Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016 (X.27.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2016. 11. 01- 2018. 03. 04

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelete


a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról azok  igénybevételéről és a  fizetendő térítési díjakról



Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya a Bánhorváti Községi Önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokra és azok igénybeevőire terjed ki.


2.§


Az ellátások igénybevétele önkéntes, az igénybevevő, vagy törvényes képviselője kérelmére biztosítható.


3.§.


Az önkormányzat illetékességi területén a következő személyes gondoskodást nyújtó alapellátást biztosítja:


      a) étkeztetés

      b) házi segítségnyújtás

      c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.


4.§


(1) Az ellátás iránti kérelmet az ellátást biztosító intézménynél, étkeztetés esetén Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.


Az étkeztetést Bánhorváti Szivárvány Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde által fenntartott konyha, a házi segítségnyújtást és családsegítést jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ biztosítja.


(2) Az ellátás igénybevétele iránti kérelemről az intézmény vezetője, étkeztetés esetén a polgármester dönt.


5.§


(1) Az étkeztetésért intézményi térítési díjat kell fizetni, melynek mértéke: 336.- Ft+ÁFA.


(2) Az étkeztetés személyi térítési díját a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani úgy, hogy


a) ha az ellátott családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-a alatt van, akkor mentesül az intézményi térítési díj fizetése alól,


b) ha az ellátott családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 és 75%-a között van, akkor az intézményi térítési díj 50%-át kell fizetnie,


c) ha az ellátott családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél 75%-nál magasabb, akkor az intézményi térítési díj 75%-át kell fizetnie,


d) teljes intézményi díj fizetésére köteles az ellátott, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja.


(4) Bánhorváti Községi Önkormányzat a házi segítségnyújtást térítésmentesen biztosítja az ellátást igénybevevő részére.

6.§


Amennyiben a térítési díj fizetésére kötelezett fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, az ellátást megállapító 15 napos fizetési határidővel felszólítja a tartozás kiegyenlítésére. Meg lehet szünteti az ellátást, ha a fizetésre kötelezett a tartozást a határidő leteltéig nem fizeti meg.


7.§


(1) Ez a rendelet 2016. november 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 6/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 8/2009. (XI. 12.), a 4/2011. (III. 10.) és a 4/2013. (VI. 6. ) önkormányzati rendeletek.




Földvári István                                                               Dr. Szécsi Ottó

polgármester                                                                  jegyző