Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2013. 11. 30- 2014. 03. 28

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

2013.11.30.

Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995 évi LVII. törvény 44/ C § (2) bekezdésében megfogalmazott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX. törvény . 13. § (1) bekezdése 5.; 11.; és 19. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a település közigazgatási területén keletkező települési folyékony hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését közszolgáltatás keretében biztosítja.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a település közigazgatási területén található ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira.

3. § E rendelet alkalmazásában:

Települési folyékony hulladék (TFH):a háztartásokból származó folyékony hulladék.
Hulladékkezelési közszolgáltatás: a TFH rendszeres gyűjtésére, elszállítására, esetleges hasznosítására irányuló közszolgáltatás, amely a kijelölt szolgáltató szállítóeszközével az ingatlanon összegyűjtött és a szolgáltató rendelkezésére bocsátott folyékony hulladék összegyűjtésére és elszállítására irányul.
Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,illetve tulajdonközösség, akinek/amelynek ingatlanán TFH keletkezik, függetlenül attól, hogy tulajdonosa,birtokosa vagy használója az ingatlannak.
Háztartás: minden olyan ingatlan, amely a lakhatás, pihenés, üdülés célját szolgálja, a tulajdonviszonyokra tekintet nélkül.
Ártalmatlanító hely: a TFH ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.
Hulladékkezelési tevékenység:a hulladék gyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.
Közszolgáltató: Domaháza Község közigazgatási területén közszolgáltatás ellátására meghatározott, arra kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.
Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Szolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat rendeletében meghatározott ellenérték.

4. § Domaháza Község területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást az ÉRV. Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. szolgáltató végzi közszolgáltatási szerződés alapján.

2. A közszolgáltatás ellátásának rendje

5. § (1) A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel, a Vgtv. 44/F. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon végezhető.

(2) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint köteles eljárni.

6. § A TFH leürítése az Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tulajdonát képező befogadó telepre (Ózd) történhet.

3. Az ingatlantulajdonosok és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei

7. § A közszolgáltató köteles:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátni
b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni
c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezéssel rendelkezni valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.
d.) A közszolgáltatás feltételeiben,rendjében bekövetkezett változásokról a változás bekövetkezte előtt 15 nappal,írásban,vagy hirdetmény útján az ingatlantulajdonosokat és az önkormányzatot tájékoztatni.

8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező TFH-t - a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi hatósági előírások szerint – gyűjteni.

(2) A tulajdonos köteles a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a megjelölt Szolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos a TFH elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztethet.

(4) A TFH elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelni, melynek a Közszolgáltató köteles 3 munkanapon belül eleget tenni.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani,tulajdonosi, használati viszonyaiban bekövetkezett változásokat 15 napon belül a közszolgáltatónak írásban bejelenteni.

4. A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei,a közszolgáltatás díja

9. § A közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a./ a felek megnevezését és egyéb azonosító adatait,
b./ a szerződés tárgyát,
c./ a szerződés időbeli hatályát,
d./ a közszolgáltatás díját, megfizetésének módját
e./ a közszolgáltatás teljesítésének feltételeit,
f./ egyéb,a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételeket.

10. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért díjat köteles fizetni, a jelenlegi ár összege az 1. sz. melléklet szerinti.

(2) A díjfizetési időszak tárgy év január 1. napjától tárgy év december 31. napjáig tart.

5. Adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettség

11. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról nyilvántartást vezet, melynek során a közszolgáltató köteles a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992.évi LXIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni, megteremteni az adatkezelés személyi tárgyi feltételeit,gondoskodni az adatok biztonságáról

(2) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti, azt harmadik félnek- a település jegyzőjének kivételével- nem adhatja ki. A jogviszony megszűnését követően a kezelt adatokat meg kell semmisíteni.

6. Záró rendelkezések

12. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidőben a települési folyékony hulladék gyűjtésére és elhelyezésére vonatkozó szabályokról szóló többször módosított 4/2008.28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.