Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény végrehajtásáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 28



Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

7/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény helyi végrehajtásáról.

  • hatályos -




Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdésének b./ pontja, a 32. § (1) bekezdés b./ pontja, a 32. § (3) bekezdése, a 45. § (2) bekezdése, a 46. § (1) bekezdése, az 50. § (3) bekezdése, a 92. § (2) bekezdése, valamint a 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyben jelentkező szociális feladatok végrehajtására, a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokra, valamint a szociális szolgáltatások igénybevételi módjaira, illetve a szakosított ellátási formák körébe tartozó intézményekbe történő bejutás általános szabályaira a korábban e kérdéskört szabályozó 18/2004.(XI.17.)sz. rendelettel egységes szerkezetbe foglalt és azóta többször módosított szabályait az alábbi egységes szerkezetbe foglalt rendeletben jeleníti meg.


  1. Fejezet


Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


  1. §


A rendeletben foglaltakat Domaháza község közigazgatási területén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 3. § és 7. §-ában meghatározott személyekre kell alkalmazni.


Általános eljárások rendelkezések


  1. §


(1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti, valamint a szociális szolgáltatások közül az étkeztetésre irányuló kérelmeket az önkormányzat hivatalánál az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet előterjeszteni.

(2) Az önkormányzat hivatala gondoskodik a megállapított ellátások kifizetéséről, illetve folyósításáról.

(3) Az egyes ellátásokra vonatkozó speciális eljárási szabályok az egyes támogatásoknál és szolgáltatásoknál külön kerülnek megállapításra.



A szociális hatáskör átruházása


  1. §4


A képviselő-testület az önkormányzati segély keretén belül megállapítható temetési segély kérelmek elbírálását  a polgármesterre ruházza át.









II. Fejezet


A szociális rászorultságtól függő pénzbeli


1.Aktív korúak ellátása, a bérpótló támogatás megállapítása és egyéb feltétele5


4.§

5.§


2.Aktív korúak ellátása, a rendszeres szociális segélyre jogosultak körének kibővítése


6.§


  1. A képviselő-testület a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 37. § (1) bekezdése a)-c) pontjaiban felsorolt jogosulti körön kívül rendszeres szociális segélyre való jogosultságot állapít meg azon aktív korú személy részére is, aki családi körülményei, egészségi vagy mentális állapota miatt az önkormányzat által felkínált munkalehetőséget nem tudja elvállalni.



(2) A jogosultnak családi körülményeit nyilatkozattal, míg mentális és egészségi állapota miatti munkára való alkalmatlanságot háziorvosi, vagy szakorvosi igazolással kell bizonyítani.


3.Aktívkorúak ellátására jogosult, nem egészségkárosodott személyek együttműködési eljárási szabályai


7.§


 (1) Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az aktív korúak ellátására jogosult, nem egészségkárosodott személyek együttműködésére az Ózd Kistérség Többcélú Társulás által fenntartott Kézenfogva Szociális Szolgáltató Központ Családsegítés Ózd, Petőfi u. 10. (a továbbiakban: Családsegítés) intézményegységét jelöli ki.

(2) Az aktív korúak ellátására jogosult, nem egészségkárosodott személy köteles:

a) az aktív korúak ellátását megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a Családsegítést felkeresni és nyilvántartásba vetetni magát,

b) írásban megállapodást kötni a beilleszkedést segítő program megvalósítására a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül,

c) részt venni az egyéni élethelyzethez igazodó, beilleszkedést segítő program kidolgozásában,

d) teljesíteni a beilleszkedést segítő programban vállaltakat,

e) közreműködni a Családsegítés munkatársaival és velük folyamatosan kapcsolatot tartani.

(3) A Családsegítés által biztosított, beilleszkedést segítő programok típusai:

                a) életmódot formáló egyéni és csoportos foglalkozás,

                b) mentálhigiénés egyéni és csoportos foglalkozás,

                c) egyéni készség- és képességfejlesztő foglalkozás,

                d) életvezetési tanácsadás,

                e) személyiségfejlesztő, kommunikációs tréning,

                f) képzési, átképzési program,

g) álláskeresési készségek erősítését célzó csoportos foglalkozás,

h) munkavégzésre felkészítő és integráló program.


8. §


(1) A rendszeres szociális segélyben részesülő, nem egészségkárosodott személy az együttműködési kötelezettségét megszegi, ha a 7. § (2) bekezdésében foglaltak bármelyikét nem teljesíti.

(2) Az együttműködési kötelezettség megszegése esetén a Családsegítés munkatársai:

a) három munkanapon belül írásban, vagy személyesen megkeresik az együttműködésre kötelezettet,

b) amennyiben megállapítja, hogy a kötelezett önhibáján kívül nem tett eleget kötelezettségének, megkezdi, illetve folytatja vele az együttműködést,

c) amennyiben megállapítja, hogy a kötelezett önhibájából nem tett eleget kötelezettségének soron kívül értesíti a jegyzőt az együttműködés elmaradásáról, illetve megszegéséről.

(3) Az együttműködési kötelezettség megszegésének okát a kötelezett nyolc napon belül igazolhatja.


4.A lakásfenntartási támogatás


9. §


(1) Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az arra jogosultak részére a településen a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 38. § (2)-(8) bekezdésében megfogalmazott lakásfenntartási támogatást biztosítja.2

(2) 1

(3) 1

(4) 1

(5) 1



5.Ápolási díj

10. §


Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete illetékességi területén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 43/B. §–ában megfogalmazott méltányossági ápolási díj lehetőségét nem biztosítja.


