Sáta község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015 (XI.6.) önkormányzati rendelete

A temető használatának rendjéről, a temetkezési tevékenység-ről

Hatályos: 2015. 11. 07- 2018. 11. 30

Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdése, 40. § (3) bekezdése és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §



A rendelet hatálya kiterjed Sáta Község Önkormányzat tulajdonában,kezelésében lévő külterületi 065. hrsz-ú köztemetőre, annak fenntartására, a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira, a temető látogatóira, valamint a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra.


2. §


(1) A köztemető működő temető


(2)A köztemető tulajdonosa Sáta Község Önkormányzata(továbbiakban : Önkormányzat) a köztemető fenntartásáról és üzemeltetési feladatainak ellátásáról saját szervezetén belül,személyi állományán keresztül gondoskodik.


(3) Az Önkormányzat


a.) gondoskodik a köztemető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi helyek fenntartásáról,

b.) gondoskodik a köztemető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöldek növényvédelméről és ápolásáról,

c.) biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket és anyagokat,

d.) gondoskodik a köztemető területén keletkező hulladék elszállításáról,

e.) biztosítja a ravatalozó és egyéb közcélú létesítmények karbantartását , takarítását,

f.) a köztemető üzemeltetésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat Sáta Község Önkormányzata látja el.


3. §



Az önkormányzat a temető fenntartásához kapcsolódóan gondoskodik a közüzemi díjak, hulladékszállítási, víz- és áramdíj megfizetéséről.



4. §



  1. A temetőben sírgondozás céljára a vizvételi lehetőséget bárki ingyenesen használhatja.


  1. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. Valamennyi koszorú-, virág- és egyéb növényhulladékot, valamint a sírok díszítéséből adódó bárminemű hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen, illetve konténerben kell elhelyezni. A temetőben keletkezett hulladék kijelölt helyen történő elhelyezése díjmentes.


  1. A síremléképítés és –felújítás során keletkező hulladék a kijelölt hulladéktárolóban nem helyezhető el, azt a tevékenységet végző vállalkozó köteles elszállítani.


  1. A temetőben gépjárművel, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.


  1. A temetőbe építőanyagot beszállítani és ott építési, bontási munkákat elvégezni a tulajdonos hozzájárulásával lehet, melyet az érintett 48 órával a tevékenység megkezdése előtt köteles bejelenteni.


5. §


  1. A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozása, annak gyomtalanítása, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.


  1. A temetési helyekre egynyári, vagy évelő, lágyszárú dísznövények ültethetők. Fás szárú növény ültetése esetén annak kifejlett magassága nem érheti el az 1,50 méter magasságot és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozhatja.




6. §


  1. A temető nyitva tartása folyamatos.


  1. Vasárnap és ünnepnapon,továbbá pihenőnapon a köztemetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozók által munka nem végezhető.


  1. A köztemetőben munka csak úgy végezhető,hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit,ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását.


  1. A temetőben a hely szellemének, csendjének és a kegyeletnek megfelelő magatartást kell tanúsítani.


7. §



  1. A temetőben lévő sírhelyek méretezése:

a) egyes sír: 2,10 méter hosszú, 1,00 méter széles

b) kettes sír: 2,10 méter hosszú, 2,00 méter széles

c) sírbolt, kripta: 2,30 méter hosszú, 2,30 méter széles

d) urnasírhely: 1,00 méter hosszú, 0,80 méter széles

e) urnafülke belső mérete: 0,30 méter x 0,30 méter


  1. A sírhelyek mélysége – a rátemetési lehetőségétől, illetve a talajadottságoktól függően 1,80 métertől, 2,50 méterig terjedhet, az urnás sírhely mélysége 1,00 méter.


  1. A temetési helyek egymástól való távolsága legalább 0,60 méter.


  1. A sírjel, síremlék az (1) bekezdés szerinti sírhelymérettől nagyobb nem lehet, magassága a 2 métert nem haladhatja meg.


  1. Az egyes temetési helyekért az önkormányzat díjat nem állapít meg.


8. §



  1. A szociális temetés céljára koporsós temetések esetére kijelölt parcella a ravatalozótól balra eső területrész SZ betűjelzéssel, az urnás temetések esetén kijelölt temetkezési hely a ravatalozótól balra eső területrész SZU betűjelzéssel ellátott parcella.


  1. Az SZ és SZU betűjelzésű parcellákban a temetkezési helyek kialakítása a temetések időrendi sorrendje szerint történhet. A temetési helyek egymástól való távolsága 0,60 méter, a sorok közötti távolság 1,00 méter lehet. A kialakítás során sík felületet kell kialakítani, hantot emelni nem lehet.


  1. Az SZ és SZU betűjelzésű parcellákban az állam által biztosított sírjelen kívül más síremlék nem helyezhető el.



9. §



  1. E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





Szalmás Zsoltné sk. Antal Mária sk.

polgármester jegyző






A rendelet kihirdetve: 2015. november 6.-án

Antal Mária sk.

jegyző