Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról szóló 7/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról szóló 7/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Domaháza Község Önkormányzatának a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben (továbbiakban: Gyvt.) foglaltaknak megfelelően kötelező feladata a gyermekétkeztetés biztosítása.
A gyermekjóléti személyes gondoskodási formákról és a gyermekjóléti önkormányzati feladatokról külön önkormányzati rendelet rendelkezik, jelen önkormányzati rendeletben csak az önkormányzat feladatkörébe tartozó gyermekétkeztetés igénybevételének és a fizetendő térítési díjnak a szabályait kívánjuk rendezni.
2013. január 1-től az óvoda kivételével a köznevelési feladatok ellátása az állam feladata lett, azonban a Gyvt. 151. § alapján az étkeztetést a települési önkormányzat köteles biztosítani az önkormányzat közigazgatási területén található valamennyi önkormányzati vagy állami fenntartású nevelési, oktatási intézményben.
Jelen rendeletmódosítás új élelmezési nyersanyagköltségek (élelmezési normák) kerülnek megállapításra. A normák megváltoztatásának fő oka, hogy az élelmiszer alapanyagárak drasztikus mértékben emelkedtek a közelmúltban nemcsak a hazai, de világpiaci viszonylatban is. Mivel a térítési díj alapja a nyersanyagnorma, így változásuk következtében az étkeztetési térítési díjak is emelkednek. Fontos megjegyezni viszont, hogy a gyermekétkeztetésben a térítési díj összege nem magasabb, hanem pontosan megegyezik az ételek elkészítéséhez felhasznált nyersanyagok költségével.
Az élelmezési feladatok ellátása jelentősen megváltozott, mikor 2014. szeptember 1. napjával hatályba lépett a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014.(IV.30.) EMMI rendelet, mely jelentősen átalakította az élelmezés előállítására vonatkozó szabályokat a gyermekétkeztetésben. A közétkeztetésben az azóta szigorúbb előírásoknak való megfelelés szintén szükségessé teszi a nyersanyagnorma növelését. A jelenleg alkalmazott, alacsony normák az élelmiszer alapanyagok hirtelen piaci drágulása végett nem teszik lehetővé a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi előírások betartását.
Az EMMI rendeletben foglaltak be nem tartása esetén 30 E Ft-tól 5 M Ft-ig terjedő egészségügyi bírság is kiszabható. Az egészségügyi bírság összegét az eset összes körülményeire, így különösen a kötelezettségszegés (hiányosság, mulasztás) súlyára, az okozott sérelemmel érintettek körére, a jogsértő állapot időtartamára, a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására, a jogsértőnek való felróhatóság mértékére tekintettel kell meghatározni. A normák megemelésére a bírság elkerülése érdekében is szükség van.
Domaháza Község Önkormányzata közigazgatási területén a közétkeztetésben jelenleg alkalmazott óvodai és iskolai nyersanyagnormák 2018. március 1. napjától vannak érvényben.
A vásárolt élelmezésre kötött szerződés alapján 2023. január 1. napjától jelentős mértékben nőtt a szolgáltatónak fizetendő szolgáltatási díj, egyúttal a felhasznált nyersanyag díja is.
Jelen rendeletmódosítás az élelmezési nyersanyagnorma emelését fogalmazza meg a helyi gyermekétkeztetésben.