Bánhorváti Községi Önkormányzat Polgármesterének 6/2020 (VI.4.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 06. 26- 2021. 11. 04

Bánhorváti Községi Önkormányzat Polgármesterének 6/2020 (VI.4.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.06.26.

Bánhorváti Községi Önkormányzat Polgármestereként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarországi helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és a képviselő-testület hatáskörét gyakorolva, a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Bánhorváti község lakosságának érdekeit szem előtt tartva meghatározza Bánhorváti Községi Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési alapszolgáltatások ellátásának körét, feladatellátásának formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

1. § Bánhorváti község lakosságának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

1. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a község lakóira, a képviselő-testületre és szerveire, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

1. § Az önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:

1. a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

2. a település természeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, a falusi, - a kulturális turizmus és az idegenforgalom fejlesztése, támogatása,

3. a község közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése, hagyományőrző közösségek, a helyi közművelődési tevékenységbe bekapcsolódó társadalmi- és civilszervezetek működésének segítése,

4. az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása,

5. együttműködés a helyi civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel,

6. a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása,

7. a civil közösségek együttműködésének ösztönzése,

8. a kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése,

9. az ifjúság számára szabadtéri közösségi színtér kialakítása,

10. bekapcsolódás az országos, a regionális, a térségi idegenforgalmi hálózatokba.

1. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

1. az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok és nyelvtanfolyamok szervezését, az egyéni kulcskompetenciák fejlesztését a közösségi művelődés különböző formáin keresztül,

2. a község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismerését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

3. az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismerését, a megértés, a befogadás elősegítését, az ünnepek kultúrájának gondozását,

4. az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását,

5. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

6. a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,

7. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

8. az „európai lét” kulturális vetületének megvalósítását,

9. a településen működő könyvtári információs- és közösségi hely közművelődési tevékenységének támogatása,

10. a polgármester útján a művelődő közösségek vezetőivel rendszeresen konzultál és fórumot szervez, ahol értékelik az önkormányzati feladatellátás hatékonyságát.

6. § Az önkormányzat a 4-5. §-ban meghatározott célok, feladatok megvalósítása érdekében

1. az éves költségvetésében kiadási előirányzatot határoz meg,

2. támogatja a helyi székhelyű alapítványokat, egyesületeket és történelmi egyházak helyi közösségeit, egyedi elbírálással, külön megállapodásban rögzítendő feltételek alapján,

3. támogatja a községi rendezvények, fesztiválok megrendezését,

4. [1] közösségi színteret biztosít, valamint könyvtári információs-és közösségi helyet működtet,

5. együttműködik Barcika Art Kft-vel közművelődési feladatok terén

6. támogatja a Bánhorváti Falumúzeum Alapítványt.

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

7. § (1) Az önkormányzat a rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és feladatok ellátására közösségi színteret biztosít és könyvtári információs-és közösségi helyet működtet.

(2) A településen közművelődési tevékenységet lát el - egyéb feladatai mellett – a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár fenntartásában működő Könyvtári, Információs és Közösségi Szolgáltató Hely.

(3) Közösségi színtérként a Bánhorváti, Szabadság út 175. sz. alatti „Berkes János Művelődési Ház és Könyvtár” funkcionál, mely a településen a rendszeres és alkalomszerű művelődési-, kulturális tevékenységnek a helyszíne.

(4) Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves községi rendezvénynaptárt.

Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

1. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelt által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődési feladatellátás finanszírozása

9. § (1) A Képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, valamint saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2) A rendelet 4-5. §-ában megjelölt célok és feladatok ellátásának mértékét, a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) A közművelődési közösségek, egyesületek, szervezetek előzetes igénylés alapján használhatják a Berkes János Művelődési Ház és Könyvtárat és kapcsolódó helységeit, kulturális-, közösségi programjaik lebonyolításához.

Záró rendelkezések

1. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.