6.  Önkormányzati segély6


11. §



  1. Önkormányzati segély nyújtható az Szt. 45. § (1) bekezdése szerinti  személynek.


  1. Önkormányzati segély különösen az Szt. (4) bekezdése szerinti indokokra való tekintettel állapítható meg.


  1. Önkormányzati segély abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegnek 130 %-át.


  1. Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az önkormányzati segély összege – a temetésre és vis-maior esetre adott támogatás kivételével  - az adott naptári évben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.


  1. Az önkormányzati segély iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatal Domaházi Kirendeltségén kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és az önkormányzati segély indokoltságáról szóló igazolást. Hitelt érdemlő igazolásként fogadható el:

a) betegség esetén a gyógykezelést alátámasztó háziorvosi, vagy kórházi igazolás, zárójelentés, műtétre történő előjegyzést igazoló irat,

b) gyógyszersegély esetén gyógyszerköltséget alátámasztó orvosi igazolás, országos egészségbiztosítási pénztár orvosi vénye

c) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készítet kimutatás,

d) lakás állagának megóvása, közműbekötés esetén az illetékes I. fokú építésügyi hatóság igazolása, annak szükségességéről, esetenként az előre látható összegszerűségről

d) válsághelyzetben lévő várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhes gondozásról szóló igazolás

e) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz nyújtott segély esetén a nevelésbe vételt igazoló irat,

f) a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás esetén a terhesség fennálltát, és a szülés várható időpontját igazoló irat.

(4) Szükség esetén csatolni kell a többletkiadás, illetve a bevételcsökkenés mértékét igazoló számlákat, illetve egyéb iratokat is.

(5)Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


  1. Rendkívüli vis-maior esetben (súlyos természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) az önkormányzati segélyt akkor is megállapíthatja ha a családban az egy főre eső jövedelem meghaladja a rendeletben előírt jövedelemhatárt.  A rendkívüli vis-maior esetben (természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) a döntésthozó megállapíthat a (5) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű - maximum az öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörös mértékű - önkormányzati segélyt.


12. §


  1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %-át nem haladja meg.
  2. A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege: 8.000,- Ft. A megállapított segély összegét, vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.
  3. A temetési költségekhez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt a halálesetet követő 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlának a másolatát.
  4. A helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség  80.000,- Ft.



III.Fejezet


8.Köztemetés


13. §


Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete illetékességi területén a köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 48. §-ában megfogalmazottak szerint biztosítja.


9.Közgyógyellátás7

14.§

IV. Fejezet


Szociális szolgáltatások


10.Az ellátások formái


15. §


(1)3

(2) A törvényben felsorolt többi alapszolgáltatást az Ózd Kistérség Többcélú Társulás által fenntartott intézmények útján biztosítja az önkormányzat.

(3) Szakosított ellátást nyújtó intézményt az önkormányzat nem tart fenn.


16. §


A szociális szolgáltatások igénybevétele kérelemre indul.




11.Az étkeztetés


17. §3


18. §3


19. §3


V. Fejezet


Záró rendelkezések


20. §


(1) A rendelet 2011. április 1. napján lép hatályba.

(2) 2011. március 31. napján hatályát veszti Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. végrehajtásnak helyi szabályairól szóló egységes szerkezetbe foglalt 18/2004.(XI.17.)sz. rendelete valamint módosításai a 4/2005.(II.08.)sz., a 17/2005.(VI.27.)sz., a 22/2005.(X.27.)sz., a 24/2005.(XII.14.)sz., a 6/2006.(III.23.)sz., a 18/2006.(VII.17.)sz., a 25/2006.(XI.23.)sz., a 6/2007.(I.17.)sz., a 8/2007.(III.01.)sz., a 21/2007.(XII.20.)sz. a 5/2008.(I.28.)sz., a 7/2008.(I.29.)sz., a 16/2008.(III.27.), a 4/2009.(III.31.)sz., a 8/2010.(IV.30.)sz., a 11/2010.(V.13.)sz., a 16/2010.(IX.16.), a 22/2010.(XII.14.) önkormányzati rendeletek.



Elek István                                                                                          Schlögl Zoltánné

polgármester                                                                                     körjegyző



Záradék:


Az 1990. évi LXV. törvény 16. § (3) bekezdése alapján a rendelet kihirdetésre került.


Domaháza, 2011. március 24.       


                                                                                                                             Schlögl Zoltánné                                                                                                                                                                             körjegyző


  1. Hatályon kívül helyezve az 1/2012. (I.27.) önk. rendelettel hatályos:  2012. jan. 1.
  2. Módosította az 1/2012. (I.27.) önk. rendelettel hatályos:  2012. jan. 1.
  3. Hatályon kívül helyezve a 3/2012. (II.17.) önk. rendelettel hatályos  2012. febr. 17.
  4. Módosította a 17/2013. (XII.13.) önk. rendelet hatályos: 2014. jan. 1-től
  5. Hatályon kívül helyezte a 17/2013. (XII.13.) önk. rendelet hatályos: 2014. jan. 1-től
  6. Módosította a 17/2013. (XII.13.) önk. rendelet hatályos: 2014. jan. 1-től
  7. Hatályon kívül helyezte a 17/2013. (XII.13.) önk. rendelet hatályos: 2014. jan. 1-től


Szerkesztés...