Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2001.(IX.24.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat engedélyezéséről

Hatályos: 2013. 11. 06

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2001.(IX.24.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat engedélyezéséről




Borsodnádasd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint az 1997. évi LXXVIII. törvény figyelembe vételével a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról és az igénybevételi díjak mértékéről az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §.


A rendelet hatálya Borsodnádasd Város közigazgatási területén található közterületekre terjed ki. [1]




  1. §.


  1. Közterületet épülettel, egyéb tárggyal, vagy árusítással elfoglalni, illetőleg rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedéllyel és a használatáért a rendelet mellékletében felsorolt díjtételek befizetése után lehet.
  2. A használati díjat négyzetméter mértékegységben az elfoglalt terület nagysága alapján lehet kiszámítani. A díj megállapításánál minden megkezdett négyzetmétert egésznek kell számítani.


  1. §.


  1. A közterület használati engedély az alábbi célokra adható:

a., a R. 1. sz. mellékletében meghatározott célokra,


b., a szükséges hatósági engedélyek birtokában  az alábbiakban felsorolt áruk árusítására:

napilap és hetilap, folyóirat, könyv, levelezőlap, virág, léggömb, zöldség, gyümölcs, pattogatott és főtt kukorica, sült gesztenye, sült tök, csomagolt pirított tökmag, napraforgómag, földimogyoró, vattacukor és egyéb csomagolt cukorka, jégkrém, fagylalt, óvszer, népművészeti és iparművészeti termékek, és egyes ünnepekhez kapcsolódó alkalmi cikkek (az adott ünnepeket megelőző 2 napban).[2]


c., [3]




  1. §.


  1. A közterület-használatra vonatkozó engedélyt a Polgármestertől lehet kérni.


  1. Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


a., az engedélyt kérő nevét és állandó lakó – /telep/ - helyének címét,

b., a közterület-használat célját és időtartamát,

c., a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d., a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat ismertetését.


  1. §.


Amennyiben valaki a közterület rendeltetésszerű használatáról eltérő használatra azért kér engedélyt, mert a közterületen épülete, létesítményt szándékozik építeni, amelynek létesítéséhez építési engedély szükséges, a közterület használati engedélye csak akkor adható ki, ha az épület, illetve a létesítmény felállításához a Képviselő-testület hozzájárult, és elvi építési engedélyt kapott a kérelmező.



  1. §.


  1. A közterület használatának engedélyezésére irányuló eljárás során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a városrendezési terveket, a városképi és műemlékvédelmi előírásokat, a köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, az élet, vagyon és közlekedés biztonságának szempontjait, és ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. vállalkozói igazolvány) meglétét is.


  1. A forgalombiztonsági szempontok érvényesítése érdekében az állami közutak mellett az engedély kiadása előtt – a városi rendőrőrs és Miskolci Közúti Igazgatóság Putnoki Szakmérnökség – véleményét is be kell szerezni.


  1. A közterület-használattal kapcsolatban előterjesztett kérelmek tárgyában a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül dönteni kell.


  1. A közterület-használat engedélyezésére és az engedély megvonására vonatkozó határozat egy-egy példányát meg kell küldeni

1./ a kérelmezőnek,

2./ a Borsodnádasdi Rendőrőrsnek,

3./ szükség esetén: az eljárásban közreműködő szakhatóságoknak.


  1. A közterület-használat engedélynek tartalmaznia kell:

a., az engedély birtokosának nevét, lakcímét,

b., a területhasználat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

c., a területhasználat célját, időtartamát,

d., a területhasználatért fizetendő díjat, a fizetés módját,




e., a közüzemek és az eljárásban részt vevő szakhatóságok kikötéseit,

f., a tevékenység gyakorlására jogosító okirat megnevezését,

g., az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírásait.


  1. §


  1. A közterület-használati engedély meghatározott időtartamra (év, hó, nap) vagy visszavonásig érvényes időre adható.


  1. Hirdető berendezéseknél az engedély 3 évre adható meg.

Az engedély meghosszabbítását az engedélyezett idő letelte előtt legalább 3 hónappal előbb kell kérni.


  1. A közterület időszakonként ismétlődő használatára (zöldség, gyümölcs árusítás, stb.) engedély 1 évre adható.


  1. A közterület használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító ipari, kereskedelmi engedély érvényessége megszűnik.


  1. A használaton kívüli, üzemképtelen ,  forgalomból kivont személy- és tehergépkocsi, különleges jármű és ezek vontatmányának tárolására a közterület használati engedély csak abban az esetben adható meg,  ha a városképet valamint a közterület rendeltetésszerű igénybevételét nem zavarja. Az engedély időtartama 1 év, mely nem hosszabbítható.[4]



  1. §.



  1. Visszavonható az engedély, ha az elfoglalt területre városrendezési, vagy egyéb közérdekű cél megvalósítása érdekében szükség van. Ilyen esetben engedély birtokosa részére – kérelmére – más helyen kell közterület-használat lehetőségét biztosítani.


  1. Vissza kell vonni az engedélyt, akkor is, ha az engedély birtokosa azt nem az engedélyben megszabott módon és célra használja, a közterület-használatra vonatkozó rendelkezéseket nem teljesíti, vagy díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig ismételten nem tesz eleget.


