Bánhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 6.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 11. 07

Bánhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 6.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2013.11.07.

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Bánhorváti Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) teljes körére, a közszolgáltatóra és a közszolgáltatást igénybe vevő azon ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire vagy egyéb jogcímen használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos), ahol háztartási szennyvíz keletkezik, és az ingatlan nincs rácsatlakoztatva a szennyvíz közcsatorna hálózatra.

A közszolgáltatás területe, tartalma

2. § A közszolgáltatás kiterjed Bánhorváti Község közigazgatási területén, az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az erre a célra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése, a közszolgáltatási szerződés

3. § (1) Bánhorváti Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatást Ráki Dezsőné egyéni vállalkozó (3630 Putnok, Héti út 12.) jogosult és köteles ellátni, Bánhorváti Községi Önkormányzattal kötött 5 évre szóló közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésétre vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának felmondásának feltételeit.

(3) Ráki Dezsőné egyéni vállalkozó (3630 Putnok, Héti út 12.) (a továbbiakban: közszolgáltató) által szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság által üzemeltetett kazincbarcikai szennyvíztisztító telepen (3700 Kazincbarcika, Mucsonyi u. 1.) szennyvízfogadó műtárgyban kell elhelyezni.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

4. § (1) A szennyvizet kibocsátó ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz külön jogszabályban meghatározott módon történő gyűjtéséről.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlan tulajdonosának kell biztosítania.

(3) Az ingatlan tulajdonosa az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről ebben a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevételével és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

Az ingatlan tulajdonosának, valamint a közszolgáltatónak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos a jogai és kötelezettségei

5. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet 6. §-ában foglalt eszközökkel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (3) bekezdésben megjelölt szennyvíztelepre szállítani.

(3) A közszolgáltató köteles nyilvántartást vezetni az ivóvíz hálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba be nem kapcsolt felhasználók vízfelhasználásáról, a közszolgáltatás ellátása során ezekről a helyekről elszállított szennyvízmennyiségről, eredetéről (cím, intézmény, cég megnevezése).

(4) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(5) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni.

A közszolgáltatási díj

6. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásáért az 1. mellékletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

(2) A Képviselő-testület a közszolgáltatás díját a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/D. §-ában foglaltak figyelembevételével határozza meg.

(3) A közszolgáltató minden év október 31. napjáig köteles eljuttatni Bánhorváti Községi Önkormányzathoz a következő évre vonatkozó díjkalkulációját.

(4) A közszolgáltatási díj fizetendő összegét a közszolgáltató állapítja meg az egységnyi díjtétel és az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján.

A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

7. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben összegyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető.

(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett- megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg kivéve a (3) bekezdésben foglalt, és abban az esetben, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe külön jogszabály alapján nem helyezhető el.

A személyes adatok kezelése

8. § A közszolgáltató jogosult a személyes adatok kezelésére a közszolgáltatás teljesítése érdekében, különösen az igénybevett szolgáltatás ellenszolgáltatásának teljesítésével összefüggésben. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a 8/2010. (XII. 9.) rendelet 4. § (4) és (6) bekezdései és a 4/A §. (4) bekezdése.