Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. III.28. önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2014. 05. 01
a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról
Végső előterjesztői indokolás
1./ A rendelet-tervezet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása
A rendelet-tervezet társadalmi hatása a szociálisan rászoruló személyek étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés szabályainak meghatározása, gazdasági és költségvetési hatása az ellátási formák térítési díjainak meghatározása.
2./ A rendelet-tervezet környezeti és egészségi hatása
A rendelet-tervezetnek környezeti hatása nincs, egészségi hatása a szociálisan és egészségügyileg rászoruló személyek életkörülményeinek javítása.
3./ A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatása
Jelen rendelet-tervezet a szociális ágazat adminisztratív terheit növeli.
4./ A jogszabály megalkotásának szükségessége
A rendelet megalkotását indokolja, hogy Borsodnádasd Város Önkormányzata az étkeztetést, a házi segítségnyújtást és a családsegítést a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ által biztosítja, mely ellátási formák helyi szabályait önkormányzati rendeletben szükséges megállapítani.
5./ A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek
A jogszabály alkalmazásához a személyi, pénzügyi, tárgyi, szervezeti feltételei rendelkezésre állnak.
INDOKOLÁS
a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről,
valamint a fizetendő térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához
Általános indokolás
Az intézményi térítési díjak mértékének megállapítását a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: szociális törvény) és ennek végrehajtására alkotott, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) szabályozza.
A szociális törvény 115. § (1) bekezdése szerint a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díja (a továbbiakban intézményi térítési díj) a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás egy főre jutó összegének, támogató szolgáltatás és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetén a szolgáltatási önköltség és a szolgáltatás külön jogszabály szerinti költségvetési támogatásának különbözete. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében is szolgáltatásonként kell meghatározni, a közös költségelemek szolgáltatásonkénti közvetlen költségeinek arányában történő megosztásával.
A szociális törvény 115. § (9) bekezdése értelmében a szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján, a tárgyév április 1. napjáig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
A szociális törvény 115. § (10) bekezdése értelmében a fenntartó az intézményi térítési díjat az (1) bekezdés szerint kiszámított és külön jogszabály szerint dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja.
Az étkeztetés esetében a Kormányrendelet 9. § (4) bekezdése alapján differenciált intézményi térítési díjat kell megállapítani aszerint, hogy az ételt az igénybe vevők a helyszínen fogyasztják el, vagy az igénybevétel helyére szállítják. A Kormányrendelet 3. § (4) bekezdése előírja, hogy az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítési szabályokról szóló 2008. évi III. törvény 2. §-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet ezen szabálya határozza meg, hogy a szociális alapszolgáltatások közül az önkormányzat az étkeztetést, a házi segítségnyújtás és a családsegítést nyújtja a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ által.
2. §-hoz
A rendelet ezen szakasza határozza meg,hogy a szociálisan rászoruló személyek közül kik jogosultak az étkeztetés igénybevételére, illetve ezen ellátási formát milyen módon és hol lehet igényelni.
3. §-hoz
A rendelet ezen szakasza határozza meg, hogy a házi segítségnyújtás hol és milyen dokumentumok benyújtásával vehetik igénybe az ellátottak.
4. §-hoz
A rendelet ezen szakasza határozza meg az ellátás igénybevételének részletes szabályait. Az ellátások a Borsodnádasdi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetőjénél igényelhető, aki a döntésről az ellátottat írásban tájékoztatja, szabályozásra kerül hogy az intézmény vezetőjének döntése ellen érkező kifogásokat a polgármester bírája el.
5. §-hoz
A rendelet ezen szakasza határozza meg, hogy az intézményvezető milyen ellátását köteles biztosítani krízishelyzet esetén, valamint az ellátás megszüntetésének módját és eseteit.
6. §-hoz
A rendelet ezen szakasz határozza meg a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért fizetendő térítési díjakat.
7. §-hoz
A rendelet a hatályba léptető és hatályt vesztő rendelkezéseket tartalmazza.