Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015 (VIII.12.)

az egyes anyakönyvi események engedélyezésével kapcsolatos helyi szabályokról

Hatályos: 2015. 09. 01- 2017. 05. 29

Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2015. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete


az  egyes anyakönyvi események engedélyezésével kapcsolatos helyi szabályokról


Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény  96. §-a és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 34. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1. §

A rendelet hatálya Ricse Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötések létesítése, családi események megtartása kapcsán a szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


Az anyakönyvi esemény helye és ideje


2. §

Az önkormányzat a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget a Ricsei Közös Önkormányzati Hivatal épületében (Ricse, Kossuth Lajos u. 25.) biztosítja.


3. §

(1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezését, a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését a házasságkötésre történő bejelentkezéskor kell kérni, melyről a jegyző az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szabályai szerint –az anyakönyvezető javaslatának figyelembevételével- dönt.


(2) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli is megtartható, ha az erre a célra bejelentett helyen biztosítható a házasságkötés méltósága és nyilvánossága.


4 .§

A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés elsősorban szombati napokon 10.00-19.00 óráig terjedő időintervallumban tartható, különösen indokolt esetben egyéb napokon is engedélyezhető.


5 .§

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés elsősorban hivatali munkaidőn kívül, szombati napokon 10.00-19.00 óráig terjedő időintervallumban tartható, különösen indokolt esetben egyéb napokon is engedélyezhető.





Anyakönyvi esemény díja

6.§

(1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezése

 az önkormányzat részére térítésmentes.


(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezése az önkormányzat részére térítésmentes.


(3) Hivatali munkaidőn kívüli és/vagy a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény anyakönyvvezetői tevékenységért, anyakönyvi eseményenként nettó 15.000.-Ft díjazás illeti meg anyakönyvezetőt.


Záró rendelkezések

7 .§



(1) E rendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba


(2) A rendelet szabályait a már bejelentett, de a hatálybalépés napját követően sorra kerülő anyakönyvi események tekintetében is alkalmazni kell.



Ricse, 2015. augusztus 12.



      Vécsi István                                                                 dr. Vitányi Szilvia

      polgármester                                                                        jegyző 



Kihirdetési záradék:

A rendelet 2015. év augusztus hó 12. napján kihirdetésre került.



dr. Vitányi Szilvia

         jegyző