevételek

36

Ellátási díjak

37

Kiszámlázott általános forgalmi adó

6 000 000

38

Általános forgalmi adó visszatérítése

5 000 000

39

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

40

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

41

Biztosító által fizetett kártérítés

42

Egyéb működési bevételek

2 000 000

43

Felhalmozási bevételek (44+…+48)

44

Immateriális javak értékesítése

45

Ingatlanok értékesítése

46

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

47

Részesedések értékesítése

48

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

49

Működési célú átvett pénzeszközök (50+ … + 52)

50

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

51

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

52

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

53

52-ből EU-s támogatás (közvetlen)

54

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (55+…+57)

55

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

56

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

57

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

58

57-ből EU-s támogatás (közvetlen)

59

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+16+23+31+43+49+54)

1 724 785 940

60

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (61+…+63)

61

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

62

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

63

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

64

Belföldi értékpapírok bevételei (65 +…+ 68)

65

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

66

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

67

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

68

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

69

Maradvány igénybevétele (70 + 71)

870 000 000

70

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

870 000 000

71

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

72

Belföldi finanszírozás bevételei (73 + … + 75)

73

Államháztartáson belüli megelőlegezések

74

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

75

Lekötött betétek megszüntetése

76

Külföldi finanszírozás bevételei (77+…+80)

77

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

78

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

79

Külföldi értékpapírok kibocsátása

80

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

81

Váltóbevételek

82

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

83

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (60 + 64+69+72+76+81+82)

870 000 000

84

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (59+83)

2 594 785 940

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata

Összes bevétel, kiadás

Forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2024. évi előirányzat

A

B

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

842 478 216

2

Személyi juttatások

163 642 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

21 030 360

4

Dologi kiadások

277 026 126

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

23 000 000

6

Egyéb működési célú kiadások

357 779 730

7

- a 6-ból: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

8

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

347 779 730

9

- Egyéb elvonások, befizetések

10

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

11

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

12

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

13

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

14

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

15

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

16

- Árkiegészítések, ártámogatások

17

- Kamattámogatások

18

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

10 000 000

19

- Tartalékok

20

- a 19-ből: - Általános tartalék

21

- Céltartalék

22

Felhalmozási költségvetés kiadásai (23+25+27)

1 171 604 507

23

Beruházások

606 604 507

24

23-ból EU-s forrásból megvalósuló beruházás

25

Felújítások

565 000 000

26

25-ből EU-s forrásból megvalósuló felújítás

27

Egyéb felhalmozási célú kiadások

28

27-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

29

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

31

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

32

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

33

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

34

- Lakástámogatás

35

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

36

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+22)

2 014 082 723

37

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (38+ … + 40)

38

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

39

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

40

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

41

Belföldi értékpapírok kiadásai (42+ … + 47)

42

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

43

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

44

Kincstárjegyek beváltása

45

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

46

Belföldi kötvények beváltása

47

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

48

Belföldi finanszírozás kiadásai (49+ … + 52)

580 703 217

49

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

16 409 047

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

51

Központi, irányító szervi támogatás

564 294 170

52

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

53

Pénzügyi lízing kiadásai

54

Külföldi finanszírozás kiadásai (54+ … + 58)

55

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

56

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

57

Külföldi értékpapírok beváltása

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

59

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

60

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

61

Váltókiadások

62

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (37+41+48+53+59+60)

580 703 217

63

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (36.+61)

2 594 785 940

Éves tervezett létszám előirányzat (fő)

21

Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

10

14. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyői Polgármesteri Hivatal Összes bevétel, kiadás

Forintban

Sorszám

Előirányzat megnevezése

A

B

Bevételek

1

Működési bevételek (2+…+12)

2

Készletértékesítés ellenértéke

3

Szolgáltatások ellenértéke

4

Közvetített szolgáltatások értéke

5

Tulajdonosi bevételek

6

Ellátási díjak

7

Kiszámlázott általános forgalmi adó

8

Általános forgalmi adó visszatérülése

9

Kamatbevételek

10

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

11

Biztosító által fizetett kártérítés

12

Egyéb működési bevételek

13

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (14+…+16)

