Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. VII.20. önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, településrendezési eszközök, településképi rendelet, arculati kézikönyv elfogadására és módosítására vonatkozó partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 21

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

9/2017. (VII.20.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, településrendezési eszközök, településképi rendelet, arculati kézikönyv elfogadására és módosítására vonatkozó

PARTNERSÉGI EGYEZTETÉS SZABÁLYAIRÓL



Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet 29. § és 29/A. § alapján a következőket rendeli el:



  1. §


A rendelet célja, hatálya


(1)  Jelen rendelet elkészítésének célja – a településfejlesztéssel, településrendezéssel, településképpel kapcsolatos önkormányzati döntések előkészítése és meghozatala során – a teljes körű nyilvánosság és a partnerek alkotó közreműködésének biztosítása. A partnerségi egyeztetést a Polgármester a Főépítész közreműködésével végzi.

(2) E rendelet tárgyi és személyi hatálya Borsodnádasd város településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

(3)  Területi hatály: A jelen szabályzat rendelkezései Borsodnádasd város közigazgatási területére, vagy annak egy részére készülő fejlesztési dokumentumokra, településrendezési eszközökre, arculati kézikönyvre és településképi rendeletre érvényesek.


  1. §


Az egyeztetésben résztvevők (továbbiakban: Partnerek) köre


A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

  1. Borsodnádasd közigazgatási területén az adott településfejlesztési, településrendezési eszköz tervezésével érintett, a településen lakóhellyel, illetve ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek;
  2. A településfejlesztéssel, -rendezéssel összefüggésbe hozható borsodnádasdi székhellyel, telephellyel rendelkező, vagy az adott településfejlesztéssel érintett jelentősebb gazdálkodó szervezetek (érintett intézmények, gazdasági társaságok, vállalkozók, stb.);
  3. A településen működő, érintett egyházak;
  4. Borsodnádasdon bejegyzett, vagy az adott településfejlesztéssel érintett civil szervezetek;
  5. Az érintett közművek és közszolgáltatások üzemeltetői;
  6. Az érintett országos közutak közútkezelője.
  7. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja külön jogszabály alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a Polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.


  1. §


A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


(1) Az egyeztetésben résztvevők tájékoztatása a Borsodnádasdi Polgármesteri Hivatal (3671 Borsodnádasd, Köztársaság út 12.) épületében megtalálható hirdetőtábláján elhelyezett, valamint Borsodnádasd város hivatalos honlapján www.borsodnadasd.hu oldalon (továbbiakban: Honlap) és a Városi Televízió (BNTV) képújságában megjelenő hirdetményen keresztül történik.



A településfejlesztési/településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az alábbi táblázatban meghatározott egyeztetési szakaszokban a Polgármester gondoskodik az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatás tárhelyre történő feltöltéséről, ezzel egyidejűleg ennek tényéről felhívást tesz közzé a Honlap főoldalán, az Önkormányzat hirdetőtábláján és a Városi Televízió (BNTV) képújságában.


Dokumentum

Eljárás típusa

Előzetes tájékoztatás

Elfogadás előtti tájékoztatás

Településfejlesztési koncepció

(nem releváns)

van

van

Integrált településfejlesztési stratégia

(nem releváns)

nincs

van

Településrendezési eszközök (helyi építési szabályzat, településszerkezeti terv)

Teljes eljárás

van

van

Egyszerűsített eljárás

nincs

van

Tárgyalásos eljárás

nincs

van

Településképi Arculati Kézikönyv, településképi rendelet

(nem releváns)

van

van







Dokumentum

Teljes (alap) eljárás

Egyszerűsített eljárás

Tárgyalásos eljárás

Állami főépítészi eljárás

településfejlesztési eszözök (koncepció,stratégia) készítése

Előzetes és munkaközi tájékoztatás teljes körűen

-

-

-

településfejlesztési eszközök (koncepció, stratégia)

módosítása

Előzetes tájékoztatás teljes körűen, munkaközi célzottan

-

-

-

településrendezési eszköz (település-szerkezeti terv, helyi építési szabályzat)

készítése és módosítása

Előzetes és munkaközi tájékoztatás teljes körűen

munkaközi tájékoztatás teljes körűen

munkaközi tájékoztatás teljeskörűen

kivéve veszélyhelyzet esetén

/Kr.32.§ (6)/, amikor célzottan

munkaközi tájékoztatás

célzottan

arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése és módosítása

Előzetes és munkaközi tájékoztatás teljes körűen

-

-

-


(5)  Teljes körű eljárás esetén:

  1. A tájékoztatás megindítása és az értelmezéshez szükséges tartalmú és részletezettségű munkarészek feltöltése a tárhelyre, a (3) bekezdésnek megfelelően történik.
  2. Az Önkormányzat lakossági fórumot hív össze, melyről legalább 8 nappal korábban tájékoztatja a lakosságot. A lakossági fórum összehívására és lebonyolítására a Borsodnádasd Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzata az irányadó.
  3. A Partnerek az anyagok közzétételétől illetve a lakossági fórum megtartásától számított, a közzétett tájékoztatóban rögzített határidőn belül papír alapon, vagy elektronikusan tehetik meg javaslataikat, észrevételeiket.

