Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2011. 09. 14

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

2011.09.14.

Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-ban biztosított jogkör és felhatalmazás alapján a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről az alábbiakat rendeli el.

1. A társadalmi egyeztetés szabályai

1. § (1) Domaháza községben egyeztetésre kell bocsátani a helyi önkormányzati rendelet tervezetét és indokolását (továbbiakban: tervezet), valamint a körjegyző döntése alapján a tervezet koncepcióját.

(2) Nem bocsátható társadalmi egyeztetésre a tervezet, koncepció, ha az egyeztetés az önkormányzat különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeit veszélyeztetné.

(3) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani:

a) a költségvetésről, annak módosításairól,

b) a helyi adóról, annak módosításáról,

c) a költségvetés végrehajtásáról szóló önkormányzati rendeletek tervezeteit.

(4) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani a tervezeteket, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik, vagy az egyeztetésre bocsátással az önkormányzatot súlyos anyagi hátrány érné.

2. A társadalmi egyeztetés formája

2. § (1) A társadalmi egyeztetés formája - technikai feltételek hiányára tekintettel - a közvetlen egyeztetés.

(2) A közvetlen egyeztetés keretében a tervezet szövegét a körjegyző az önkormányzat hivatala hirdetőtáblájára, a rendelet elfogadására tervezett testületi ülést megelőzően legalább 8 napra kifüggeszti és az írásban megtett véleményekről, valamint a kifüggesztést követő 10. napon (amennyiben ez munkaszüneti nap, akkor az azt követő munkanap) személyes részvétellel történő egyeztetésen elhangzottakról összefoglalót készít.

(3) A körjegyző mérlegeli a beérkezett véleményeket és azokról, valamint az elutasított vélemények esetében az elutasítás indokairól összefoglalót készít.

(4) A (3) bekezdés alapján elkészített összefoglalót a rendelet-tervezettel együtt kell a képviselő-testület elé terjeszteni.

3. Záró rendelkezés

3. § A rendelet 2011. szeptember 14. napján lép hatályba.