14

Elvonások és befizetések bevételei

15

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

16

Egyéb működési célú támogatások bevételei

17

16-ból EU támogatás

18

Közhatalmi bevételek

19

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (20+…+22)

20

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

21

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

22

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

23

22-ből EU-s támogatás

24

Felhalmozási bevételek (25+…+27)

25

Immateriális javak értékesítése

26

Ingatlanok értékesítése

27

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

28

Működési célú átvett pénzeszközök

29

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

30

Költségvetési bevételek összesen (1+13+18+19+24+28+29)

31

Finanszírozási bevételek (32+…+34)

157 100 200

32

Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

33

Előző évi vállalkozási maradvány igénybevétele

34

Irányító szervi (önkormányzati) támogatás (intézményfinanszírozás)

157 100 200

35

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (30+31)

157 100 200

Kiadások

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

155 100 200

2

Személyi juttatások

113 540 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

14 760 200

4

Dologi kiadások

26 800 000

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

6

Egyéb működési célú kiadások

7

Felhalmozási költségvetés kiadásai (8+…+10)

2 000 000

8

Beruházások

2 000 000

9

Felújítások

10

Egyéb felhalmozási célú kiadások

11

10-ből EU-s támogatásból megvalósuló programok, projektek kiadása

12

Finanszírozási kiadások

13

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (7+12)

157 100 200

Éves tervezett létszám előirányzat (fő)

13

Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

15. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyői Napsugár Óvoda és Bölcsőde Összes bevétel, kiadás

Forintban

Sorszám

Előirányzat megnevezése

A

B

Bevételek

1

Működési bevételek (2+…+12)

2

Készletértékesítés ellenértéke

3

Szolgáltatások ellenértéke

4

Közvetített szolgáltatások értéke

5

Tulajdonosi bevételek

6

Ellátási díjak

7

Kiszámlázott általános forgalmi adó

8

Általános forgalmi adó visszatérülése

9

Kamatbevételek

10

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

11

Biztosító által fizetett kártérítés

12

Egyéb működési bevételek

13

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (14+…+16)

14

Elvonások és befizetések bevételei

15

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

16

Egyéb működési célú támogatások bevételei

17

16-ból EU támogatás

18

Közhatalmi bevételek

19

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (20+…+22)

20

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

21

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

22

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

23

22-ből EU-s támogatás

24

Felhalmozási bevételek (25+…+27)

25

Immateriális javak értékesítése

26

Ingatlanok értékesítése

27

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

28

Működési célú átvett pénzeszközök

29

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

30

Költségvetési bevételek összesen (1+13+18+19+24+28+29)

31

Finanszírozási bevételek (32+…+34)

281 956 510

32

Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

33

Előző évi vállalkozási maradvány igénybevétele

34

Irányító szervi (önkormányzati) támogatás (intézményfinanszírozás)

281 956 510

35

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (30+31)

281 956 510

Kiadások

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

278 456 510

2

Személyi juttatások

209 227 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

27 199 510

4

Dologi kiadások

42 030 000

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

6

Egyéb működési célú kiadások

7

Felhalmozási költségvetés kiadásai (8+…+10)

3 500 000

8

Beruházások

3 500 000

9

Felújítások

10

Egyéb felhalmozási célú kiadások

11

10-ből EU-s támogatásból megvalósuló programok, projektek kiadása

12

Finanszírozási kiadások

13

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (7+12)

281 956 510

Éves tervezett létszám előirányzat (fő)

32

Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

16. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyői Segítő Szolgálat és Konyha Összes bevétel, kiadás

Forintban

Sorszám

Előirányzat megnevezése

A

B

Bevételek

1

Működési bevételek (2+…+12)

67 422 000

2

Készletértékesítés ellenértéke

3

Szolgáltatások ellenértéke

4

Közvetített szolgáltatások értéke

5

Tulajdonosi bevételek

6

Ellátási díjak

55 750 000

7

Kiszámlázott általános forgalmi adó

11 672 000

8

Általános forgalmi adó visszatérülése

9

Kamatbevételek

10

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

11

Biztosító által fizetett kártérítés

12

Egyéb működési bevételek

13

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (14+…+16)

