Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. III.28. önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2023. 05. 01- 2024. 04. 30

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. III.28. önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

2023.05.01.

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, 92. § (2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésének d.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formái

1. § (1) A személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatások közül – a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ által – biztosítja az étkeztetést, a házi segítségnyújtást és a családsegítést.

Étkeztetés

2. § (1) Az a szociálisan rászoruló jogosult az étkeztetés igénybevételére, aki

a) kora miatt az a személy, aki a 62 életévét betöltötte,

b) egészségi állapota miatt az a személy, aki orvosi, szakorvosi igazolással, szakvéleménnyel igazolja, hogy önellátásra részben képes, vagy nem képes. Amennyiben az igazolás, szakvélemény alapján a jogosultságot határozott időre lehet megállapítani, az ellátás az igazoláson szereplő időpontig vehető igénybe.

c) fogyatékossága miatt az a személy, aki külön jogszabály szerint fogyatékosságban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban részesül. Ezt az ellátás megállapítását, illetve folyósítását elrendelő igazolással, illetve az ellátás megállapításának alapjául szolgáló, a fogyatékosság fennállását igazoló szakvéleménnyel kell igazolni.

d) pszichiátriai betegsége miatt az a személy, aki pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt csatol kérelméhez,

e) hajléktalansága miatt az a személy, aki életvitelszerűen Borsodnádasd város illetékességi területén tartózkodik, de éjszakáit közterületen, vagy nem lakás céljára szolgáló helységben tölti. Ez a Családsegítő Szolgálat igazolása alapján állapítható meg.

(2) Az ellátást a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézmény vezetőjénél (3671 Borsodnádasd, Köztársaság út 114.) kell igényelni, Az étkeztetés igénybevétele iránt benyújtott kérelemhez mellékelni kell a jogosultsági feltételt igazoló iratot, illetve annak másolatát továbbá a kérelmező jövedelmét igazoló dokumentumokat.

Házi segítségnyújtás

3. § Az ellátást a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézmény vezetőjénél (3671 Borsodnádasd, Köztársaság út 14.) kell igényelni. A kérelem benyújtásakor csatolni kell a kérelmező jövedelmét igazoló dokumentumokat.

Az ellátás igénybevételének szabályai

4. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételére irányuló kérelmet a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézmény vezetőjénél (3671 Borsodnádasd, Köztársaság utca 14.) kell benyújtani, akinek döntése alapozza meg a jogviszony keletkezését.

(3) A kötelezett által fizetendő térítési díj összegét az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg, és arról az ellátást igénylőt az ellátás igénybevételét megelőzően írásban tájékoztatja.

(4) Ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének döntését vitatja, az értesítés kézhezvételéről számított 8 napon belül a Polgármesterhez fordulhat. A Polgármester határozattal dönt a kérelemről.

(5) Az intézmény vezetője az ellátás igénybevételének megkezdése előtt (átmeneti és tartós ellátás) az igénylővel, vagy törvényes képviselőjével megállapodást köt.

5. § (1) A Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője külön eljárás nélkül köteles ellátást biztosítani:

a) ha a krízishelyzet folytán az egészségkárosodás bármely lehetősége felmerülhet

b) váratlan esemény (haláleset, baleset) miatt a rászorult ellátása nem biztosított.

(2) Az ellátás megszűnésének módjai és esetei:

a) ha a közösség érdekeit, a gondozókat, a házirendet sérti az adott személy további gondozása

b) amennyiben a kérelmező vagy a törvényes képviselőjének előzetes írásbeli bejelentése

nélkül a kérelmező a szolgáltatást 30 napot meghaladó ideig nem veszi igénybe.

(3) Az ellátás megszűnéséről a szociális intézmény vezetője írásban értesíti az ellátottat, a megszűnés okának és időpontjának feltüntetésével, valamint tájékoztatást a jogosultak lehetőségeiről.

Térítési díj

6. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért az 1. melléklet és 2. mellékletben szereplő díjakat kell fizetni, az Sztv. 116. § (1) és (3) bekezdésének figyelembe vételével.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások személyi térítési díját havonta utólag, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig kell megfizetni.

1

Az 1. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.