Bánhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, szociális és kegyeleti támogatásairól

Hatályos: 2014. 03. 03

Bánhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, szociális és kegyeleti támogatásairól

2014.03.03.

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott, valamint a nyugállományú köztisztviselőkre.

(2) A rendelet rendelkezéseit a polgármesterre, a foglalkoztatási jogviszonyban álló alpolgármesterre, valamint az (1) bekezdés szerinti munkáltatónál a munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott munkavállalókra is megfelelően alkalmazni kell.

2. § (1) A jegyző a juttatások és támogatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 152. § (2) bekezdése alapján Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.

(2) A juttatások és támogatások odaítéléséről – minden évben – a költségvetési fedezet függvényében a jegyző dönt.

(3) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

(4) A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, a kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni. A keret kimerülését követő igényeket, kérelmeket – a nyilvántartásba vételt követően – el kell utasítani.

(5) Abban az esetben, ha a Képviselő-testület év közben a juttatások és támogatások fedezetéül pótelőirányzatot állapít meg, a felhasználás során előnyben kell részesíteni a nyilvántartásban már szereplő igényeket.

3. § (1) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 152. § (1) bekezdésében meghatározott, a köztisztviselő részére visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő szociális jóléti, kulturális, egészségügyi juttatás adható.

(2) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 152. § (1) bekezdésében meghatározott szociális jóléti, kulturális, egészségügyi juttatások mellett ruházati költségtérítés, szemüvegvásárlás, temetési segély juttatás adható.

4. § (1) E rendelet alapján szociális támogatás a köztisztviselő írásbeli, vagy szóbeli kérelme alapján, valamint hivatalból adható.

(2) A szociális támogatási kérelem elbírálásakor, rangsorolásakor elsősorban az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

1. szociális rászorultság,

2. egészségi állapot,

3. lakhatási körülmények,

4. életkörülmények javítása.

5. § A Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatalban valamennyi közép- és felsőfokú végzettségű köztisztviselőt 2013. évre illetménykiegészítés illeti meg. Az illetménykiegészítés mértéke egységesen az alapilletmény 20 %-a.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztviselők jutatásairól szóló 1/2010. (I. 21.) rendelete és a Bánhorváti Községi Önkormányzat képviselő-testületének a köztisztviselők juttatásáról szóló 1/2010. (I. 21.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 2/2013. (III. 13.) önkormányzati rendelete.