14

Elvonások és befizetések bevételei

15

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

16

Egyéb működési célú támogatások bevételei

17

16-ból EU támogatás

18

Közhatalmi bevételek

19

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (20+…+22)

20

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

21

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

22

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

23

22-ből EU-s támogatás

24

Felhalmozási bevételek (25+…+27)

25

Immateriális javak értékesítése

26

Ingatlanok értékesítése

27

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

28

Működési célú átvett pénzeszközök

29

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

30

Költségvetési bevételek összesen (1+13+18+19+24+28+29)

67 422 000

31

Finanszírozási bevételek (32+…+34)

125 237 460

32

Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

33

Előző évi vállalkozási maradvány igénybevétele

34

Irányító szervi (önkormányzati) támogatás (intézményfinanszírozás)

125 237 460

35

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (30+31)

192 659 460

Kiadások

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

189 659 460

2

Személyi juttatások

71 642 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

9 313 460

4

Dologi kiadások

108 704 000

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

6

Egyéb működési célú kiadások

7

Felhalmozási költségvetés kiadásai (8+…+10)

3 000 000

8

Beruházások

3 000 000

9

Felújítások

10

Egyéb felhalmozási célú kiadások

11

10-ből EU-s támogatásból megvalósuló programok, projektek kiadása

12

Finanszírozási kiadások

13

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (7+12)

192 659 460

Éves tervezett létszám előirányzat (fő)

15

Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

17. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról

Adatszolgáltatás
az elismert tartozásállományról

Költségvetési szerv neve:

…………………………………

Költségvetési szerv számlaszáma:

…………………………………

Éves eredeti kiadási előirányzat: …………… Ft

30 napon túli elismert tartozásállomány összesen: ……………… Ft

Sorszám

Tartozásállomány megnevezése

30 nap
alatti
állomány

30-60 nap
közötti
állomány

60 napon
túli
állomány

Át-ütemezett

Összesen:

1.

Állammal szembeni tartozások

2.

Központi költségvetéssel szemben fennálló tartozás

3.

Elkülönített állami pénzalapokkal szembeni tartozás

4.

TB alapokkal szembeni tartozás

5.

Tartozásállomány önkormányzatok és intézmények felé

6.

Egyéb tartozásállomány

7.

Összesen:

Kelt,………….…..

költségvetési szerv vezetője

18. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

A 2024. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulása jogcímenként

Forintban

2023. évi LV. törvény 2. melléklete száma

Jogcím

2024. évi tervezett támogatás összesen

A

B

C

1.1.1.1.

Önkormányzati Hivatal működésének támogatása

79 933 675

1.1.1.2.

Településüzemeltetés-zöldterület-gazdálkodás támogatása

5 883 800

1.1.1.3.1.

Településüzemeltetés-Közvilágítás alaptámogatása

10 586 000

1.1.1.3.2.

Településüzemeltetés-Közvilágítás üzemeltetési támogatás

2 570 000

1.1.1.4.

Településüzemeltetés-köztemető támogatása

1 549 295

1.1.1.5.

Településüzemeltetés-közutak támogatása

5 243 490

1.1.1.6.

Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

12 182 800

1.1.1.7.

Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

12 750

1.1.4.

Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

3 610 011

1.1.

A települési önkormányzatok működésének általános támogatása

121 571 821

1.2.

A települési önkormányzatok köznevelési feladatainak támogatása

193 107 206

1.3.2.1.

Család- és gyermekjóléti szolgálat

6 643 100

1.3.2.3.1.

Szociális étkeztetés

12 304 700

1.3.2.4.2.

Házi segítségnyújtás - szociális segítés, személyi gondozás

6 025 000

1.3.3.

Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása

63 282 200

1.3.

A települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

88 255 000

1.4.1.1.

Intézményi gyermekétkeztetés bértámogatás

34 100 400

1.4.1.2.

