Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2005. (III. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2006. 04. 19- 2006. 07. 16

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2005. (III. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

2006.04.19.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv. 3. § (1) – (2) bekezdése, 4. § (3) bekezdése, 19. §., 20. § (3) bekezdése, 21. § (6) bekezdése, 23. § (3) bekezdése, 27. § (2) bekezdése, 33. § (3) bekezdése, 34. § és 84. § (2) bekezdése (a továbbiakban: lakástörvény) felhatalmazása alapján, a Domaháza Község Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletére, valamint a lakbérek mértékére a következő rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a lakástörvénnyel összhangban – a polgári jog alapelveit szem előtt tartva – megteremtse az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeit.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra (továbbiakban: önkormányzati lakás) – ideértve a lakástörvény hatálybalépésekor szolgálati bérlakásoknak minősülő lakásokat is.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei

3. §1 (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogokat és kötelezettségeket gyakorolja.

(2) Ahol a lakástörvény a felek megállapodására utal, ott a megállapodás tartalmát bérbeadói részről a polgármester határozza meg.

(3) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az ott meghatározott mellékletekkel a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(4) A Képviselő-testület minden évben meghatározza, hogy az adott év január 1-jétől december 31-ig várhatóan megüresedő önkormányzati lakások bérbeadásakor mely bérbeadási formák élveznek elsőbbséget.

4. § (1) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek szerződést.

(2) Önkormányzati lakás csak másik lakásra cserélhető.

(3) Önkormányzati lakás nem lakás céljára csak kivételesen adható bérbe azzal a feltétellel, ha a lakásban, vagy a lakás egy részében folytatni kívánt tevékenység a lakosság szolgáltatásokkal való jobb ellátását szolgálja.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

5. § Az önkormányzati lakásokat

a) szolgálati jelleggel,

b) a bérleti jogviszony folytatása jogcímén,

c) lakáscsere jogcímén

lehet bérbe adni.

Önkormányzati lakások bérbeadása szolgálati jelleggel

6. § (1) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az önkormányzat polgármesteri hivatalával vagy az önkormányzat intézményeivel köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban áll.

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakóépületben lévő orvosi lakás annak adható bérbe, aki Domaháza település háziorvosi teendőit látja el.

(3) Az önkormányzati lakások közül szolgálati jelleggel kell bérbe adni a lakástörvény hatálybalépésekor szolgálati bérlakásnak minősülő önkormányzati lakásokat.

7. § (1) Az önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb a közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszony, illetve a munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(2) A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni.

(3) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló jelenleg súlyos lakáskörülmények között él,

b) ha a munkavállaló felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő helyrehozatalát, a bérbeadóval e tárgyban kötött megállapodás keretei között,

c) ha munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban,

d) ha a munkavállaló községben való letelepedése a település érdekét szolgálja.

(4) A 6. § (1)–(2) bekezdésében rögzített feltétel megszűnését, illetve a határozott idő elteltét követő 30 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

Önkormányzati lakások bérbeadása bérleti jogviszony folytatása jogcímén

8. § Önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén az a személy, akit a lakástörvény alapján a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

(1) Az önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a lakásban visszamaradt eltartó a lakásbérleti jogot akkor folytathatja, ha

a) a tartási szerződéshez a bérbeadó írásban hozzájárult és

b) az eltartó a szerződésben vállalt tartási – vagy ha bíróság a tartási szerződést életjáradéki szerződéssé átalakítja, e szerződés szerinti – kötelezettségét teljesítette,

c) továbbá a bérbeadói hozzájárulástól a bérlő haláláig legalább egy év eltelt.

Önkormányzati lakások bérbeadása lakáscsere jogcímén

9. § A bérlő lakáscsere szerződést kizárólag a tulajdonos képviseletében eljáró polgármester írásbeli hozzájárulása alapján köthet.

A lakbér mértéke

10. § (1) Önkormányzati lakás bérlése esetén a fizetendő lakbér mértéke:

a) összkomfortos önkormányzati lakás esetén: 100 Ft/m2/hó

b) komfortos önkormányzati lakás esetén: 80 Ft/m2/hó

c) félkomfortos önkormányzati lakás esetén: 60Ft/m2/hó

d) komfort nélküli önkormányzati lakás esetén: 50 Ft/m2/hó

(2) A lakbér mértékét az önkormányzat évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér összegét.

A bérlő által fizetendő lakbér

11. § (1) A bérlő jelen rendelet 10. §-a (1) bekezdésében megállapított lakbért köteles megfizetni.

(2) Az önkormányzati lakás bérlője a lakbért minden hónap 10-ig köteles megfizetni az erre rendszeresített bizonylaton.

(3) A bérlő által fizetett bérleti díj a lakás felett rendelkezni jogosult önkormányzatot illeti meg.

Mentességek, kedvezmények

12. § Az önkormányzati tulajdonú lakóépületben lévő háziorvosi szolgálati lakás használatáért nem kell bérleti díjat fizetni.

A bérbeadó, bérlő jogai, kötelezettségei

13. § A bérbeadó a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a lakásbérleti szerződésben megjelölt időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint köteles a bérlőnek átadni.

14. § A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetve cseréjéről.

15. § (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a lakást átalakíthatja, korszerűsítheti. A megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzett munkák:

- konkrét megjelölését,
- befejezésének várható időpontját,
- költségeit és azok megfizetésének feltételeit, módját,
- valamint azt, hogy a munkálatok megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyt a bérlő köteles beszerezni.
(2) A bérbeadó – a bérlő kérésére – csak a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges mértéket meg nem haladó költségek megfizetését vállalhatja.

