Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 01

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól

2023.05.01.

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésben, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében és 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. és 10. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság, valamint a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet célja]

A rendelet célja, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: lakástörvény) előírásaival összhangban megteremtse Borsodnádasd Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő ingatlanokkal való eredményes gazdálkodás feltételeit, az ingatlanok bérbe adásának feltételeit.

2. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő minden önkormányzati lakásra és egyéb helyiségre.

3. § [Az önkormányzati lakások és helyiségek bérbeadásának általános feltételei]

(1) Az önkormányzati lakosokat és egyéb helyiségeket az önkormányzat elsősorban a közérdekű feladatainak ellátása és a település szakember-ellátásának biztosítása céljára, valamint szociális rászorultság alapján hasznosítja.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg.

(3) Ahol a lakástörvény és e rendelet megállapodásra utal, ott a megállapodás tartalmát bérbeadói részről – a lakástörvény és e rendelet keretei között – a polgármester határozza meg.

4. § [Az önkormányzati lakások hasznosításának módja]

(1) Az önkormányzat tulajdonában kizárólag szolgálati lakások és szükséglakások állnak.

(2) Az önkormányzati lakások hasznosításának módja lehet:

a) szociális alapon történő bérbeadás,

b) önkormányzati intézmények dolgozói részére történő lakásbérlet.

(3) Lakásbérleti jogviszonyt a bérlő és bérbeadó

a) szociális alapon legfeljebb határozott 2 év időtartamra,

b) költségelven szolgálati jogviszonya fennálltáig, de legfeljebb 5 év időtartamra,

c) piaci alapon sem a szükséglakásokra, sem a szolgálati lakásra nem köt.

(4) Szolgálati jelleggel történő lakásbérlet esetén a kérelemhez csatolni kell a munkáltató javaslatát.

(5) Szükséglakást bérbe adni rendkívüli krízishelyzetben, az önkormányzat területén a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása érdekében lehetséges, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 százalékát.

(6) Önkormányzati lakást albérletbe adni, a bérleti jogviszonyát folytatni, a lakásra bérlőtársi jogviszonyt létesíteni, a lakást nem lakás céljára hasznosítani nem lehet.

(7) A (4) bekezdésben rögzített feltétel megszűnését vagy a határozott idő leteltét követő 30 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üresen, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(8) A bérleti szerződés annak lejártát megelőző 3 hónapon belül, a bérlő kérelmére meghosszabbítható.

(9) Az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadható lakások felsorolását jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § [Lakás bérbeadására vonatkozó általános rendelkezések]

(1) Az önkormányzati lakás és egyéb helyiség bérbeadása iránti kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A lakásbérleti kérelem elbírálásánál előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, valamint munkaviszonyban, továbbá,

b) ha a munkavállalónak a településen történő letelepedése a város érdekét szolgálja.

(3) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt élő közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek szerződést.

6. § [Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz]

(1) A bérlő a lakásba más személyt – házastársa, kiskorú gyermeke, befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke, valamint szülője kivételével – a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) Amennyiben a bérlő az önkormányzati lakásba más személyt a bérbeadó engedélye nélkül befogad, úgy a bérbeadó a bérleti szerződést jogosult felmondani.

(3) Az befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell

a) a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt bérbeadó felé igazolja, továbbá,

b) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.

7. § [Jogcím nélküli lakáshasználat]

(1) Amennyiben az önkormányzati lakásban olyan személy marad, aki sem a lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 30 napon belül elhagyni.

(2) Amennyiben a lakást jogcím nélkül használó a lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig a lakbér háromszoros összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.

8. § [A felek jogai és kötelezettségei]

(1) A bérbeadó köteles a lakást komfortfokozatának megfelelő lakberendezésekkel együtt a bérleti szerződésben megjelölt időpontban, tisztán rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint a bérlő használatába adni. A bérlő az átvételt – észrevételeinek rögzítésével – a helyszínen készült leltár aláírásával elismeri.

(2) A bérlő kötelessége az épület közös részeinek tisztántartása, a hulladékszállítás költségeinek, valamint a közüzemi díjaknak a megfizetése, az udvar, járda rendszeres tisztántartása az időjárási viszonyoknak megfelelően.

(3) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, gépészeti és elektromos szerelvényeinek, berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról. Ezek szükséges pótlása, cseréje a bérbeadó feladata.