Intézményi gyermekétkeztetés- üzemeltetési támogatás

32 600 235

1.4.2.

Szünidei étkeztetés támogatása

22 515

1.4.

Intézményi gyermekétkeztetés

66 723 150

1.5.

A települési önkorányzatok kulturális feladatainak támogatása

9 628 763

Összesen:

479 285 940

* Magyarország 2024. évi központi költségvetéséról szóló törvény

19. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Kimutatás a 2024. évben céljelleggel juttatott támogatásokról

Sor-
szám

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összege

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

Összesen:

0

20. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Tájékoztató a 2022. évi tény, 2023. évi várható és 2024. évi terv adatokról

Bevételek

Sorszám

Bevételi jogcím

2022. évi tény

2023. évi várható

2024. évi előirányzat

A

B

C

D

E

1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (10+…+11+…+14)

452 166 007

459 911 407

479 285 940

2

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

99 335 680

119 610 126

121 571 821

3

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

124 066 777

140 923 212

193 107 206

4

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

60 176 788

85 175 305

88 255 000

5

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

46 433 966

60 907 783

66 723 150

6

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

9 569 012

11 946 522

9 628 763

7

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

49 582 841

9 005 300

8

Elszámolásból származó bevételek

23 591 802

2 713 919

9

Elvonások és befizetések bevételei

10

Önkormányzat működési támogatásai (2+…+.9)

412 756 866

430 282 167

479 285 940

11

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

12

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

13

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

14

Egyéb működési célú támogatások bevételei

39 409 141

29 629 240

15

14-ből EU-s támogatás

16

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (17+…+21)

133 267 730

17

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

19 413 673

18

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

19

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

20

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

21

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

113 854 057

22

21-ből EU-s támogatás

23

Közhatalmi bevételek (24+…+30)

790 176 511

1 499 000 000

1 213 500 000

24

Építményadó

86 465 388

100 000 000

100 000 000

25

Idegenforgalmi adó

26

Iparűzési adó

684 075 371

1 345 000 000

1 070 000 000

27

Talajterhelési díj

4 608 514

4 000 000

3 500 000

28

Gépjárműadó

29

Telekadó

14 504 125

50 000 000

40 000 000

30

Egyéb közhatalmi bevétel

523 113

31

Működési bevételek (32+…+ 42)

80 657 979

149 938 914

99 422 000

32

Készletértékesítés ellenértéke

32 130

33

Szolgáltatások ellenértéke

18 503 565

17 641 729

19 000 000

34

Közvetített szolgáltatások értéke

35

Tulajdonosi bevételek

5 217 672

36

Ellátási díjak

39 586 139

49 000 000

55 750 000

37

Kiszámlázott általános forgalmi adó

15 585 074

17 000 000

17 672 000

38

Általános forgalmi adó visszatérítése

33 980 000

5 000 000

39

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

1 703 366

40

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

41

Biztosító által fizetett kártérítés

400 000

42

Egyéb működési bevételek

30 033

31 917 185

2 000 000

43

Felhalmozási bevételek (44+…+48)

1 626 500

500 000

44

Immateriális javak értékesítése

45

Ingatlanok értékesítése

1 626 500

500 000

46

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

47

Részesedések értékesítése

48

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

49

Működési célú átvett pénzeszközök (50+ … + 52)

10 583 325

3 350

50

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

51

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

52

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

10 583 325

3 350

53

52-ből EU-s támogatás (közvetlen)

54

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (55+…+57)

1 400 000

55

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

56

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

57

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

1 400 000

58

57-ből EU-s támogatás (közvetlen)

59

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+16+23+31+43+49+54)

1 468 478 052

2 110 753 671

1 792 207 940

60

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (61+…+63)

61

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

62

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

63

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

64

Belföldi értékpapírok bevételei (65 +…+ 68)

65

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

66

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

67

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

68

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

69

Maradvány igénybevétele (70 + 71)

700 487 837

535 300 167

870 000 000

70

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

700 487 837

535 300 167

870 000 000

71

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

72

Belföldi finanszírozás bevételei (73 + … + 75)

