Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014.(II.07.) önkormányzati rendelete

a követelésekről történő lemondás eseteiről

Hatályos: 2014. 02. 10

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő - testületének

3/2014. (II.7.) önkormányzati rendelete

a követelésekről történő lemondás eseteiről



Borsodnádasd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§


A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat valamennyi önállóan működő és önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveire.



2.§


(1) A Képviselő-testület – az Áht. 97. § (2) bekezdésében foglaltak alapján az önkormányzat és az általuk irányított költségvetési szervek követeléséről történő lemondás eseteit az alábbiakban határozza meg:

a.) amelyre az adós ellen vezetett végrehajtás során nincs fedezet, vagy amennyiben a talált fedezet a követelést csak részben fedezi, a nem fedezett rész tekintetében,

b.) amelyre a felszámolás, az adósságrendezési eljárás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz nem nyújt fedezetet,

c.) a költségvetési törvényben meghatározott kis összegű követelések tekintetében (értékhatár 100.000 Ft), amelyet eredményesen érvényesíteni nem lehet, vagy amelynél a fizetési meghagyásos eljárással, vagy a végrehajtással kapcsolatos költségek nincsenek arányban a követelés várhatóan behajtható összegével, illetve az adós nem lelhető fel, mert a megadott címen nem található és felkutatása igazoltan nem járt eredménnyel,

d.) amelyet bíróság előtt érvényesíteni nem lehet,

e.) amely a hatályos jogszabályok alapján elévült (a Ptk. szerinti általános elévülési határidő 5 év).

f.) olyan méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel a követelés kötelezettjénél, amelyre tekintettel a követelésről való lemondás indokolt, így különösen: a kötelezett rendszeres jövedelemmel legalább 1 éve nem rendelkezik, egészségi állapota, szociális helyzete miatt képtelen a követelés teljesítésére, és helyzete miatt a kedvező változás a jövőben sem várható, vagy olyan rendkívüli esemény, káresemény következik be a kötelezettnél, amely méltányos követelésről való lemondást indokolttá teszi.


(2) Az Szvt. tiltja a behajthatatlan követelések kimutatását a mérlegben. A részben vagy egészében behajthatatlan követelést hitelezési veszteségeként le kell írni. A behajthatatlannak minősített követelés leírása nem minősül elengedésnek.


(3) A számviteli szabályok előírásai szerint a éves zárás előtt valamennyi költségvetési szerv minősíti a kintlévőségeket és szükség szerint javaslatot tesz a behajthatatlan követelés leírására, az értékvesztés elszámolására.






3.§


(1) A 2.§ (1) bekezdésben foglalt esetekben a jegyző előterjesztése alapján a követelés részbeni vagy teljes elengedése a Képviselő – testület hatáskörébe tartozik.


(2) A követelések elengedésére jogosultak eljárásuk során alaposan mérlegelik a kötelezett (adós) pénzügyi helyzetét, személyi körülményeit, az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel fenntartott üzleti és egyéb kapcsolatait, tartós kapcsolat esetén a megállapodások, kötelezettségek betartásával kapcsolatos magatartását, teljesítési készségét és képességét, az elengedés esetleges előnyeit, hátrányait.


(3) A követelésről való lemondásra jogosult a követelésről részben vagy egészben mondhat le. Teljes mértékben vagy részben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.


(4) A követelésről való lemondás elbírálására és döntésére jogosult megállapodhat a kötelezettel (az adóssal) a követelés behajtása és beszedhetősége érdekében értéket képező, és az önkormányzat számára hasznosuló szolgáltatás teljesítésében. Köthető részletfizetési vagy a követelés beszedését, teljesülését biztosító más polgári jogi szerződés is (így különösen beszámítási megállapodás, tartozás-átvállalás, kezesi szerződés, zálogjogi szerződés, stb.).


4.§


A mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű követelések tekintetében lemondani csak azokról az értékhatár alatti vevői követelésekről lehet, melyek szolgáltatásnyújtásból, térítési díjból, közterület-használati díjból és munkavállalókkal szembeni követelésekből származnak.


5.§


A 2-4.§-ban rögzített szabályozás nem terjed ki az adók módjára behajtandó követelésekre. Ebbe a kategóriába tartoznak pl. a különböző - szabálysértési, közlekedési, végrehajtási - bírságok, a meg nem fizetett földhivatali eljárási díjak, valamint a más önkormányzatok által behajtásra átjelentett helyi- és gépjárműadók. A behajthatatlan követelésnek minősülő adótartozásokat az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározottak szerint törli.


6.§


 Ez a rendelet 2014. február 10-én lép hatályba.


Borsodnádasd, 2014. február 6.



           Kormos Krisztián                                                                   Burkovics Róbert

               polgármester                                                                               jegyző


Záradék: A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdése alapján a rendelet kihirdetésre került.


Borsodnádasd, 2014. február 7.                                                       


          Burkovics Róbert

                                                                                                                  jegyző