Bánhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 05

Bánhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.05.

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarországi helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya az Önkormányzat közigazgatási területén kiterjed a közösségi színtérre, annak működtetőire, a közművelődési tevékenység végzésére alkalmazott személyekre, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre.

2. § (1) Az Önkormányzat által a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult. tv.) alapján biztosított közművelődési alapszolgáltatások:

a) a Kult. tv. 76. § (3) bekezdés a) pontja szerint a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, továbbá

b) a Kult. tv. 76. § (3) bekezdés b) pontja szerint a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdés a) pontjában foglalt közművelődési alapszolgáltatást a következők szerint biztosítja:

a) A rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységeket, melyek helyszíneként a Bánhorváti, Szabadság út 175. sz. alatti Berkes János Művelődési Ház és Könyvtárat valamint a Bánhorváti, Szabadság út 75. szám alatti Falumúzeumot jelöli meg,

b) a közösségi színtér díjmentes használatát,

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain,

d) adminisztrációs, irodatechnikai támogatás, információ szolgáltatás a művelődő közösség számára,

e) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(3) Az önkormányzat az (1) bekezdés b) pontjában foglalt közművelődési alapszolgáltatást a következők szerint biztosítja:

a) A (2) bekezdés a) pont szerinti közösségi színtérben kerül sor a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztéséhez szükséges programok, rendezvények, tevékenységek vagy szolgáltatások szervezésére, megtartására,

b) szakmai, és infrastrukturális támogatást nyújt az a) pontban foglalt tevékenységek megvalósításában.

3. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait ezen önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott és megnevezett közösségi színterek működtetésével látja el – közművelődési intézmény alapítása nélkül.

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait és a közösségi színterek működését költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében nevesített feladatai és ahhoz kapcsolódó egyéb feladatai ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési tevékenységet folytatókat.

5. § Hatályát veszti Bánhorváti Községi Önkormányzat Polgármesterének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2020. (VI. 4.) önkormányzati rendelete.

6. § Ez a rendelet 2021. november 5-én lép hatályba.