16. § A bérlő bérlőtársi, albérleti, tartási szerződést nem köthet.

17. § (1) A határozott időre szóló vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jogviszony a bérleti szerződésben meghatározott idő elteltével, illetve feltétel bekövetkezésével szűnik meg.

(2) A bérbeadó a lakásbérleti szerződést az abban rögzített esetekben a határozott időtartam, illetve feltétel bekövetkezése előtt is felmondhatja.

(3) A bérlő lakásbérleti jogáról csak a bérbeadó javára mondhat le, a lemondás ellenében pénzbeni térítés nem illeti meg.

A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályai

18. § Az alapfeladat ellátásához az intézmény, vagy más szerv (cég) használatába átadott nem lakás céljára szolgáló helységek tekintetében a bérbeadói jogokat a polgármester gyakorolja.

19. § (1) A bérbeadó az üres helyiséget pályázati eljárás lefolytatása útján adhatja bérbe.

(2) A pályázati hirdetmények, illetve a pályázati kiírás részletes feltételeinek tartalmaznia kell:

a) a bérbeadásra meghirdetett helyiség fekvési helyét, címét, alap területét, rendeltetését, felszereltségi állapotát,

b) a helyiség felhasználásának célját (üzlet, műhely stb.) és az abban folytatható tevékenység megjelölését,

c) a bérleti szerződés időtartamát (határozott, vagy feltétel bekövetkezéséig tartó időtartamát),

d) a helyiség használatra alkalmassá tételéhez szükséges, a leendő bérlő által saját költségén elvégzendő építési munkákat és azok elvégzésének határidejét, továbbá az esetleges eredeti állapot helyreállítási kötelezettséget,

e) a pályázni jogosultak körét (egyéni vállalkozó, gazdasági társaság stb.),

f) a fizetendő bér minimális mértékét,

g) a pályázati ajánlat benyújtási módját, helyét és határidejét, továbbá a tárgyalás megtartásának helyét, időpontját,

h) egyéb kikötéseket.

(3) A bérbeadónak a pályázati kiírásban a helyiség rendeltetését, felhasználásának célját, a használattal kapcsolatos feltételeket, a pályázni jogosultak körét, a helyiség adottságait, a külön jogszabályok rendelkezései, valamint a tulajdonos önkormányzat állásfoglalásai figyelembevételével kell meghatároznia.

(4) A pályázati hirdetményt egy regionális hetilapban egy alkalommal kell közzétenni, valamint az Önkormányzat hirdetőtábláján kifüggeszteni.

(5) A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell:

- a pályázó nevét és címét,
- a tevékenység folytatására feljogosító engedély másolatát,
- nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja.
(6) A pályázati tárgyaláson csak az a pályázó vehet részt, aki pályázati ajánlatát az előírt időben és tartalommal benyújtotta.

20. § Helyiség bérletére vonatkozó szerződés csak határozott időre – maximum 5 évre – köthető.

21. § A helyiség bérleti díját a bérbeadó és a bérlő szabad megállapodás alapján alakítja ki.

22. § A bérbeadó a helyiséget a pályázati kiírásban megjelölt állapotban és felszereltséggel, leltár alapján köteles a bérlőnek átadni.

23. § (1) A bérlő köteles gondoskodni:

a) a helyiség burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről,

b) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrényvédő (elő-) tető, ernyős-szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásairól,

c) a helyiségben folytatott tevékenység körében felmerülő felújításról, pótlásról, illetőleg cseréről,

d) az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyet a bérlő kizárólagosan használ, ill. tart üzemben,

e)az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról és megvilágításáról, a nem háztartási szemét elszállításáról, amely a bérlő tevékenységével függ össze.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdés e./ pontjában meghatározott munkálatok elvégzését átvállalhatja, ha a bérlő a munkák értékével emelt bérleti díj megfizetését vállalja.

24. § A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor az átadáskori állapotban és felszereltséggel köteles átadni, illetve visszaadni.

25. § (1) A bérbeadó a bérlő részére más személynek a helyiségbe történő befogadásához hozzájárulást nem adhat.

(2) A helyiség bérleti jogának átruházásához, albérletbe adásához cseréjéhez, illetve gazdasági társaságba való apportkénti beviteléhez hozzájárulás nem adható.

A lakásbérlet megszűnése

26. § (1) A szerződés megszűnik, ha:

a) a bérbeadó és a bérlő a szerződést közös megegyezéssel megszűntetik,

b) a lakás megsemmisül,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,

e) a bérlő a lakást elcseréli,

f) a bérlőt a Magyar Köztársaság területéről kiutasították,

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

h) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

(2) A határozott időre szóló, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetőleg a feltétel bekövetkezésekor szűnik meg.

Az önkormányzati lakásban jogcím nélkül tartózkodó személyek elhelyezése

27. § (1) Ha az önkormányzati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem a lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni.

(2) Ha a lakást jogcím nélkül használó lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig az önkormányzati lakás használatának első 6 hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított lakbér mértékét, 6-12 hónap között a lakbér kétszeres összegének megfelelő, azt követően a lakbér háromszoros összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések

28. § A bérbeadó – jogszabály kereti között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

Záró rendelkezések

29. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Községi Önkormányzat tulajdonában lévő szolgálati lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 8/1993. (XII.21.) sz. rendelet.

1

A 3. § a Domaháza Község Önkormányzata 12/2006. (IV.19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.