Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 01

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.05.01.

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdés és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Bizottság és a területileg illetékes érdekképviseleti szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

Az önkormányzati rendelet hatálya a városban lévő alábbi köztemetőkre terjed ki:

a) Kossuth úti temető

aa) 36/1 helyrajzszám, 2.627 m2

ab) 36/3 helyrajzszám, 2.455 m2

ac) 37 helyrajzszám, 2.321 m2

ad) 36/2 helyrajzszám, 10.797 m2

b) Balatoni úti temető: 1073 helyrajzszám, 10.366 m2

2. § [Temetők létesítése, fenntartása]

(1) Temető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, újra használatba vételéről a Képviselő-testület határoz, a város általános rendezési tervének, a jogszabályban meghatározott hatóságok véleménye és az érdekeltek meghallgatása után.

(2) A köztemető fenntartója a Borsodnádasd Város Önkormányzata, üzemeltetője a Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala.

(3) A Köztemető fenntartója köteles felekezethez való hovatartozása vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését az általa fenntartott temetőben.

(4) A temető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátáshoz szükséges fedezet biztosításáról a képviselő-testület az éves költségvetés keretében gondoskodik.

3. § [Temetkezési szolgáltatások, temetők felügyelete]

(1) Halott szállítást, temetések (hamvasztások) lebonyolítását, temetkezési kellékek árusítását, a tevékenység ellátásához szükséges feltételekkel rendelkező bármely intézmény, vállalat, gazdasági társaság és vállalkozó (a továbbiakban: temetkezési szolgáltató) végezhet, a szolgáltatást igénybevevő megbízása alapján.

(2) A temetkezési szolgáltató köteles együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, egyházi temetésnél az egyház képviselőjével, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(3) Az önkormányzat mindkét temetőben biztosítja a temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket:

a) utat

b) ravatalozót

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt

d) a temető bekerítését vagy élőnövénnyel történő lehatárolását,

e) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

f) az utak sorfásítását,

g) a hulladéktárolót,

h) a kültéri és beltéri ravatalozási helyszínt.

(4) A temető felügyelete a jegyző hatáskörébe tartozik.

4. § [Temetésre vonatkozó előírások]

(1) Temetkezésre használható helyek

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) urna sírhely

d) urna fülke

(2) A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely 220 cm hosszú 100 cm széles

b) felnőtt kettes sírhely 220 cm hosszú 190 cm széles

c) gyermek sírhely 130 cm hosszú 60 cm széles

d) urna sírhely 80 cm hosszú 60 cm széles

e) urna fülke 30 cm hosszú 30 cm széles, 30 cm mély

(3) A sírgödör mélysége 200 cm . Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata 160 cm mélységbe kerüljön.

(4) A sírok egymástól való távolsága legalább 100 cm . E feltételt a már meglévő sírhelyek esetében adottnak kell tekinteni.

(5) A temetés egyéb szabályait a 145/1999.(X.1) Korm. rendelet 11-17. §-ai tartalmazzák.

(6) A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával lehet olyan természetes anyaggal burkolni, ami a talajba lebomlik.

(7) A temető fenntartása érdekében a temettető, illetve a temető létesítményeit igénybevevő vállalkozó az 1. melléklet szerinti díjat köteles fizetni. A díjakat a mindenkori temetőgondnok részére kell megfizetni, aki a megfizetett díjakat a jegyző által kiadott szabályzat alapján kezeli.

5. § [Temetési hely feletti rendelkezési jogosultság]

A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság tekintetében a temetőkről és a 2. mellékletben szereplő, a rendelkezési jog időtartamára vonatkozó eltéréssel – a 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 18. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

6. § [A temetők rendje]

(1) A temetők nyitvatartási ideje:

a) október 1. és április 30. között 08.00 – 19.00 óra

b) május 1. és szeptember 30. között 07.00 – 21.00 óra

c) eltérő nyitvatartásról a jegyző rendelkezhet.

(2) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírokat az üzemeltető évenként jelöli ki. A sírokat és sorokat számozni kell.

(3) Az újra még nem váltott sírhelyek felhasználása az elhalálozás ideje szerinti sorrendben történhet.

(4) A sírhelyek, sírsorok, sírok közötti távolságot, valamint a sírtáblák optimális méretét a terület feltérképezésekor kell konkrétan meghatározni, figyelembe véve a terepviszonyokat, az építésügyi jogszabályban foglaltaknak megfelelően.

(5) A temető kezelőjének a temetőről térképet kell készíteni, amelyen folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírtáblák, sorok, sírhelyek beteltek, vagy más célra vannak fenntartva, illetve mely területek szabadak. A térkép a Polgármesteri Hivatalban megtekinthető.

(6) A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

(7) Lezárt sírhelytáblába temetni nem szabad. Lezárt sírhelytáblában lévő sírboltokba, vagy kettes sírhelyekre azonban a tábla lezárása után is lehet halottat eltemetni.