15 269 744

31 336 695

73

Államháztartáson belüli megelőlegezések

15 269 744

31 336 695

74

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

75

Lekötött betétek megszüntetése

76

Külföldi finanszírozás bevételei (77+…+80)

77

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

78

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

79

Külföldi értékpapírok kibocsátása

80

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

81

Váltóbevételek

82

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

83

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (60 + 64+69+72+76+81+82)

715 757 581

566 636 862

870 000 000

84

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (59+83)

2 184 235 633

2 677 390 533

2 662 207 940

K I A D Á S O K

Forintban

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2022. évi tény

2023. évi várható

2024. évi előirányzat

A

B

C

D

E

1

Működési költségvetés kiadásai (2+…+6)

935 223 557

1 302 278 952

1 465 694 386

2

Személyi juttatások

375 920 805

489 763 164

558 051 000

3

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

49 934 718

62 800 433

72 303 530

4

Dologi kiadások

402 138 160

482 575 710

454 560 126

5

Ellátottak pénzbeli juttatásai

25 903 402

28 967 100

23 000 000

6

Egyéb működési célú kiadások

81 326 472

238 172 545

357 779 730

7

- a 6-ból: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

8

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

45 403 472

223 635 992

347 779 730

9

- Egyéb elvonások, befizetések

10

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

11

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

12

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

2 498 353

13

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

14

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

15

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

16

- Árkiegészítések, ártámogatások

17

- Kamattámogatások

18

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

35 923 000

12 038 200

10 000 000

19

- Tartalékok

20

- a 19-ből: - Általános tartalék

21

- Céltartalék

22

Felhalmozási költségvetés kiadásai (23+25+27)

701 064 447

1 329 106 522

1 180 104 507

23

Beruházások

645 220 690

890 196 688

615 104 507

24

23-ból EU-s forrásból megvalósuló beruházás

381 720 391

43 618 210

25

Felújítások

55 843 757

431 028 808

565 000 000

26

25-ből EU-s forrásból megvalósuló felújítás

27

Egyéb felhalmozási célú kiadások

7 881 026

28

27-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

29

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

7 881 026

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

31

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

32

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

33

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

34

- Lakástámogatás

35

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

36

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+22)

1 636 288 004

2 631 385 474

2 645 798 893

37

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (38+ … + 40)

38

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

39

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

40

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

41

Belföldi értékpapírok kiadásai (42+ … + 47)

42

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

43

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

44

Kincstárjegyek beváltása

45

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

46

Belföldi kötvények beváltása

47

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

48

Belföldi finanszírozás kiadásai (49+ … + 52)

12 647 462

46 005 059

16 409 047

49

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

12 647 462

46 005 059

16 409 047

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

51

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

52

Pénzügyi lízing kiadásai

53

Külföldi finanszírozás kiadásai (54+ … + 58)

54

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

55

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

56

Külföldi értékpapírok beváltása

57

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

59

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

60

Váltókiadások

61

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (37+41+48+53+59+60)

12 647 462

46 005 059

16 409 047

62

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (36.+61)

1 648 935 466

2 677 390 533

2 662 207 940

21. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint

Sor-
szám

Kötelezettség jogcíme

Köt. váll.
éve

2024 előtti kifizetés

Kiadás vonzata évenként

Összesen

2024.

2025.

2026.

2026.
után

A

B

C

D

E

F

G

H

I=(D+E+F+G+H)

1.

Működési célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

2.

............................

3.

............................

4.

Felhalmozási célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

5.

............................

6.

............................

7.

Beruházási kiadások beruházásonként

8.

............................

9.

Felújítási kiadások felújításonként

10.

............................

11.

Egyéb (Pl.: garancia és kezességvállalás, stb.)

12.

............................

Összesen (1+4+7+9+11)

22. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat által adott közvetett támogatások (kedvezmények)

Sorszám

Bevételi jogcím

Kedvezmény nélkül elérhető bevétel

Kedvezmények összege

A

B

C

D

1.

Ellátottak térítési díjának méltányosságból történő elengedése

2.

