Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. II.24. önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 01

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. II.24. önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]

Eljárási szabályok

1. § (1) Jelen rendelet által szabályozott ellátások iránti kérelmeket a jelen rendelet mellékletét képező nyomtatványon a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodáján kell benyújtani.

(2) A jövedelemtől függő ellátások megállapítása iránti kérelemben nyilatkozni kell a család vagy háztartás jövedelmi viszonyairól. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat.

(3)[2] A jegyző, vagy a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ Családsegítő Szolgálatának munkatársai az ellátást igénylő lakásán környezettanulmányt készíthetnek.

Az ellátások formái

2. § (1) Szociális rászorultság esetén a képviselő-testület az arra jogosult részére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokat nyújtja:

  • a) pénzbeli támogatásként:
    • aa) rendkívüli települési támogatás,
    • ab) iskolába-járási települési támogatás,

    ac) általános iskolába járási települési támogatás.

  • b) természetbeni támogatásként:
    • ba) rendszeres lakásfenntartási települési támogatás,
    • bb) egészségügyi települési támogatás.

(2) A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a döntést a rendkívüli települési támogatás megállapításáról, folyósításáról, felülvizsgálatáról és szükség szerinti megszüntetéséről.

(3) A képviselő-testület a Pénzügyi Bizottságra ruházza át a döntést az iskolába járási, az általános iskolába járási, rendszeres lakásfenntartási és egészségügyi támogatások megállapításáról, folyósításáról, felülvizsgálatáról és szükség szerinti megszüntetéséről.

(4) A pénzügyi bizottság a hatáskörébe tartozó települési támogatások tekintetében havonta két alkalommal dönt.

(5) Az átruházott hatáskör gyakorlója évente beszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testületnek.

A települési támogatás igénylésének általános feltételei

3. § [3]

Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.

(2) 25 000.- Ft összegű rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott – és az (1) bekezdésétől eltérően – a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(3)[4]

(4)[5]

Iskolába-járási települési támogatás

5. § (1)[6] Iskolába-járási települési támogatást állapít meg a Pénzügyi Bizottság szeptember hónaptól május hónapig arra a 20 éven aluli, középfokú nappali intézményi képzésben részt vevő gyermekre való tekintettel a törvényes képviselőnek, akinek családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át

(2) Az iskolába-járási települési támogatás mértéke a lakóhely és a középfokú oktatási intézmény települése közötti, a Volán – honlapján közzétett – menetrendszerinti 90%-os kedvezményű havi bérletjegy árának teljes összege.

(3) Az iskolába-járási települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jogosító gyermek tanulói jogviszonyának fennállásáról szóló igazolást.

(4)[7] A szeptember hónapot követően igényelt támogatást a kérelem benyújtását követő hónaptól május hónapig állapítja meg a Pénzügyi Bizottság.

(5) Az iskolába-járási települési támogatás felhasználásáról az előző havi menet-, vagy bérletjegyek bemutatására való kötelezettséggel a jogosult elszámoltatható.

Általános iskolába járási települési támogatás

5/A. § [8] (1) Általános iskolába járási települési támogatást állapít meg a Pénzügyi Bizottság szeptember hónaptól június hónapig annak a helyi általános iskolai képzésben való részt vevő gyermekre való tekintettel a törvényes képviselőnek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át és a gyermek mindennapi iskolába járásához a helyi autóbusz közlekedés igénybevétele szükséges.

(2) Az általános iskolába járási települési támogatás mértéke az önkormányzattal szerződésben álló helyi autóbusz szolgáltató tanuló havi bérlet árának teljes összege.

(3) Az általános iskolába – járási települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jogosító gyermek tanulói jogviszonyának fennállásáról szóló igazolást.

(4) A nem szeptember hónapban igényelt támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól május hónapig állapítható meg.

(5) Az általános iskolai települési támogatás a hivatal által rendszeresített nyomtatványon kérelmezhető.

(6) Az általános iskolába járási települési támogatás felhasználásáról az előző havi menet-, vagy bérletjegyek bemutatására való kötelezettséggel a jogosult elszámolható.

