Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2005. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat szabályairól

Hatályos: 2014. 10. 22- 2021. 08. 14

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2005. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat szabályairól[1]

Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv. 16. §.-ában biztosított hatáskörében e rendeletben szabályozza a település közterületeinek használatát.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

  • a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra,
  • b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját,
  • c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Domaháza község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl.: közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § (1) Domaháza község közterületének használatát az Önkormányzat közterület-használati engedélyhez köti.

(2) Az engedélyköteles tevékenységek felsorolását, valamint a fizetendő díjak kiszámításánál alkalmazott díjtételeket az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmeket az önkormányzat hivatalához kell benyújtani.

(2) Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

6. §

7. § (1) A közterületek rendeltetésétől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2)

8. § Nem kell közterület-használati engedély:

  • a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,
  • b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
  • c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hiba elhárítása érdekében végzett munkához illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

9. § (1)

10. § Közterület-használat tartama: A közterület-használat állandó jelleggel – határidő nélkül -, vagy ideiglenes jelleggel – meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig, illetőleg az engedély visszavonásáig gyakorolható. A meghatározott időre szóló használat, annak lejárta előtt 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható, illetve meghatározott időszakra szüneteltethető.

11. § (1) Nem adható közterület-használati engedély:

  • a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,
  • b) eseti rendezvények kivételével szeszesital árusítására, szexuális áruk forgalmazására, cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,
  • c) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket,
  • d) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély:

  • a) közlekedési területre,
  • b) műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.

12. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ideértve az önálló hirdető- berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Az engedélyes köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani és gondozni.

Közterület-használati eljárás részletes szabályai

13. § (1) A közterület-használati engedély kérése:

  • a) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.
  • b) Ha a közterület állandó jellegű használata építési (létesítési) engedélyhez kötött épület, vagy más létesítmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési (létesítési) engedély iránti kérelemben az építtetőnek kell kérnie.
  • c) Ha a közterület ideiglenes jellegű, használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.
  • d) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

- az engedélyt kérő nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

- a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy a közterületet az engedélyt kérő állandó jelleggel kívánja használni,

- a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

- a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (iparjogosítvány, működési engedély, vállalkozói igazolvány) ismertetését, illetőleg az engedélyezésre jogosult hatóság felhívására az okiratot be kell mutatni.

(2) A közterület-használati engedély megadása:

a) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a községrendezési terveket, a községképi, műemlékvédelmi, a köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket és ellenőrizni kell az egyéb feltételek fennállását is. A közút és a járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához az illetékes elsőfokú útügyi hatóság és rendőrhatóság hozzájárulása szükséges, melynek beszerzése az engedélyező hatóságot terheli.

b) A közterület-használat az 1./c./ pontban említett esetben csak az építési munkavégzésének tartamára engedélyezhető.

c) A közterület időszakonként megismétlődő használatára esetenként legfeljebb egy évre (idényre, hónapra, napra) lehet engedélyt adni.

d) Az engedélynek tartalmaznia kell:

- az engedélyes nevét, állandó lakó- (telep-) helyének címét,

- a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű,

- a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

- az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

- az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását, közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját.

e) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

f) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben szükség szerint elő kell írni a közterület felől a kerítés létesítését, az oszlopok fehérre meszelését.

g) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg meghatározott helyen vagy körzetben kézből, vagy járműről történhet-e.

h) Az engedély megadása, vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

- a kérelmezővel,

- az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal,

- élelmiszer árusítás esetében a tisztiorvossal,

- a közterület-használati díj beszedésével megbízott szervvel.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

14. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

A közterület-használati engedély visszavonása

15. § Az engedélyt meg kell vonni ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja vagy a közterület-használati díjat a megadott határidőre nem fizette be, ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

16. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

  • a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,
  • b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,
  • c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

17. § (1) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzembentartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

18. § (1) Tilos a szeszesital fogyasztása

  • a) a település közterületein,
  • b) élelmiszereket, italokat, élvezeti cikkeket árusító üzletek, valamint a vendéglátóipari egységek közvetlen környezetében,
  • c) középületekben, közösségi létesítményekben.

(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott tilalom nem vonatkozik az alkalmi rendezvények idejére, valamint az ide ideiglenesen kitelepülő árusítóhelyek közvetlen környékére, illetve minden év december 31-én 12 órától a következő év január 1-én 12.00 óráig terjedő időszakra

19. §

Vegyes rendelkezések

20. § (1) Ez az önkormányzati rendelet 2005. május 25. napján lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg a közterületek használatáról szóló 16/2004.(XI.17)sz. rendelet érvényét veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 47. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 15. napjával.