Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. IV.1. önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról

Hatályos: 2016. 04. 04
a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI: törvény (Gyvt.) 146. §-a szerint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretén belül biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
Az ellátások intézményi térítési díját a fenntartó állapítja meg.
A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
A gyermekétkeztetés személyi térítési díját az intézményvezető állapítja meg, az intézményi térítési díj általános forgalmi adóval növelt összegének, az igénybe vett étkezések számának valamint a normatív kedvezményeknek a figyelembe vételével.
Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet a 2016.évi főbb törvényi változásokról:
A gyermekétkeztetést 2016. 01.01-től a települési önkormányzat természetbeni ellátásként biztosítja.
Természetbeni ellátásként a gyermek életkorának megfelelő gyermekétkeztetést kell biztosítani a gyermeket gondozó szülő, törvényes kérelmére az óvodában, a nyári napközis otthonban, az általános iskolai menzai ellátás keretében,(intézményi gyermekétkeztetés], az óvoda zárva tartása, valamint az iskolában a nyári szünet és a tanítási szünetek időtartama alatt (szünidei gyermekétkeztetés).
Ha a szülő, törvényes képviselő eltérően nem rendelkezik, az intézményi gyermekétkeztetés keretében a nem bentlakásos intézményben a gyermekek és a tanulók számára az óvodai nevelési napokon, valamint az iskolai tanítási napokon az óvodában és a nem bentlakásos nevelési-oktatási intézményben a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani. Intézményi gyermekétkeztetésben részesülhet az iskolában az a tanuló is, aki a napközit nem veszi igénybe. Az étkezések közül az ebéd külön is igényelhető.
A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.