Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és a temetkezési tevékenységről szóló 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a temetőről és a temetkezési tevékenységről szóló 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály- Törvényességi Felügyeleti Osztálya vizsgálta a temető fenntartásával kapcsolatos önkormányzati feladatok jogszabályszerűségét, és megállapította, hogy a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) módosítása szükséges.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Ör. bevezetője sérti a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 54. § (1) bekezdését, mely szerint a nem eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotni tervezett rendelet bevezető részében egyértelműen meg kell jelölni a jogszabály egyes rendelkezéseinek a megalkotásához
szükséges valamennyi olyan felhatalmazó rendelkezést megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a rendeletet kiadják. A tárgyban az önkormányzati rendelet megalkotására felhatalmazást adó jogszabály megjelölése helyesen a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 6. § (4) bekezdése, illetve a 41. § (3) bekezdése.
A Jszr. 55. § (5) bekezdésében foglaltak szerint az önkormányzati rendelet bevezető részének a megszövegezésekor az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni. Az Ör. bevezető része nem
tartalmazza az önkormányzat köztemetők kialakítására és fenntartására vonatkozó, az Mötv. 13. § (1) bekezdés 2. pontja alapján megállapított feladatkör megjelölését.
A rendelet-tervezet a jelenleg hatályos rendeletben szabályozott díjakhoz képest változtatást nem tartalmaz.
A jogalkotás aktusára utaló kifejezés ”az alábbi rendeletet alkotja” nem felel meg a Jszr. 1. melléklet 7.5.1.4. pontjának.
A 2–4. §-hoz, a 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Egyrészt technikai jellegű módosításokat tartalmaznak. Az Ör. 4. § (1)-(2) bekezdései, valamint az 5. § (4) bekezdése francia bekezdéseket tartalmaznak, amely nem felel meg a Jszr. 37. § (1) bekezdésében, valamint a 48. § (1) bekezdésben foglaltaknak.
Az Ör. 5. § (4) bekezdésben, a 10. § (3) bekezdésében, valamint a 10/A. § (2) bekezdésében meghatározott díjak tartalmazzák az ÁFÁ-t. A szabályozás nem jogszerű tekintettel arra, hogy az adó mértékét az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 82. §-a határozza meg, annak szabályozására az önkormányzat nem kapott felhatalmazást. A díjat ennek megfelelően ÁFA nélkül kell megállapítani, amelyre a rendeletben indokolt esetben utalás történhet.
A 5. § (4) bekezdése szerinti díjak emelkednek is a rendelet-tervezet alapján.
A 8. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.