Rendszeres lakásfenntartási települési támogatás

6. § (1)[9] Rendszeres lakásfenntartási települési támogatást állapít meg a Pénzügyi Bizottság hat hónapra annak, aki a Szoctv. szerinti lakásfenntartási támogatásban nem részesül, és háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és lakásfenntartásának havi költsége eléri vagy meghaladja a háztartás havi összjövedelmének 10%-át.

(2) Lakásfenntartási költségnek minősül a kérelem benyújtását megelőző hónap víz-és csatornaszolgáltatás, áram, és a fűtés számlával igazolt költsége.

(3) Amennyiben a fűtés költsége számlával nem igazolható, úgy elismert fűtési költséget kell figyelembe venni a következők szerint:

háztartásban együtt élők száma (fő)

fűtés elismert havi költsége

1 fő

3 750.- Ft

2 fő

4 580.- Ft

3 fő

5 415.- Ft

4 fő

6 250.- Ft

minden további személy után

+ 500.- Ft.

(4) A rendszeres lakásfenntartási települési támogatás összege 2 000.- Ft/hó, de nem haladhatja meg a lakásfenntartás számlával igazolt havi költségének összegét.

(5) A rendszeres lakásfenntartási települési támogatás a szemétszállítást végző-, víz- és csatorna-, vagy közkutas víz-, és áramszolgáltató részére történő utalással történik.

(6) [10] Rendszeres lakásfenntartási települési támogatás ugyanazon ingatlanra való tekintettel csak egy személynek állapít meg a Pénzügyi Bizottság.

7. § (1) A rendszeres lakásfenntartási települési támogatásra való jogosultság egyéb jogosultsági feltétele a rendezett külső lakókörnyezet folyamatos biztosítása.

(2) A jogosult személy külső lakókörnyezetét abban az esetben kell rendezettnek tekinteni, ha:

  • a) az általa lakott ingatlan közterületről belátható udvarán a rendeltetésszerűen használt szeméttároló edényen kívül nincs háztartási hulladék az udvaron sem szétszórt, sem felhalmozott állapotban.
  • b) az udvarban a fűfélék magassága nem haladja meg a 25 cm-t,
  • c) a kerítés olyan állapotú, amely megakadályozza az állatok elkóborlását,
  • d)[11]
  • e)[12]
  • f)[13]

(3)[14] A jogosultság megállapításának és folyósításának feltételeként a (2) bekezdésben meghatározott szabályok betartását a kérelem beadását követően, a felülvizsgálat során, illetve alkalomszerűen jegyző ellenőrzi.

(4) Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy e rendeletben megállapított rendezett lakókörnyezetre vonatkozó feltételek nem teljesülnek, abban az esetben a jogosultat annak teljesítésére – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – 5 napos határidő kitűzésével fel kell szólítani.

(5) Nem állapítható meg rendszeres lakásfenntartási települési támogatás, illetve a részére megállapított rendszeres lakásfenntartási települési támogatást meg kell szüntetni annak, aki a (2) bekezdésben foglaltaknak a felszólítás ellenére nem tesz eleget.

Egészségügyi települési támogatás

8. § (1)[15] Egészségügyi települési támogatást állapít meg a Pénzügyi Bizottság egy évben legfeljebb két alkalommal annak a személynek, vagy 18 éven aluli gyermekre való tekintettel a törvényes képviselőnek, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és házi-, vagy szakorvos által rendelt gyógyító ellátási költsége a család jövedelmének 20%-át meghaladja.

(2) A gyógyító ellátás költségének megállapításánál a Borsodnádasdi Szivárvány Gyógyszertár tájékoztatását kell figyelembe venni.

(3) Egészségügyi települési támogatás összege legfeljebb 5 000.- Ft, de nem haladhatja meg a házi-, vagy szakorvos által rendelt gyógyító ellátás költségének összegét. A támogatás a gyógyszer kiváltásával természetbeni támogatásként nyújtható.

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


[1] A bevezető a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 1. § (3) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 3. §-át a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.
[4] A 4. § (3) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[5] A 4. § (4) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[6] Az 5. § (1) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] Az 5. § (4) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] Az 5/A. § a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.
[9] A 6. § (1) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[10] A 6. § (6) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[11] A 7. § (2) bekezdés d) pontját a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.
[12] A 7. § (2) bekezdés e) pontját a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.
[13] A 7. § (2) bekezdés f) pontját a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.
[14] A 7. § (3) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.
[15] A 8. § (1) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.