(6)  Célzott eljárás esetén: a teljes körű eljárás szerinti eljárás kerül lefolytatásra, a lakossági fórum megtartása kivételével.


  1. §


A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának és

 nyilvántartásának módja


(1)  A közzétett tájékoztató alapján a Partnerek a felhívásban megjelölt határidőig írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:

  1. Papír alapon: Az írásos észrevétel Borsodnádasd Város Önkormányzata címére (3671 Borsodnádasd, Köztársaság út 12.) postai úton történő megküldésével, vagy ezen a címen – az átvételt hitelt érdemlően igazoltatva történő – személyes benyújtással.
  2. Elektronikus úton: Az írásos észrevétel a tájékoztatóban meghatározott e-mail címre elektronikus levélben történő megküldéssel.

(2)  A lakossági fórumon a partnerek szóban is észrevételt tehetnek, amelyet jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(3) Azt a partnert, aki az (1) bekezdés szerint közétett határidőn belül véleményt nem nyilvánított, javaslatot nem tett, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni, az egyeztetési további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

(4) Tárgyalásos eljárásban, az egyezető tárgyalás vonatkozásában az eljárásban érintett partnernek az egyeztető tárgyalást megelőző partnerségi egyeztetésben jogszabályon alapuló ellenvéleményt tett partnert kell tekinteni.

(5)  Az (1) bekezdés szerint beérkezett vélemények tisztázása érdekében a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(6)  Azt a partnert, aki a partnerségi egyeztetés során határidőn belül véleményt nem adott, vagy adott, de az (5) bekezdés szerinti meghívásos egyeztető tárgyaláson a meghívás ellenére nem vett részt, kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni, az egyeztetés további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

(7)  Amennyiben nagy mennyiségű, és/vagy sok egymásnak ellentmondó igény kerül megfogalmazásra az érintettek részéről, az Önkormányzat, önkormányzati képviselők és tervezők részvételével lakossági fórumot tarthat.

(8)  A beérkezett véleményeket a Polgármester táblázatban rögzíti, melyet a vélemények másolatával együtt a településrendezési eszköz, fejlesztési dokumentum, ill. az arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével megbízott tervezőnek (továbbiakban: Tervező), valamint a megbízott főépítésznek (továbbiakban: Főépítész) a véleményezési határidő lejártával továbbít.

(9)  A Tervező a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét – a tervezési szerződésben megállapított határidőben – megküldi az önkormányzat részére, a Polgármesternek címezve.


  1. §


Döntés a beérkezett véleményekről, javaslatokról


(1)  A szakmai javaslatok alapján a Főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására, el nem fogadás esetén indokolására vonatkozó döntés-tervezetet készít. melyet – a Főépítész szakmai véleményét is figyelembe véve – megvitat és jóváhagy. A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – Borsodnádasd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

(2)  Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett partneri vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

(3)  Minden a partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos Korm. rendeletben és jelen rendeletben nem szabályozott kérdésben a Polgármester dönt, a vonatkozó eljárási szabályok megtartása mellett.

(4)  A Polgármester valamennyi beérkezett véleményre válaszol.

(5)  A jelen rendeletben foglaltak szerint beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a tárgy és az eljárási szakasz rögzítésével, a beérkezés sorrendjében nyilvántartja. 

A nyilvántartás legalább az alábbiakat tartalmazza:

  1. a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,
  2. a vélemény beérkezésének időpontját,
  3. a vélemény, javaslat rövid tartalmát,
  4. a véleményezési szakasz lezáró, vagy a 10. § (2) bekezdés szerinti döntést követően a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, illetve a Polgármester döntését.

(6)  A beérkezett javaslatokat, azok értékelését, ill. az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklását a polgármesteri hivatal a 3.§ (2) bekezdés szerinti tárhelyre feltölti és papír alapon is gyűjti és tárolja az eljárás végéig, ill. azt követően megőrzi a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig.


  1. §


Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések


(1)  A Polgármester gondoskodik arról, hogy valamennyi elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz – a kihirdetését követő 15 napon belül – teljes terjedelmében feltöltésre kerüljön a 3.§ (2) bekezdés szerinti tárhelyre. A Polgármester erről a Honlap főoldalán, az Önkormányzat hirdetőtábláján és a Városi Televízió (BNTV) képújságában felhívást tesz közzé.


  1. §


Záró rendelkezések


(1)  E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)  Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálya lépését követően induló egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.



Borsodnádasd, 2017. július 19.




Kormos Krisztián                                          Burkovics Róbert

    polgármester                                                      jegyző




Záradék: A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdése alapján a rendelet kihirdetésre került.




Borsodnádasd, 2017. július 20.


                                                                                              Burkovics Róbert

                                                                                                      jegyző