Ellátottak kártérítésének méltányosságból történő elengedése

3.

Lakosság részére lakásépítéshez nyújtott kölcsön elengedése

4.

Lakosság részére lakásfelújításhoz nyújtott kölcsön elengedése

5.

Helyi adóból biztosított kedvezmény, mentesség összesen

100 000 000

645 000

6.

-ebből: Építményadó

100 000 000

645 000

7.

Telekadó

9.

Magánszemélyek kommunális adója

10.

Idegenforgalmi adó tartózkodás után

11.

Idegenforgalmi adó épület után

12.

Iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

13.

Gépjárműadóból biztosított kedvezmény, mentesség

14.

Helyiségek hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

15.

Eszközök hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

16.

Egyéb kedvezmény

4 000 000

350 000

17.

Egyéb kölcsön elengedése

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

Összesen:

104 000 000

995 000

23. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat - felhasználási terv 2024. évre

Sorszám

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

1.

Bevételek

2.

Működési célú támogatások ÁH-on belül

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 835 940

479 285 940

3.

Felhalmozási célú támogatások ÁH-on belül

4.

Közhatalmi bevételek

471 750 000

270 000 000

471 750 000

1 213 500 000

5.

Működési bevételek

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 240

99 422 000

6.

Felhalmozási bevételek

7.

Működési célú átvett pénzeszközök

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

9.

Finanszírozási bevételek

83 801 000

250 000 000

242 000 000

234 000 000

60 199 000

870 000 000

10.

Bevételek összesen:

132 036 160

298 235 160

519 985 160

290 235 160

318 235 160

282 235 160

108 434 160

48 235 160

519 985 160

48 235 160

48 235 160

48 121 180

2 662 207 940

11.

Kiadások

12.

Személyi juttatások

45 250 000

45 250 000

45 250 000

45 250 000

45 250 000

48 250 000

45 250 000

50 271 000

48 250 000

45 250 000

45 250 000

49 280 000

558 051 000

13.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5 882 500

5 882 500

5 882 500

5 882 500

5 882 500

6 272 500

5 882 500

6 535 230

5 882 500

5 882 500

5 882 500

6 553 300

72 303 530

14.

Dologi kiadások

31 000 000

33 000 000

33 000 000

37 056 126

45 000 000

39 000 000

39 000 000

39 000 000

39 000 000

39 000 000

39 000 000

41 504 000

454 560 126

15.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

525 000

525 000

525 000

525 000

525 000

525 000

1 525 000

525 000

5 425 000

9 325 000

525 000

2 525 000

23 000 000

16.

Egyéb működési célú kiadások

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 814 730

357 779 730

17.

Beruházások

70 000 000

150 000 000

65 000 000

60 000 000

90 000 000

90 000 000

50 000 000

30 000 000

10 104 507

615 104 507

18.

Felújítások

60 000 000

6 000 000

55 000 000

65 000 000

65 000 000

85 000 000

65 000 000

80 000 000

65 000 000

19 000 000

565 000 000

19.

Egyéb felhalmozási kiadások

20.

Finanszírozási kiadások

16 409 047

16 409 047

21.

Kiadások összesen:

128 881 547

244 472 500

270 472 500

238 528 626

251 472 500

278 862 500

296 472 500

241 146 230

238 372 500

204 377 007

139 472 500

129 677 030

2 662 207 940

22.

Egyenleg

3 154 613

53 762 660

249 512 660

51 706 534

66 762 660

3 372 660

-188 038 340

-192 911 070

281 612 660

-156 141 847

-91 237 340

-81 555 850

24. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételei, kiadásai

1. sz. táblázat

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2025. évi

2026. évi

2027. évi

A

B

C

D

E

1.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

441 556 084

443 200 000

448 000 000

2.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

3.

Közhatalmi bevételek (4….+7……10)

1 343 500 000

1 405 500 000

1 463 500 000

4.

Építményadó

100 000 000

82 000 000

90 000 000

5.

Idegenforgalmi adó

6.

Iparűzési adó

1 200 000 000

1 300 000 000

1 350 000 000

7.