(8) A rátemetésre vonatkozó engedélyt – a sírok felnyitására érvényes rendelkezések megtartása mellett – a temető üzemeltetője adhat.

7. § [Temető őrzése, kötelező nyilvántartások vezetése]

(1) A temető, valamint a ravatalozó tisztán és rendben tartása érdekében temetőgondnokot kell alkalmazni, akinek konkrét feladatait „Munkaköri leírásban” kell meghatározni.

(2) Az üzemeltető az érvényben lévő temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló rendeletben előírt nyilvántartásokat köteles vezetni.

8. § [Temetői munkák]

(1) A temetőben sírgondozás kivételével minden munkát be kell jelenteni a temetőgondnoknak.

(2) A sírgondozásra (virágok, növények öntözése) használt víz, valamint a sírápolás során keletkezett szemét elhelyezés, elszállítás térítésmentes.

(3) A sírápoláson túl végzett minden egyéb jellegű munkához igénybe vett energiáért (víz, elektromos energia) térítési díjat köteles fizetni a munkálatokat végző magánszemély, vállalkozó, gazdasági társaság, vállalat. A munkához szükséges anyagok tárolása csak a temetőgondnok által kijelölt területen történhet, melyért az elhelyező, terület igénybevételi díjat köteles fizetni. A fizetendő térítési díjak mértékét az érvényes energia árak a vételezett energia mennyisége, valamint az igénybevétel idejének figyelembevételével a temető üzemeltetője állapítja meg.

(4) Vasárnap, ünnepnapon, valamint szombaton az érvényes nyitvatartási rend szerint meghatározott időben sírápolási munkán kívül egyéb építési, betonozási stb. munkát végezni nem lehet.

(5) A sírok kiásását, betemetését a temetőgondnok irányításával az alábbiak végezhetik:

a) hozzátartozók

b) temetkezési vállalat

9. § [Síremlék felállítása]

(1) Síremléket szilárd alapra kell helyezni, mely nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A síremlék magasságát balesetveszélyre és esztétikai szempontokra figyelemmel a temető fenntartója korlátozhatja.

(2) A felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) a temető fenntartójának be kell mutatni.

(3) A padokat csak a kijelölt helyen szabad elhelyezni.

(4) Sírbolt csak az építési engedélyezési eljárásról szóló jogszabály rendelkezéseinek megfelelően a temető fenntartójának hozzájárulásával építhető.

10. § [Díszsírhely]

(1) A köztemetőkben kijelölt helyen díszsírhelyek kialakítása céljából területet kell fenntartani. Díszsírhely adományozható annak, aki a város díszpolgára, tudományos, szellemi, művészeti, sport- és közéleti tevékenységével a város életének jelentős előmozdításán, javításán munkálkodott.

(2) Díszsírhely adományozásáról a Képviselő-testület dönt. A Képviselő-testület meglévő sírhelyet is minősíthet díszsírhellyé.

(3) Díszsírhely igénybevétele térítésmentes, használata meghatározatlan időre (a temető fennállásáig) szól.

(4) Díszsírhely rátemetés csak elhunyt házastársa (élettársa) esetében lehetséges.

(5) Díszsír ápolását a hozzátartozók végzik. A hozzátartozók nélküli díszsírok gondozásáért a temető üzemeltetője a felelős.

11. § [Egyéb rendelkezések]

(1) A temető különleges használatú közterület.

(2) A temető területén csak a sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni.

(3) Az urnafalba, urnafülkébe történő bármilyen beavatkozású (fúrás, ragasztás) tilos.

(4) A temetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt egy órával szabad. A tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedést annak kell megtenni, aki a gyertyát, illetve a mécsest meggyújtotta.

(5) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, ami a temető csendjét, a temetőlátogató kegyeleti érzését sérti.

(6) A temető területére kutyát, vagy más állatot bevinni tilos.

(7) A temetőben gépjárművel közlekedni csak a temetést végző szolgáltatónak, valamint a temetőgondnoktól beszerzett külön engedély alapján a sírkészítőnek és a mozgáskorlátozottnak szabad. A gépjármű behajtásának elősegítését a gondnoktól kell kérni. Egyéb esetben gépjárművel csak a kijelölt parkolóhelyig szabad közlekedni.

(8) A temető parkolóját a lakosság huzamosabb ideig tartó gépjármű-tárolásra nem használhatja.

(9) A temető szennyezése tilos. A sírhely gondozásával kapcsolatban keletkező hulladékot a kihelyezett szemétgyűjtő edényzetben kell elhelyezni. Az edényzetben más, háztartási, vagy egyéb hulladék elhelyezése tilos.

(10) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és a növényeket bárhová elvinni tilos, fák ültetéséhez a temető üzemeltetőjének engedélye szükséges.

(11) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(12) A temetőben rendszeresen illetéktelenül tartózkodó, vagy ott játszó gyermekekről a temetőgondnok a család-és gyermekjóléti szolgálatot tájékoztatja, feléjük jelzéssel él.

12. § [Záró rendelkezések ]

Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.