Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. III.31. önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 01

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2015.(III.31.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről



Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet célja és hatálya


  1. §


A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.



  1. §


  1. Avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, kaszalék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok) (továbbiakban: kerti hulladék).
  2. Hasznosítás: kerti hulladék komposztálása.
  3. Tároló edény: hulladékgyűjtő tartály, konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyag zsák.



Kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok


  1. §


A kórokozóktól és kártevőktől mentes, egészséges kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.


  1. §


Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos feladata.


Az égetés szabályai


  1. §


  1. Az égetés során a helyben (telken belül, illetve az azt határoló közterületen) keletkezett avar, kerti hulladék semmisíthető meg.
  2. A kerti hulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari vagy veszélyes hulladék nem égethető (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, ezek maradékai, stb.)
  3. Kerti hulladék nyílttéri égetése a nyári időszámítás szerinti időszakban 11-20 óra között és téli időszámítás szerinti időszakban 10-17 óra között – vasárnap és ünnepnapok kivételével – engedélyezett.
  4. Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen és telken belül, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.
  5. A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.
  6. Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabad végezni, az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.
  7. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan ki adagokban történhet.
  8. Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl: oltóvíz, homok, stb.)
  9. Egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándék esetén a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óráig tarthat.
  10. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj, stb.) légszennyező anyag nem használható.
  11. A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.
  12. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
  13. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról vagy földréteggel történő lefedéséről.



  1. §


A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.



  1. §


  1. Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.
  2. Tilos az avar és kerti hulladék égetése az 5. § (3) bekezdésében engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, illetőleg erős szél esetén.
  3. Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű, valamint távközlési vezetékek alatt.



A szabadtéri tűzgyújtás szabályai


  1. §


A szabadban tűzgyújtás, tüzelőberendezés-használat kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.


Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények


  1. §


  1. Aki az avar és kerti hulladék égetésre vonatkozó előírásokat nem tartja be, hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkor hatályos jogszabályok – jelenleg a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001.(XII.21.) Korm. rendelet szabályai vonatkoznak.


Záró rendelkezések


  1. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Borsodnádasd, 2015. március 30.



            Kormos Krisztián                                                               Burkovics Róbert

               polgármester                                                                             jegyző





Záradék:

A Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdése alapján a rendelet kihirdetésre került.


Borsodnádasd, 2015. március 31.


                                                                                                 Burkovics Róbert

                                                                                                          jegyző