Bánhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról

Hatályos: 2013. 07. 23- 2014. 05. 05

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2013. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról



Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés i) pontjában, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §

Az önkormányzati vagyon


  1. Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. Az Önkormányzat vagyonának nyilvántartása – a vagyonnyilvántartásra vonatkozó szabályok szerint – az Önkormányzat feladata.
  2. Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát az 1. melléklet tartalmazza.


  1. Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát a 2. melléklet tartalmazza.


  1. Az Önkormányzat üzleti vagyonát a 3. melléklet tartalmazza.


2. §

Törzsvagyon


  1. Az Önkormányzat kizárólag a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján határozza meg a forgalomképtelen törzsvagyon körét.


(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek:

a) a műemlék jellegű ingatlanok, emlékművek,

b) köztemető,

c) közművek és műtárgyaik

d) a muzeális gyűjtemények és muzeális emlékek,

e) az önkormányzati költségvetési szervek alapító okiratában szereplő vagyon,

f) az önkormányzat tulajdonosi részvételével működő gazdasági társaságok, nonprofit

   gazdasági társaságok, alapítványok használatában lévő vagyon

g) a középületek,

h) állami támogatással épült önkormányzati bérlakások

i) a sportpályák és sportcélú létesítmények és

j) mindazon vagyon, amelyet törvény, vagy az Önkormányzat Képviselő-testülete

   rendeletével korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyonnak minősít.


3. §

Üzleti vagyon


Üzleti vagyon az a forgalomképes Önkormányzati vagyon, ami nem tartozik a 2. § hatálya alá, illetve nem tartozik a törzsvagyon körébe.





4. §

A vagyonleltár, a vagyon nyilvántartása


  1. A vagyonleltár az Önkormányzat tulajdonában - a költségvetési év zárónapján - meglévő vagyon állapot szerinti kimutatása, melynek célja az önkormányzati vagyontárgyak tételes kimutatása. A vagyonleltárban szerepeltetni kell az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket is.


  1. A vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóhoz, zárszámadáshoz csatolva az Önkormányzat Képviselő-testületének kell bemutatni.


  1. Azon ingatlanokat, amelyek a számviteli nyilvántartásban nem szerepelnek, a kiadott értékelési irányelv szerint becsült értéken veszi fel a tőkeváltozással szemben, és pénzforgalom nélküli állománynövekedésként rögzíti a könyvekben. Azon ingatlanokat, amelyek a számviteli nyilvántartásban a hatályos számviteli előírások szerinti bekerülési értéken szerepelnek, az értékbecslés adatait a számvitelben nem rögzítik.



5. §

Az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása


  1. A forgalomképtelen törzsvagyon hasznosításáról a közterületek használatáról szóló rendeletben foglaltak szerint rendelkezik a Képviselő-testület. A hasznosításon túli egyéb tulajdonosi jognyilatkozatokról, elővásárlási jog gyakorlásáról, telekmegosztásról, telekösszevonásról a Képviselő-testület dönt.


  1. A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak megszerzéséről, elidegenítéséről, átruházásáról, megterheléséről, gazdasági társaságba vagy alapítványba történő beviteléről, bérleti díj egyedi megállapításának feltételeiről a Képviselő-testület dönt, figyelembe véve a nemzeti vagyonról szóló törvény előírásait.


  1. Az önkormányzat tulajdonát képező bérlakások hasznosításáról a Képviselő-testület rendelkezik.


  1. Az üzleti vagyon, ingatlan és ingó tekintetében a Képviselő-testület gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Az üzleti vagyon elidegenítéséről minden esetben a Képviselőtestület dönt.


6. §

Az önkormányzati vagyon kezelése, hasznosítása


  1. Az önkormányzati intézmény annak a törzsvagyonnak a használati jogát gyakorolhatja, amely adott intézmény Alapító Okiratában szerepel. Az intézmény ennek keretében köteles gondoskodni az üzemeltetésről és az állagmegóvásról.


  1. A (2) bekezdésben szereplő intézmény a rábízott törzsvagyont bérbeadás útján, az alapfeladatok ellátásának sérelme nélkül hasznosíthatja. Az ebből származó bevétel az intézményt illeti meg. Az önkormányzati intézmények használatában lévő vagyontárgyak tekintetében a bérleti díj megállapítására és a bérleti szerződés megkötésére az intézmény vezetője jogosult.


  1. Az önkormányzati intézmények a feleslegessé váló – a 5. § (4) bekezdésben nem szereplő – befektetett eszközök értékesítését vagy selejtezését a felesleges vagyontárgyak hasznosításának, selejtezésének szabályzata szerint végezhetik el.



7. §

Záró rendelkezések


  1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
  2. Hatályát veszti az Önkormányzati vagyonról való rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 11/1996. (V. 29.) rendelete, és az ezt módosító 12/1999. (XI. 30.), 1/2004. (I. 15.), 9/2005. (VI. 30.), 9/2011. (XII. 8.) rendeletek.




Demeter Zoltán                         Dr. Szécsi Ottó

polgármester                             jegyző