(4) A bérlemény átalakításáról, korszerűsítéséről, felújítási, karbantartási munkák elvégzéséről, különösképpen a tartószerkezetet, héjazatot, szigeteléseket, gépészeti és elektromos alapvezetékeket érintő munkákról, a baleset-, az élet-, vagy a vagyonbiztonságot fokozottan érintő munkákról – eltérő megállapodás hiányában – a bérbeadó gondoskodik.

(5) Átalakítás, korszerűsítés, nagyobb felújítási és karbantartási munkák esetén a kölcsönös értesítési kötelezettségnek a munkák megkezdése előtt legalább 30 nappal eleget kell tenni.

(6) A bérlő az azonnali beavatkozást igénylő munkát a bérbeadó írásbeli felszólítása nélkül is elvégezheti bérbeadó értesítési kötelezettségével.

9. § [Lakáshasználat]

(1) A szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. Amennyiben a bérlő e kötelezettségének – az indokolt távollét esetét kivéve – nem tesz eleget, bérleti jogviszonya megszüntetésre kerül.

(2) A bérlő egy hónapot meghaladó távolléte az alábbi esetekben indokolt:

a) iskolai tanulmányok folytatása,

b) gyógykezelés, egészségügyi ok,

c) idénymunka vállalása.

10. § [Lakáshasználat ellenőrzése]

A bérbeadó szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal köteles ellenőrizni a lakás rendeltetésszerű használatát és a bérlőt terhelő kötelezettségek teljesítését. Az ellenőrzés munkanapokon 8-16 óra között végezhető. A bérlő a helyszíni ellenőrzéseket tűrni köteles.

11. § [A lakbérek mértéke]

(1) A lakásbérleti jogviszony fennállása alatt – a képviselő-testület által jóváhagyott eltérő megállapodás hiányában – a bérlő lakbért köteles fizetni.

(2) A lakbérek mértékét jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A havi bérleti díjon felül a bérlő viseli a következő különszolgáltatások költségeit:

a) vízellátás és a csatornahasználat biztosítása,

b) a fűtés és melegvíz-ellátás,

c) a lakás használatával kapcsolatos egyéb közműköltségek,

d) az épület és a közvetlen környezetének takarítása,

e) a kéményseprés,

f) a hibaelhárítás,

g) gyommentesítés, kaszáltatás.

(4) A lakbérek mértékét az önkormányzat évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér összegét.

(5) A bérlő a lakbért előre, minden hónap 15. napjáig köteles megfizetni a bérbeadó számára az általa meghatározott módon.

12. § [A lakásbérlet megszűnése]

A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított határidőig nem fizeti meg,

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,

c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek más lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes magatartást tanúsítanak és azzal a bérbeadó írásbeli felszólítása ellenére sem hagynak fel,

d) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiségeket, valamint az ingatan területét rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják.

13. § [A szerződés megszűnése]

(1) A szerződés megszűnik, ha

a) a bérbeadó és a bérlő a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) a lakás megsemmisül,

c) az arra jogosult a bérleti jogviszonyt felmondja,

d) a bérlő meghal,

e) a bérlő a lakást a bérbeadóval kötött megállapodás szerint elcseréli,

f) a bérlőt Magyarország területéről kiutasították,

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

h) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

(2) A határozott időre szóló vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerződében meghatározott idő elteltével vagy a feltétel bekövetkezésekor szűnik meg.

14. § [A helyiséghasználat szabályai]

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat nem lakáscélú helyiségeire vonatkozó bérbeadási jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg. A bérbeadható, nem lakáscélú helyiségek felsorolását jelen rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A helyiségek bérbeadása az igénybejelentésnek sorrendjében történik.

(3) A bérlő az általa okozott, a bérleményben keletkezett károkat köteles a bérbeadó részére megtéríteni.

(4) A helyiségek bérléséhez kapcsolódóan a bérlővel helyiségbérleti szerződés kötése szükséges.

15. § [A lakások és helyiségek elidegenítésének szabályai]

A képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában lévő szolgálati lakásokat és szükséglakásokat, továbbá az alapfeladatait is ellátó nem lakás céljára szolgáló helyiségeket nem idegenít el.

16. § [Adatvédelemre vonatkozó rendelkezések]

(1) A bérbeadó jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás, elidegenítés feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

(2) Az adatkezelő köteles úgy eljárni, hogy az e rendelet és az adatkezelésre vonatkozó más szabályok alkalmazása során biztosítsa az érintettek személyes adatainak védelmét.

17. § [Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.