Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2008. (I. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati Környezetvédelmi Alapról

Hatályos: 2008. 01. 24
az önkormányzati Környezetvédelmi Alapról
Végső előterjesztői indokolás
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a környezetvédelmi feladatai megoldásának elősegítése érdekében önkormányzati környezetvédelmi alapot hozhat létre.
A környezetvédelmi alap bevételei:
1. a települési önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság 100%-a;
2. az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által a települési önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének 30%-a;
3. környezetterhelési díjak és az igénybevételi járulékok meghatározott része;
4. a települési önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célokra elkülönített összege;
5. egyéb bevételek.
Ha a települési önkormányzat nem hoz létre önkormányzati környezetvédelmi alapot, akkor a c) pontban foglalt bevétel nem illeti meg.
Fentiekre hivatkozva tehát a talajterhelési díj bevezetése esetén szükséges létrehozni egy Önkormányzati Környezetvédelmi Alapot, mert csak ennek megléte esetén maradhat a beszedett talajterhelési díj (teljes) összege az önkormányzatnál, ellenkező esetben a központi költségvetést illeti. A helyi Környezetvédelmi Alapot az önkormányzat rendeletben hozza létre. Az Alapba a talajterhelési díj befizetésekből befolyt összeget az önkormányzat kizárólag a talaj, ill. felszín alatti vizek védelmére használhatja fel (pl. csatornázás, szennyvíztisztítás, kármentesítés, szennyezések megelőzése, utólagos műszaki védelem stb).
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (2) bekezdésében megfogalmazott kötelezettségünknek eleget téve Polgármesteri Hivatalunk véleményezésre megküldte a rendelet-tervezetet az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal részére. Kifogása, észrevétele egyiküknek sem volt.
Fentiekre hivatkozva a Környezetvédelmi Alapról szóló rendelet-tervezetet elfogadásra javasoljuk.