Talajterhelési díj

3 500 000

3 500 000

3 500 000

8.

Gépjárműadó

9.

Telekadó

40 000 000

20 000 000

20 000 000

10.

Kommunális adó

11.

Működési bevételek

99 422 000

110 000 000

120 000 000

12.

Felhalmozási bevételek

13.

Működési célú átvett pénzeszközök

14.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

15.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+2+3+11…+14)

1 884 478 084

1 958 700 000

2 031 500 000

16.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

870 000 000

17.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (15+16)

2 754 478 084

1 958 700 000

2 031 500 000

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2025. évi

2026. évi

2027. évi

A

B

C

D

E

1.

Működési költségvetés kiadásai

1 457 964 530

1 700 000 000

1 800 000 000

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (3+4+5)

1 280 104 507

258 700 000

231 500 000

3.

Beruházások

715 104 507

250 000 000

210 000 000

4.

Felújítások

565 000 000

8 700 000

21 500 000

5.

Egyéb felhalmozási kiadások

6.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

2 738 069 037

1 958 700 000

2 031 500 000

7.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

16 409 047

8.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (6+47)

2 754 478 084

1 958 700 000

2 031 500 000

25. melléklet a 2/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata likviditási terve 2024. évre

Forintban

Sorszám

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

Bevételek

1.

Nyitó pénzkészlet

870 000 000

-----

2.

Önkormányzatok működési támogatásai

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 950 000

39 835 940

479 285 940

3.

Működési célú támogatások ÁH-on belül

4.

Felhalmozási célú támogatások ÁH-on belül

5.

Közhatalmi bevételek

471 750 000

270 000 000

471 750 000

1 213 500 000

6.

Működési bevételek

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 160

8 285 240

99 422 000

7.

Felhalmozási bevételek

8.

Működési célú átvett pénzeszközök

9.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

10.

Finanszírozási bevételek

11.

Bevételek összesen:

918 235 160

48 235 160

519 985 160

48 235 160

318 235 160

48 235 160

48 235 160

48 235 160

519 985 160

48 235 160

48 235 160

48 121 180

2 662 207 940

Kiadások

12.

Személyi juttatások

45 250 000

45 250 000

45 250 000

45 250 000

50 271 000

48 250 000

45 250 000

45 250 000

48 250 000

45 250 000

45 250 000

49 280 000

558 051 000

13.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5 882 500

5 882 500

5 882 500

5 882 500

6 535 230

6 272 500

5 882 500

5 882 500

5 882 500

5 882 500

5 882 500

6 553 300

72 303 530

14.

Dologi kiadások

31 000 000

33 000 000

33 000 000

35 000 000

45 000 000

39 000 000

41 056 126

39 000 000

39 000 000

39 000 000

39 000 000

41 504 000

454 560 126

15.

Ellátottak pénzbeli juttatása

525 000

525 000

525 000

525 000

525 000

525 000

1 525 000

525 000

5 425 000

9 325 000

525 000

2 525 000

23 000 000

16.

Egyéb működési célú kiadások

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 815 000

29 814 730

357 779 730

17.

Beruházások

70 000 000

150 000 000

65 000 000

60 000 000

90 000 000

90 000 000

50 000 000

30 000 000

10 104 507

615 104 507

18.

Felújítások

60 000 000

6 000 000

55 000 000

65 000 000

65 000 000

85 000 000

65 000 000

80 000 000

65 000 000

19 000 000

565 000 000

19.

Egyéb felhalmozási kiadások

20.

Finanszírozási kiadások

16 409 047

16 409 047

21.

Kiadások összesen:

128 881 547

244 472 500

270 472 500

236 472 500

257 146 230

278 862 500

298 528 626

235 472 500

238 372 500

204 377 007

139 472 500

129 677 030

2 662 207 940

22.

Egyenleg (11-21)

789 353 613

-196 237 340

249 512 660

-188 237 340

61 088 930

-230 627 340

-250 293 466

-187 237 340

281 612 660

-156 141 847

-91 237 340

-81 555 850

-----