Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 01

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A képviselő-testület 1994. évben fogadta el az azóta többször módosított 10/1994.(VI.28.) önkormányzati rendeletét az önkormányzati lakások, helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól.
Az elmúlt időszakban számos ponton változott a felhatalmazást adó 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.), valamint más felhatalmazást adó jogszabályok is, így indokolttá vált a rendelet felülvizsgálata és újbóli elfogadása.
Önkormányzatunk két szolgálati lakással rendelkezik a II. számú Háziorvosi rendelő épületében. A Rákóczi út 23/B. szám alatt vásárolt ingatlant is javasoljuk szolgálati lakásnak minősíteni. Szükséglakásunk 2 darab van a Köztársaság út 116. számú épületében.
A Ltv. 3. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati rendeletben meg kell határozni az önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadásának feltételeit, a fennálló jövedelem és vagyoni körülményeket.
Az önkormányzati lakások lakbére csak a rendeletben kitűzött összeg lehet.
A lakbér összege három szempont alapján differenciálható: szociális helyzet alapján, költségelven és piaci alapon.
Esetünkben a szükséglakások díjait szociális alapon, a szolgálati lakásokat költségelven határoztuk meg.
A Ltv. 36. § (2) bekezdése szerint az önkormányzat tulajdonában lévő helyiség bérbeadásának feltételeit is önkormányzati rendeletben szükséges szabályozni azzal a különbséggel, hogy a helyiségbér mértékét az önkormányzati rendelet nem szabályozhatja.
A Ltv. 79. § (1) bekezdése alapján az önkormányzatunk a rendelet megalkotása előtt a bérlők és bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményét hirdetményi úton ki kell kérni. A hirdetményi közzétételre vélemény nem érkezett.
Mivel a képviselő-testület sem a szükséglakásait, sem a szolgálati lakásait nem kívánja értékesíteni, az elidegenítés szabályait nem javasoljuk a rendeletben szabályozni.
Hatásvizsgálat
az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásához
I. Társadalmi, gazdasági és költségvetési hatások:
A rendelet megalkotására az önkormányzati bérlakásokkal való gazdálkodás gyakorlati tapasztalatainak tükrében kerül sor. Többletköltség az önkormányzat 2023. évi költségvetését nem terheli.
II. Környezeti és egészségi hatások:
A rendelet elfogadásával az önkormányzat lakásgazdálkodása egységesebbé, átláthatóbbá válik.
III. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások:
A rendeletben foglaltak végrehajtása Borsodnádasd Város Önkormányzatánál biztosítottak.
IV. A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény az általa meghatározott keretek között felhatalmazza az önkormányzatot a rendelet megalkotására. A helyi viszonyokat helyben kell szabályozni.
V. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi feltételek rendelkezésre állnak.