  1. Ha az engedély birtokosa a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett, az engedélyező hatóságnak bejelenteni.


  1. Az engedély visszavonása vagy megszüntetése esetén, az engedély birtokosa köteles a közterületet az eredeti állapotnak megfelelően minden kártérítési igény nélkül,- visszaállítani, az esetleges felépítményt lebontani. Ellenkező esetben az engedélyező az engedély birtokosa terhére, (költségére) állítja helyre a közterület eredeti állapotát.


  1. A közterület-használati engedély visszavonása, vagy megszüntetése miatt, az engedély birtokosa kártérítést nem követelhet, de 15 napon túli befizetett használati díjat időarányosan vissza kell fizetni részére.





  1. §.



  1. Nem kell közterület-használat díjat fizetni:


a., a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálati létesítményei elhelyezése,

b., a közműveknek (elektromos, gáz, távfűtő, víz- és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményeinek elhelyezése,

c., a postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése,

d., az országos és a helyi közforgalmú vasutaknak, továbbá a közforgalmú közúti, vízi, légi közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése,

e., a szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, és köztárgyak (pl. játszóeszközök, padok) elhelyezése, valamint

f., a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után.



  1. §



  1. A közterület-használati díjat az engedély birtokosa köteles megfizetni.


  1. Az engedély birtokosa a díjat a közterület tényleges igénybe vételétől, a közterületi létesítmény üzemeltetésétől függetlenül, az engedély hatályának teljes időtartamára köteles megfizetni.


  1. Az engedély birtokosa közterület-használati díjat éves használat esetén a tárgyév január 10. napjáig, az egész hónapos, valamint a napi használatért járó díjakat pedig a közterület használatának megkezdése előtt köteles a Polgármesteri Hivatal alkalmazottjának befizetni.


  1. Díjfizetési késedelem esetén a hátralék után a Ptk.-ban meghatározott késedelmi kamatot kell fizetni.


  1. A közterület-használati díjak beszedéséről az engedélyező határozatszámának és keltének megjelölésével a Polgármesteri Hivatal köteles nyilvántartást vezetni.






  1. §.



  1. A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni, és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – minden kártérítési igény nélkül – helyreállítani.
  2. 1
  3. 2


11/A. §3


  1. A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat ( a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait az ebben a címben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


  1. A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet. A technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 50 %-át.


  1. A filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a két hetet.



11/B. §4


A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.



11/C. §5


  1. Amennyiben rendkívüli, előre nem látható körülmények miatt, különösen rendkívüli természeti események bekövetkezésekor a kérelmező részére megjelölt közterület nem biztosítható, más – a forgatásra alkalmas – közterület ajánlható fel a forgatás céljára.


  1. Ha a kérelmező a felajánlott közterületet nem tartja alkalmasnak a forgatásra, a rendkívüli körülmények megszűnését követően haladéktalanul értesíteni kell a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt és a kérelmezőt az akadály elhárulásáról. Az értesítés tartalmazza, hogy mely időponttól alkalmas újra a közterület a forgatásra.






1,2 Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(V.30.) önkormányzati rendelet, mely 2012. május 31. napon lép hatályba.

3,4,5 Hatályba léptette a 10/2013.(IX.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2013. szeptember 13-tól.

11/D. §6


  1. A közterület-használat díjaként a mozgóképről szóló törvényben meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.


(2)Mentes a közterület-használat díj alól:


  1. az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,
  2. az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,
  3. filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,
  4. a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, vagy
  5. tudományos, ismeretterjesztést szolgáló film forgatása.



11/E.§7


A turisztikailag kiemelt közterületek a Petőfi tér és a Móra Ferenc Általános Iskola főbejárata előtti közterület.


  1. §.



Ezen rendelet 2001. október 1-jén lép hatályba.


Borsodnádasd, 2001. szeptember 10.



          Sárváry Tamás s.k.                                                        Farkas Pál s.k.

            polgármester                                                                      jegyző


Záradék:


A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (2) bekezdése alapján a rendelet kihirdetésre került.


Borsodnádasd, 2001. szeptember 24.


A 21/2008.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2008. szeptember 28. napján kihirdetésre került. A rendelet hatálybalépésének napja: 2008. szeptember 28.

A 8/2012.(V.30.) önkormányzati rendelet 2012. május 30-án kihirdetésre került. A rendelet hatálybelépésnek napja: 2012. május 31.

A 10/2013.(IX.13.) önkormányzati rendelet 2013. szeptember 13-án kihirdetésre került. A rendelet hatálybalépésének napja: 2013. szeptember 14.



                                                                            Burkovics Róbert

                                                                                   jegyző


6,7 Hatályba léptette a 10/2013.(IX.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2013. szeptember 13-tól.



[1] Módosította a  21/2008.(XI.28.) számú rendelet 1.§-a.


[2] Módosította a  21/2008.(XI.28.) számú rendelet 2.§-a.


[3] Hatályon kívül helyezte 21/2008.(XI.28.) számú rendelet 3.§ 1.) bekezdése.

[4] Hatályba helyezte a 21/2008.(XI.28.) számú rendelet 3.§ 2.) bekezdése.