Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. III.24. önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő létesítésének engedélyezéséről és az ezekért fizetendő díjakról

Hatályos: 2021. 06. 10

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. III.24. önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő létesítésének engedélyezéséről és az ezekért fizetendő díjakról

2021.06.10.

Borsodnádasd Város Önkormányzata az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladataiban eljárva a következőket rendeli el:

1. § [ Általános rendelkezés]

Borsodnádasd Város Önkormányzatának házasságkötésére alkalmas hivatalos helyiségei a Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme (Borsodnádasd, Köztársaság út 12.) és Borsodnádasdi Közösségi Ház és Könyvtár nagyterme (Borsodnádasd, Köztársaság út 12.). Hivatali munkaidő: a Borsodnádasdi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

2. § [ A hivatali helyiségen kívüli, valamint a munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályai]

(1) A házasság hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével kell az anyakönyvvezetőnek benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmazni kell az ügyfék nyilatkozatát az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételek biztosítását. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(3) A szabadtéren történő házasságkötés esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

3. § [ A hivatali munkaidőn túli, illetve a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke.]

(1) A hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolítása díjmentes.

(2) A hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 4000 Ft díjazás illeti meg, vagy választása szerint részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő jár.

4. § [ Záró rendelkezések]

(1) Ez a rendelet 2017. április 1. napján lép hatályba.