a helyi köztisztaságról és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 8/2010.(XII. 9.) sz. rendelet

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi köztisztaságról és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 8/2010.(XII. 9.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2010. 12. 09- 2013. 10. 17

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2010.(XII. 9.) sz. rendelete

a helyi köztisztaságról és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről

/Egységes szerkezetbe foglalva a 14/1996. (X. 18.), az 1/1997. (I. 28.), az 1/1999. (I. 11.), a 13/2000.(12. 21.), a 13/2001. (12. 19.), a 17/2002. (XII. 19.), a 2/2003. (II. 13.), 1/2004. (I. 15.), 1/2006. (I. 12.), 1/2007. (II. 1.), 12/2007. (XII. 20.), 10/2009. (XII. 17.), a 8/2010. (XII. 9.) és a 7/2013.(V. 31.) önkormányzati rendeletekkel./


Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv. 16.§.(1) bekezdés c.) pontja, valamint az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv. 2. §. f.) pontjában kapott felhatalmazás alapján Bánhorváti község tisztaságának kialakítása és védelme érdekében az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET

Általános rendelkezések

1.§.

(1) A rendelet hatálya Bánhorváti község közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendelet hatálya a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(3) Alapfogalmak:

a.) köztisztasági tevékenység: az egyes ingatlanok, különösen a lakóépületek és más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek, valamint közterületek tisztántartása.

b.) települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: A települési szilárd hulladék kezelése.

c.)közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrész (közút, járda, tér, közpark), továbbá a község közhasználatú zöld területe.

d.) szilárd hulladék: háztartási hulladék (szemét) és egyéb hulladék.

e.) háztartási hulladék: a lakásban és egyéb használt helyiségben, valamint a helyiségek körüli területeken keletkezett hulladék: így salak, rongy, hamu, korom, edény, ablaküveg, papír, konyhai hulladék, kerti gazdasági hulladék, falomb, nyesedék. (maximum 25 liter)

f.) egyéb szilárd hulladék: nagyobb méretű felhalmozódott szilárd hulladék pl: lomb, bútor, valamint az ipari tevékenység során keletkező (kivéve veszélyes hulladékok) az e.) pontot meghaladó mennyiségű hulladék, törmelék.

g.) köztisztasági szolgáltatás: megbízás alapján a köztér tisztántartása.

h.) tisztántartás: az egyes ingatlanok, és közterületek rendszeres tisztítása, hó- és síkosságmentesítése.

II. FEJEZET

Köztisztasági feladatok

2.§.


(1) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója – ha erre más jogszabály vagy tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi – köteles gondoskodni az egyes ingatlanok tisztántartásáról. Az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról való gondoskodás.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a.) a ház vagy telek előtti járdaszakasz és zöldsáv teljes területének,

b.) a belterületi útszakasznak tisztántartásáról, kaszálásáról, csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(3) Az ingatlan melletti területsávba eső járda, lépcső síkosságmentesítéséről, a hó eltakarításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(4) Intézmény, szórakozó helyek, kereskedelmi üzlethelységek és más elárusító helyek előtti járdaszakasz tisztítása, a hó- és síkosságmentesítése mind nyitva tartás időben, mond azon túl a használó, illetve üzemeltető kötelessége.

(5) A gondozatlan járdaszakasz vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégeztetheti.


3.§.

(1) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében

a.) a belterületen lévő váróhelyiségek, járdaszigetek tekintetében az önkormányzat,

b.) a külterületen lévő autóbusz megállóhelyek tekintetében a közút kezelője

köteles a rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.


4.§.[1]

A települési szilárd hulladék kezelése

(1) Az önkormányzat illetékességi területén az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési hulladék kezelésére hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (továbbiakban ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladékot, valamint a települési szilárd hulladékot a vonatkozó jogszabályok szerint összegyűjteni és az arra feljogosított hulladékkezelőnek átadni.

(3) A települési szilárd hulladék begyűjtését és szállítását az önkormányzattal kötött szerződés alapján az ÉHG Rt. mint közszolgáltató végzi.

(4) A települési folyékony hulladék begyűjtését és szállítását az önkormányzattal kötött szerződés alapján a TESCOM 2000 Kft. mint közszolgáltató végzi.

(5) A települési szilárd hulladék begyűjtését a közszolgáltató hetente egyszer – az önkormányzat által meghatározott napon – teljesíti.

Az ingatlantulajdonos a szállítás napján a közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott gyűjtőedényben tárolt hulladékot – a közlekedést nem veszélyeztetve- köteles az ingatlana előtti közterületen elhelyezni. A gyűjtőedény rendszeres tisztításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

(6) A települési folyékony hulladék szállítását a tároló közműpótló berendezés megtelése esetén az ingatlantulajdonos rendeli meg a közszolgáltatótól, aki az ürítést haladéktalanul köteles elvégezni.

(7) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységéve összefüggésben keletkezett települési hulladékának kezeléséről a 2000. évi LXIII.tv 13.§.-ban foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.


4/A.§.

(1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért díjat köteles fizetni.

(2)[2] A települési szilárd hulladékgyűjtési közszolgáltatás díja ingatlanonkénti alapdíjból – mely tartalmazza a gyűjtőedény használati díját, az évi kétszeri lomtalanítást, a szolgáltatás rendelkezésre állását, a számlázással és díjbeszedéssel kapcsolatos költségeket- valamint a gyűjtőedény egyszeri ürítési díjából tevődik össze.

Alapdíj: 300.-Ft+ÁFA havonta

Ürítési díj: 284.-Ft+ÁFA ürítésenként

a./ Az alapdíjon felül lakosonként havonta egyszeri ürítés díját kell megfizetni. A közös háztartásban élők esetében legfeljebb öt személy után kell az ürítési díjat beszedni.

b./ Gazdálkodó szervezet esetén az alapdíjon felül a birtokában lévő gyűjtőedények és havi ürítések számának szorzataként a díjat meghatározni és megfizetni.

(3) A díjbeszedésről az önkormányzat havonta utólag gondoskodik.

(4) A települési folyékony kommunális hulladékgyűjtési közszolgáltatás díja 2 300.- Ft/m3+ÁFA, melyet a szolgáltatás teljesítését követően a közszolgáltatónak kell megfizetni.


5.§.

(1) A közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyak megrongálása, beszennyezése tilos.

(2) A közterületen lévő fák, növények leszakítása, kiirtása – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – tilos.

(3) Közterületen elhelyezkedő fák gallyazása, csonkítása, kivágása csak a jegyző engedélyével végezhető.

(4) Környezetszennyeződést, eldugulást, rongálást okozó anyagot (szemetet, törmeléket stb.) közcsatornába elhelyezni tilos.

(5) Fákon, építményeken, épület falán, kerítéseken felragasztani, plakátot elhelyezni tilos,


Vegyes rendelkezések

6.§.[3]


7.§.


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és ezzel egyidejűleg a köztisztaságról és parkok fenntartásáról szóló 3/1986. sz. Bánhorváti-Nagybarca Községi Közös Tanács rendelete hatályát veszti.

Varga Andrásné sk.                                                                Tankáné Kántor Ágnes sk

polgármester                                                                           jegyző






[1] A 17/2002. (XII. 19.) sz. rendelet által módosított szöveg.

[2] A 10/2009. (XII. 17.) sz. rendelet által módosított szöveg.

[3] Hatályon kívül helyezte a 7/2013.(V. 31.) önkormányzati rendelet