Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999 (II.9..)

A helyi adókról

Hatályos: 1999. 03. 01- 2014. 12. 30

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének


6/1999. (II. 09.) sz. Önkormányzati rendelete

A helyi adókról

(Módosításokkal egységes szerkezetben)


Ricse Nagyközség önkormányzati Képviselő-testülete a módosított 1990. évi C. törvény 1. §. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján illetékességi területén bevezeti az építményadót, a vállalkozók kommunális adóját és a helyi iparűzési adót.


Építményadó

Az adókötelezettség


1.§.


2.§.


3.§.


Az adó alanya

4.§.


Adómentesség

5.§.



Az adó alapja

6.§.


Az  adó mértéke

7.§. 


Az adó bevallása és megfizetése

8.§.


9.§. 


Vállalkozók kommunális adója



Az adókötelezettség

10. §

Az adó alanya

11. §

Adómentesség, adókedvezmény

12. §

Adóalap

13. §

Az adó mértéke

14. §

Adóelőleg

15. §


Helyi iparűzési adó


Az adókötelezettség, az adó alanya


16.§. (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban iparűzési tevékenység).

            (2) Az adó alanya a vállalkozó.

            (3) Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségében végzett nyereség, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

            (4) A vállalkozó állandó jellegű tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben, vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.

            (5) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó.

  1. **
  2. építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartamai adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.
  3. bármely az a.) és b.) pontba nem sorolható – tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.


(6) Ha az építőipari tevékenység folytatásának, illetőleg a természeti erőforrás feltárásának, kutatásának az időtartama az önkormányzat illetékességi területén a 180 napot meghaladta vagy előreláthatóan meghaladja, akkor e tevékenységek végzésének a helye a tevékenység-végzés megkezdésének napjától telephelynek minősül, a vállalkozónak állandó jellegű iparűzési tevékenységet végzőként kell bejelentkeznie és az ideiglenes jellegű tevékenység utáni adót nem kell megfizetnie. Amennyiben a vállalkozó az önkormányzat illetékességi területén folytatott ideiglenes jellegű iparűzési tevékenysége után az adóévre már fizetett adót, akkor azt az önkormányzat illetékességi területén végzett adóévi állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adóból vonhatja le. Amennyiben a vállalkozó előzetes bejelentésétől eltérően a tevékenység-végzés napjai alapján a vállalkozónak az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettsége áll fenn, akkor arról legkésőbb az adóévet követő év január 15. napjáig köteles bevallást benyújtani, s a bevallás benyújtásával egyidejűleg az adót az ideiglenes tevékenység után egyébként fizetendő adó eredeti esedékességétől számított késedelmi pótlékkal növelten megfizetni.




17.§. E rendelet alkalmazásában adóalany a vállalkozó. Az 1990. évi C. törvény 52. § 26. pontjában meghatározottak minősülnek vállalkozónak.


Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése


18.§. (1)  Az iparűzési adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.

            (2) Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.


Az adó alapja


19.§. (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az anyagköltséggel, továbbá az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével. Mentes az adóalapnak az a része, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik.


(2) Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adóalapját – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak kell az 1990. évi C. törvény mellékletében meghatározottak szerint megosztania.

(3) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.


Az adó mértéke


20.§. (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke

  1. 1999. évben az adóalap 1,7 %-a
  2. 2000. évtől az adóalap 2 %-a.


(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naptári naponként 500,- Ft.


(3) A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően levonható az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó.


  1. Az ideiglenes tevékenység után megfizetett adó a székhely, illetve telephely szerinti önkormányzatokhoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő  teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely, illetve telephely szerinti) önkormányzatokhoz kimutatott törvényi adóalapok arányában vonható le.


Az adó bevallása, az adóelőleg fizetési kötelezettség


21.§.    (1) Az adót az adóévet követő év május 31-ig kell bevallani.

            (2) A vállalkozó az iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.

            (3) Nem köteles adóelőleget fizetni az előtársaság, továbbá az adóköteles tevékenységet jogelőd nélkül kezdő vállalkozó, az adókötelezettség keletkezésének adóévében. Nem alkalmazható ez a rendelkezés a már működő, de az önkormányzat illetékességi területén első ízben adóköteles tevékenységet kezdő vállalkozó esetében.


Mentességek, kedvezmények


22.§. Mentesül a helyi iparűzési adó alól a mezőgazdasági őstermelő 2007. december 31-ig.



Záró rendelkezések


23.§.  A helyi adóval kapcsolatos eljárásban a módosított 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


24.§.  E rendelet építményadóra és helyi iparűzési adóra vonatkozó rendelkezései 1999. március 1-jétől lépnek hatályba.


25.§. A hatálybalépés évében az építményadóval kapcsolatos bevallási kötelezettségének az adózó 1999. május 31-ig köteles eleget tenni. Az 1999. május 31-e után keletkezett adókötelezettség esetén a bevallás határideje a kötelezettség keletkezésétől számított 15 nap. A hatálybalépés évében az adózó az építményadó-előleget június 30-ig és szeptember 15-ig köteles megfizetni. A bevallási kötelezettség teljesítésére e rendelet melléklete szolgál.


26.§.  A hatálybalépés évében a helyi iparűzési adóval kapcsolatos bevallási kötelezettségének az adózó július 1-jéig köteles eleget tenni. A hatálybalépés évében az adózó helyi  iparűzési adó-előleget szeptember 15-ig köteles megfizetni. A bevallási kötelezettség teljesítésére e rendelet melléklete szolgál.


27.§.  A vállalkozók kommunális adójára vonatkozó rendelkezések a rendelet kihirdetése napján lépnek hatályba. A kihirdetés napján hatályát veszti a 11/1991. sz. Önkormányzati rendelet a vállalkozók kommunális adójáról.

A vállalkozók kommunális adójával kapcsolatos bevallási határidőre és az adóelőleg fizetésére vonatkozó határidőkre e rendelet 15. §-ának (6) és (7) bekezdéseit kell alkalmazni. A bevallási kötelezettség teljesítésére e rendelet melléklete szolgál.