Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2016. 09. 01- 2020. 04. 15


Bánhorváti Községi Önkormányzat

Képviselő-testületének


1/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete


a települési támogatásról


Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Eljárási rendelkezések



1. §


A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.



2. §


(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket, jelen rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelem érdemi elbírálásának előfeltétele a megfelelő nyomtatvány hiánytalan kitöltése.


(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet (Korm. r.) 3. § (1) bekezdésének megfelelő jövedelemigazolást a kitöltött kérelem nyomtatványhoz csatolni.


(3) A jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(7) bekezdései az irányadóak.


(4) Jövedelemmel nem rendelkező, illetve egyéb jövedelemmel rendelkező személy esetében az ügyfél büntetőjogi felelőssége tudatában tett, 1. melléklet szerinti nyilatkozata elfogadható.


(5) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (továbbiakban: nyugdíjminimum) változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi nyugdíjminimumával kell számolni, amelynek a nettó jövedelmét a kérelmező igazolja.


(6) A jogosultsági feltételek megállapításához a (2) bekezdésben meghatározottak mellett szükséges igazolások az egyes ellátási formák szabályozásánál kerülnek felsorolásra.



3. §


 (1) Nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat meghozatalát követő hónap 5. napjáig a házipénztárból történik.


(2) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére kell kifizetni.


4. §


(1) A jogosultatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, valamint az adatkezeléssel kapcsolatban az Szt. 17. §-24. §-ai az irányadóak.


(2) A jegyző gondoskodik az egyes ellátásokra vonatkozó analitikus nyilvántartások vezetéséről.



Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás


5. §


(1) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló család részére az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) A család fogalmát az Sztv. 4.§ (1) bekezdés c) pontja határozza meg.


(3) A képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítási díj, valamint a magánszemélyek kommunális adójához lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást biztosít e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak (a továbbiakban: lakhatási támogatás).

 

(4) A lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

 

(5) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, aki esetében a háztartásban együtt élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 130%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

 

(6) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) 2.000,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 1-2 fő,

b) 2.500,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 3 fő,

c) 3.000,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 4 fő vagy annál több.

 

(7) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani. Megállapítás esetén a kérelmezőt a lakhatási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napától illeti meg.


(8) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.


(9) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.


(10) A lakáshasználat jogcíméről a kérelmezőnek nyilatkoznia kell. Ha ennek jogcíme nem olyan jog, ami az ingatlan-nyilvántartásban szerepel, az erre vonatkozó jognyilatkozatot a kérelmezőnek kérelemhez csatolnia kell.

 

(11) Nem jogosult e rendelet alapján lakhatási támogatásra az a személy, aki az Szt. 38. §-a alapján megállapított lakásfenntartási támogatásban részesül a jogosultság határozatban megállapított időtartamára, vagy annak megszüntetéséig.


(12) A lakhatási támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell

a) a Korm. r. 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot,

b) az igénylő illetve vele közös háztartásban együtt élő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó, szolgáltató által kibocsátott, kérelem benyújtását megelőző havi számla másolatát.


(13) A lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá.


(14) A képviselő-testület hatáskörének gyakorlását a lakhatási támogatás megállapításával kapcsolatban a polgármesterre átruházza.


Rendkívüli települési támogatás


6. §


(1) Települési támogatásra jogosult az a bánhorváti lakóhelyű kérelmező, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik.


(2) Halálesetre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(3) Halálesetre tekintettel az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatásra jogosult az eltemettető, ha családjában az egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át nem haladja meg.


(4) Halálesetre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.


(5) A kérelemhez csatolni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.


(6) Halálesetre tekintettel nyújtott települési támogatás összege 20.000,- Ft.


7. §


(1) Települési támogatásra jogosult a település lakosaként anyakönyvezett újszülött gyermek egyik szülője.


(2) A gyermek születésére tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon a gyermek születésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(3) A kérelemhez csatolni kell a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát.


(4) Gyermek születésére tekintettel nyújtott település támogatás összege gyermekenként 10.000,- Ft.


8. §


(1) A rendkívüli települési támogatás megállapítására akkor kerülhet sor, ha a rászoruló egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 250%-át nem haladja meg.


(2) A rendkívüli települési támogatás mértéke – rászorultsághoz igazodva – alkalmanként maximum 30 000 Ft, kamatmentes kölcsön esetén 50 000 Ft lehet.


(3) Elemi csapás, 15 napnál hosszabb kórházi fekvőbeteg ellátás, 30 napot meghaladó keresőképtelenség, betegség, baleset, közeli hozzátartozó halála esetében hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a rendkívüli települési támogatás. Ebben az esetben a rendkívüli települési támogatás összege maximum 100.000 Ft lehet.


(4) A kamatmentes kölcsön legfeljebb hat hónapos futamidőre adható és havi részletekben kell visszafizetni. A kölcsön futamidejéről és a havi részletek összegéről az ezt megállapító határozatban kell rendelkezni.


(5) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.


(6) Rendkívüli települési támogatás megállapításánál figyelembe kell venni az Önkormányzat által már megállapított egyéb ellátásokat is. Rendkívüli települési támogatás csak kivételesen indokolt esetben állapítható meg, ha a kérelmező az Önkormányzattól más segélyezési formában is részesül.


9. §


 A képviselő-testület hatáskörének gyakorlását a rendkívüli települési támogatás megállapításával kapcsolatban a polgármesterre átruházza.



Szociális célú tüzelőanyag


10. §


 (1) A szociális célú tüzelőanyag támogatás során előnyben részesülnek azok az igénylők, akik


a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak,


b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,


c) háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa vagy 10 q szén támogatásban részesülhet.


(2) Az Önkormányzat a szociális célú tüzelőanyagban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


Étkeztetés


11.§


(1) Étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, illetve általa eltartottat is, aki a Szoc tv 62.§ (1) bekezdése alapján étkeztetésre jogosult

- a 65. életévét betöltötte, vagy

- egészségi állapota alapján C1, C2, D vagy E minősítési kategóriába tartozik.


(2) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátás helyben fogyasztással a jogosult vagy az általa megbízott személy általi elvitellel történhet.


Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


11/A.§


(1) Az önkormányzat által biztosított ellátási formák:


- szociális étkeztetés,


- házi segítségnyújtás, melyet a Bánhorváti – Mucsony – Nagybarca Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat keretében biztosít,

- családsegítés, melyet a Bánhorváti – Mucsony – Nagybarca Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat keretében biztosít.

(2) A kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) A kérelemhez csatolni kell a jövedelemnyilatkozatot és a jövedelemigazolást.



Záró rendelkezések


12. §


(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2007. (II.15.) önkormányzati rendelete, valamint azt módosító az 1/2009.(I. 29.), a 2/2010. (II. 11.), az 1/2011. (I. 27.) és az 1/2012. (I. 27.) a 3/2014. (II. 7.), 8/2014. (III. 17.) és a 15/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelete.





       Földvári István                                                                               Dr. Szécsi Ottó

         polgármester                                                                                        jegyző

Módosította a 6/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet

Módosította a 6/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet

Módosította a 6/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet

Módosította a 15/2015. (XI. 12.) önkormányzati rendelet

Módosította a 10/2016. (VIII. 25.) önkormányzati rendelet

Beiktatta a 6/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet

Mellékletek