Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. II.24. önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 09. 26- 2021. 03. 09

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. II.24. önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Borsodnádasd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében, 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Eljárási szabályok

1. § (1) Jelen rendelet által szabályozott ellátások iránti kérelmeket a jelen rendelet mellékletét képező nyomtatványon a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodáján kell benyújtani.

(2) A jövedelemtől függő ellátások megállapítása iránti kérelemben nyilatkozni kell a család vagy háztartás jövedelmi viszonyairól. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat.

(3) A Polgármesteri Hivatal ügyintézői, vagy a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ Családsegítő Szolgálatának munkatársai az ellátást igénylő lakásán környezettanulmányt készíthetnek.

Az ellátások formái

2. § (1) Szociális rászorultság esetén a képviselő-testület az arra jogosult részére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokat nyújtja:

  • a) pénzbeli támogatásként:
    • aa) rendkívüli települési támogatás,
    • ab) iskolába-járási települési támogatás,

    ac) általános iskolába járási települési támogatás.

  • b) természetbeni támogatásként:
    • ba) rendszeres lakásfenntartási települési támogatás,
    • bb) egészségügyi települési támogatás.

(2) A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a döntést a rendkívüli települési támogatás megállapításáról, folyósításáról, felülvizsgálatáról és szükség szerinti megszüntetéséről.

(3) A képviselő-testület a Pénzügyi Bizottságra ruházza át a döntést az iskolába járási, az általános iskolába járási, rendszeres lakásfenntartási és egészségügyi támogatások megállapításáról, folyósításáról, felülvizsgálatáról és szükség szerinti megszüntetéséről.

(4) A pénzügyi bizottság a hatáskörébe tartozó települési támogatások tekintetében havonta két alkalommal dönt.

(5) Az átruházott hatáskör gyakorlója évente beszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testületnek.

A települési támogatás igénylésének általános feltételei

3. § Nem állapítható meg – a rendkívüli települési támogatás kivételével – települési támogatás annak a jövedelemmel nem rendelkező aktív korú személynek, aki álláskeresőként nem működik együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Ózdi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségével.

Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.

(2) 25 000.- Ft összegű rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott – és az (1) bekezdésétől eltérően – a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(3) A megállapításkor a polgármester dönthet arról, hogy az (1) bekezdés alapján meghatározott önkormányzati segélyt természetbeni vagy pénzbeli formában nyújtja.

(4) Különösen indokolt esetben, életveszély elhárításához a polgármester az előzőektől eltérő módon és mértékben is dönthet települési támogatás megállapításáról.

Iskolába-járási települési támogatás

5. § (1) Iskolába-járási települési támogatás állapítható meg szeptember hónaptól május hónapig arra a 20 éven aluli, középfokú nappali intézményi képzésben részt vevő gyermekre való tekintettel a törvényes képviselőnek, akinek családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(2) Az iskolába-járási települési támogatás mértéke a lakóhely és a középfokú oktatási intézmény települése közötti, a Volán – honlapján közzétett – menetrendszerinti 90%-os kedvezményű havi bérletjegy árának teljes összege.

(3) Az iskolába-járási települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jogosító gyermek tanulói jogviszonyának fennállásáról szóló igazolást.

(4) A nem szeptember hónapban igényelt támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól május hónapig állapítható meg.

(5) Az iskolába-járási települési támogatás felhasználásáról az előző havi menet-, vagy bérletjegyek bemutatására való kötelezettséggel a jogosult elszámoltatható.

Általános iskolába járási települési támogatás

5/A. § (1) Általános iskolába járási települési támogatás állapítható meg szeptember hónaptól június hónapig annak a helyi általános iskolai képzésben való részt vevő gyermekre való tekintettel a törvényes képviselőnek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át és a gyermek mindennapi iskolába járásához a helyi autóbusz közlekedés igénybevétele szükséges.

(2) Az általános iskolába járási települési támogatás mértéke az önkormányzattal szerződésben álló helyi autóbusz szolgáltató tanuló havi bérlet árának teljes összege.

(3) Az általános iskolába – járási települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jogosító gyermek tanulói jogviszonyának fennállásáról szóló igazolást.

(4) A nem szeptember hónapban igényelt támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól május hónapig állapítható meg.

(5) Az általános iskolai települési támogatás a hivatal által rendszeresített nyomtatványon kérelmezhető.

(6) Az általános iskolába járási települési támogatás felhasználásáról az előző havi menet-, vagy bérletjegyek bemutatására való kötelezettséggel a jogosult elszámolható.

