Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017 (III.10.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 11- 2017. 05. 07

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2017. (III. 10.) önkormányzati rendelete


a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve

hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak

mértékéről


Bánhorváti Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. §


(1) A rendelet hatálya Bánhorváti község illetékességi területén történő házasságkötések létesítésére terjed ki.



(2) E rendelet alkalmazásában:


a) hivatali helyiség: Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal Díszterme (3642 Bánhorváti, Szabadság út 146.)


b) hivatali munkaidő: Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.


c) rendkívüli körülmény: ha a házasulók vagy egyikük mozgáskorlátozott, vagy egészségi állapota miatt különös erőfeszítést igényel a házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés.


2. §


(1) Díjmentes a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben megtartott házasságkötés. Bánhorváti Község Önkormányzat térítésmentesen biztosítja az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget, ünnepi beszédet és gépzenét.


(2) Hivatali munkaidőn-, vagy hivatali helyiségen kívül megtartott házasságkötésért 12.000,- Ft díjat kell fizetni, mely összeg nem tartalmazza az ÁFA összegét.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott díj a szertartás díja, egyéb szolgáltatást, így például asztali virágdíszt, pezsgőt, versmondást nem tartalmaz. Amennyiben a házasulók egyéb szolgáltatást igénylenek, arról maguknak kell gondoskodniuk.


(4) A házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota fennállása esetén a házasságkötés a hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn túl történő megtartása díjmentes.


3. §


(1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított.


(2) Rendkívüli körülmény fennállása esetén az anyakönyvvezető a házasulók vagy egyikük lakóhelyeként szolgáló ingatlanban bonyolítja le a házasságkötést.


(3) Külső helyszínen zajló házasságkötéskor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.


(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség (esőhelyszín) rendelkezésre áll.


(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése iránti kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.


4. §

                                                                                       

(1) A házasságkötésért fizetendő díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legkésőbb 15 nappal kell megfizetni az anyakönyvvezető által biztosított csekken. A díj befizetését a feladóvevény bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni.


(2) Ha a házasságkötés elmarad, az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére igényt tarthat, ha a szertartás lemondására legalább a tervezett időpontot megelőző napon írásban került sor.


(3) Amennyiben a szertartás írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett díj 50 %-a téríthető vissza.


5. §


(1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett esetenként bruttó 15.000 Ft díjazás illeti meg.


(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt esetenként bruttó 7.500 Ft díjazás illeti meg.


(3) A hivatali munkaidőn-, vagy hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért megfizetett díj 80 %-át az Önkormányzat minden negyedévet követő hónap 20. napjáig pénzeszköz átadás formájában átadja a Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatalnak.


(4) A jegyző az anyakönyvvezető részére évente egy alkalommal, a feladat ellátására tekintettel bruttó 50.000 Ft összegben ruházati juttatást biztosít. A ruházati juttatás kifizetése és elszámolása a ruházati költségtérítésre vonatkozó szabályok alapul vételével történik, azzal, hogy az összeg felhasználásáról az anyakönyvvezető számlával köteles elszámolni tárgyév december 15-ig. Az anyakönyvvezető a ruházati juttatást az alábbi ruházat megvásárlására fordíthatja: cipő, kosztüm, szoknya, blúz, alkalmi ruha. A munkaruha kihordási ideje egy év.


6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 11/2014. (V. 5.) önkormányzati rendelete.








                Földvári István                                                             Dr. Szécsi Ottó

                  polgármester                                                                      jegyző