Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. V.31. önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2019. 06. 01

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2019.(V.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati elismerések alapításáról és adományozásáról



Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:



Általános rendelkezések


  1. §


Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a Borsodnádasd Városért kiemelkedő tevékenységet folytató, vagy maradandót alkotó személyek és közösségek munkáját nagyra becsüli és méltó elismerésükre, tevékenységüket a jelen és utókor elé példaként állítva elismeri és e célból helyi elismeréseket alapít.



A helyi elismerések


  1. §


A képviselő-testület a következő elismeréseket alapítja:

  1. „Borsodnádasd Város Díszpolgára”
  2. „Borsodnádasdért” cím
  3. „Vass Beáta elismerő cím”



„Borsodnádasd Város Díszpolgára” cím


  1. §


A cím adományozására a javaslatot a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek és magánszemélyek véleményének kikérése mellett a képviselő-testület bizottsága vagy a polgármester terjeszti elő a képviselő-testületnek.


  1. §


A cím borsodnádasdi személyek, vagy a település érdekében jelentős tevékenységet kifejtő más illetőségű polgárnak évente egy alkalommal adományozható. A cím adományozásának időpontja minden évben augusztus 20. Évente egy cím adományozható. A díszpolgári cím posthumus is adható.





  1. §


A díszpolgári címmel kitüntetett személyeknek a polgármester ünnepélyes keretek között oklevelet és emléktárgyat ad át. Az oklevél tartalmazza a kitüntetett nevét, a kitüntetés megjelölését, dátumát, az adományozó aláírását és bélyegző lenyomatát.


  1. §


Borsodnádasd város díszpolgára a cím elismerésével a lakosság megbecsülését élvezi, ezért:

  1. az önkormányzat által rendezett ünnepségekre meghívót kap,
  2. díjtalanul látogathatja a helyi és művészeti és közművelődési létesítményeket, azok rendezvényeit,
  3. elhalálozásakor (családja kívánságára) ingyenes díszsírhely illeti meg.



„Borsodnádasd Város Díszpolgára” cím visszavonása


  1. §


Vissza kell vonni a címet attól a személytől, aki magatartásával, tevékenységével méltatlanná vált a város közösségének elismerésére.


  1. §


A címet az adományozó vonja vissza.



„Borsodnádasdért” cím


  1. §


A „Borsodnádasdért” cím adományozható annak a természetes személynek, aki a település gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődése érdekében hosszabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytatott és tevékenységével általános elismerést vívott ki, mellyel hozzájárult a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékének gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.


  1. §


A cím adományozására a javaslatot a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek és magánszemélyek véleményének kikérése mellett a képviselő-testület bizottsága, vagy a polgármester terjeszti elő a képviselő-testületnek.


  1. §


A „Borsodnádasdért” címmel kitüntetett személyeknek a polgármester ünnepélyes keretek között oklevelet és emléktárgyat ad át. Az oklevél tartalmazza a kitüntetett nevét, a kitüntetés megjelölését, dátumát, az adományozó aláírását és bélyegző lenyomatát. A cím adományozásának időpontja minden évben augusztus 20. Évente egy cím adományozható.




  1. §


A „Borsodnádasdért” cím elnyerésével a személy a lakosság megbecsülését élvezi, ezért:

  1. az önkormányzat által rendezett ünnepségekre meghívót kap,
  2. díjtalanul látogathatja a művészeti és közművelődési létesítményeit, azok rendezvényeit.



„Borsodnádasdért” cím visszavonása


  1. §


Vissza kell vonni a címet attól a személytől, aki magatartásával, tevékenységével méltatlanná vált a város közösségének elismerésére.


  1. §


A címet az adományozó vonja vissza.



„Vass Beáta elismerő cím”


  1. §


„Vass Beáta elismerő cím” adományozható azon borsodnádasdi 8. osztályos tanulónak, aki a képzőművészet, a hagyományőrzés, a közösségi tevékenység területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott.  



  1. §


Az elismerő cím adományozásáról az általános iskola tantestületének javaslatára a képviselő-testület dönt. Évente legfeljebb egy, kivételes esetben két elismerő cím adományozható. A cím átadása a tanévzáró ünnepségen történik.



  1. §


Az elismeréssel a kitüntetett tanulóknak a polgármester ünnepélyes keretek között oklevelet és egyszeri tanulmányi támogatást ad át. Az oklevél tartalmazza a kitüntetett nevét, a kitüntetés megjelölését, dátumát, az adományozó aláírását és bélyegző lenyomatát.



  1. §


Az egyszeri tanulmányi támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 70 %-a, melyet az önkormányzat az éves költségvetéséből biztosít.



Az elismerések nyilvántartása


  1. §


Az elismerésekről a jegyző díszes kivitelű évkönyvet és elektronikus nyilvántartást vezet. A kitüntetetteket hozzájárulásukkal a város honlapján is nyilván kell tartani.


  1. §


A kitüntetés visszavonásáról szóló döntést a nyilvántartásba be kell jegyezni.



Záró rendelkezések


  1. §


A képviselő-testület a korábban adományozott „Borsodnádasd Város Díszpolgára” és „Borsodnádasdért” címek adományozását fenntartja, melyet az ezen rendelettel létrehozott díszes kivitelű évkönyvben, valamint az elektronikus nyilvántartásban a jegyző számára elrendeli bejegyezni.



  1. §


Ez a rendelet 2019. június 1. napján lét hatályba.


  1. §


Hatályát veszti Borsodnádasd Város Önkormányzatának 14/2007.(X.18.) önkormányzati rendelete a „Borsodnádasd Város Díszpolgára” és „Borsodnádasdért” cím adományozásáról szóló rendelete.



Borsodnádasd, 2019. május 30.




                        Kormos Krisztián                                                       Burkovics Róbert

                           polgármester                                                                   jegyző



Záradék: A Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdése alapján a rendelet kihirdetésre került.



Borsodnádasd, 2019. május 31.  


                                                                                                            Burkovics Róbert

                                                                                                                     jegyző