Rendszeres lakásfenntartási települési támogatás

6. § (1) Rendszeres lakásfenntartási települési támogatás állapítható meg hat hónapra annak, aki a Szoctv. szerinti lakásfenntartási támogatásban nem részesül, és háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és lakásfenntartásának havi költsége eléri vagy meghaladja a háztartás havi összjövedelmének 10%-át.

(2) Lakásfenntartási költségnek minősül a kérelem benyújtását megelőző hónap víz-és csatornaszolgáltatás, áram, és a fűtés számlával igazolt költsége.

(3) Amennyiben a fűtés költsége számlával nem igazolható, úgy elismert fűtési költséget kell figyelembe venni a következők szerint:

háztartásban együtt élők száma (fő)

fűtés elismert havi költsége

1 fő

3 750.- Ft

2 fő

4 580.- Ft

3 fő

5 415.- Ft

4 fő

6 250.- Ft

minden további személy után

+ 500.- Ft.

(4) A rendszeres lakásfenntartási települési támogatás összege 2 000.- Ft/hó, de nem haladhatja meg a lakásfenntartás számlával igazolt havi költségének összegét.

(5) A rendszeres lakásfenntartási települési támogatás a szemétszállítást végző-, víz- és csatorna-, vagy közkutas víz-, és áramszolgáltató részére történő utalással történik.

(6) Rendszeres lakásfenntartási települési támogatás ugyanazon ingatlanra való tekintettel csak egy személynek állapítható m

7. § (1) A rendszeres lakásfenntartási települési támogatásra való jogosultság egyéb jogosultsági feltétele a rendezett lakókörnyezet folyamatos biztosítása.

(2) A jogosult személy lakókörnyezetét abban az esetben kell rendezettnek tekinteni, ha:

  • a) az általa lakott ingatlan udvarán legalább egy darab szeméttároló edény van elhelyezve, és azt rendeltetésszerűen használják, valamint ezen rendeltetésszerűen használt szeméttároló edényen kívül nincs háztartási hulladék az udvaron sem szétszórt, sem felhalmozott állapotban.
  • b) az udvarban a fűfélék magassága nem haladja meg a 25 cm-t,
  • c) a kerítés olyan állapotú, amely megakadályozza az állatok elkóborlását,
  • d) a ház körüli víz elvezetését szolgáló árokrendszer tiszta és a csapadékvíz lefolyása akadálymentes,
  • e) a ház előtti növényzet nem akadályozza a forgalmat, és a kilátást az úttestre,
  • f) vezetékes víz hiánya esetén az ingatlanon megfelelően megépített, zárt külső illemhely használata, valamint a higiéniai követelményeknek megfelelő rendben tartása biztosított,
  • g) az ingatlan rágcsálóktól, kártevőktől mentes.

(3) A jogosultság megállapításának és folyósításának feltételeként a (2) bekezdésben meghatározott szabályok betartását a kérelem beadását követően, a felülvizsgálat során, illetve alkalomszerűen Polgármesteri Hivatal ezzel a feladattal megbízott dolgozója által ellenőrzi.

(4) Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy e rendeletben megállapított rendezett lakókörnyezetre vonatkozó feltételek nem teljesülnek, abban az esetben a jogosultat annak teljesítésére – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – 5 napos határidő kitűzésével fel kell szólítani.

(5) Nem állapítható meg rendszeres lakásfenntartási települési támogatás, illetve a részére megállapított rendszeres lakásfenntartási települési támogatást meg kell szüntetni annak, aki a (2) bekezdésben foglaltaknak a felszólítás ellenére nem tesz eleget.

Egészségügyi települési támogatás

8. § (1) Egészségügyi települési támogatás állapítható meg egy évben legfeljebb két alkalommal annak a személynek, vagy 18 éven aluli gyermekre való tekintettel a törvényes képviselőnek, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és házi-, vagy szakorvos által rendelt gyógyító ellátási költsége a család jövedelmének 20%-át meghaladja.

(2) A gyógyító ellátás költségének megállapításánál a Borsodnádasdi Szivárvány Gyógyszertár tájékoztatását kell figyelembe venni.

(3) Egészségügyi települési támogatás összege legfeljebb 5 000.- Ft, de nem haladhatja meg a házi-, vagy szakorvos által rendelt gyógyító ellátás költségének összegét. A támogatás a gyógyszer kiváltásával természetbeni támogatásként nyújtható.

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.