Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019 (IV.3.)

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 15

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019 (IV.3.)

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.15.

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi LXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Roma Nemzetiségi Önkormányzat Ricse véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

1. § (1) Ricse Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) A rendelet célja, hogy a helyi művelődési és kulturális igények figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához a helyi hagyományok ápolásához, a helyi közösségek, személyiségek szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális élet nyilvánosságának fokozásához.

(3) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében eltérő intézmények megfelelő szintű működését. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek, intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.

(4) A rendelet hatálya kiterjed:

a) Ricse nagyközség közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyekre, közművelődési intézményekre, közösségi színtereire, alkalmazottaira és működtetőire

b) a rendelet által szabályozott közművelődési megállapodás alapján támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

2. § (1) A nagyközség minden polgárának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismerete formálásában, valamint – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze;

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat;

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(2)2

(3) Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.

(4) Az önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs intézményi feltétel.

(5) A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veszi.

(6) Az önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a nagyközség közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(7) Az önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja a nagyközség lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy

a)a közművelődési programokat ismertesse az elektronikus média;
b)az önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdetőtáblákon és szórólapokon is tegyék közzé.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1)3 Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a)-b) pontjában és a (4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:

a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése;

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása;

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása;

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, a művelődő közösségek tevékenységének támogatása;

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése;

f) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése;

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása;

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

4. § (1)4

(2)5 Az önkormányzat a 3. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatait közösségi színterein, valamint szükség szerint esetenként közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.

(3)6 A (2) bekezdésben meghatározott színterek feladatait e rendelet 1. melléklete, a közösségi színtereket e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat működési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) a nagyközség oktatási intézményeivel;

b) a nagyközségi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel;

c) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

d) az egyházakkal;

e) a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

(5) A közművelődési megállapodás megkötéséről a képviselő-testület dönt.

(6)7

A közművelődési feladatok finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetési támogatás, minisztériumi érdekeltségnövelő és más pályázati pénzeszközök.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési feladatok támogatására – biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit;

b) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, ezen belül alapilletmények, kötelező pótlékok, költségtérítések fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait;

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények szakmailag önállóan látják el tevékenységüket az alapító okiratukban foglaltak szerint.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)8 Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2001. (II. 20.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Ricsei II. Rákóczi Ferenc Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha (3974 Ricse, Kossuth u. 3.)

1a. Könyvtár (3974 Ricse, Vörösmarty u. 1/A).
Az információs társadalom és az alakuló demokratikus jogállam egyik fontos feltétele a könyvtári rendszer. Fontos a megfelelő könyvbeszerzési keret biztosítása, az információhordozók gyűjteményének kialakítása, ehhez a megfelelő könyvtári gyűjtőkör kialakítása mind gyermek, mind a felnőtt könyvtár vonatkozásában. Meg kell valósítani a számítógépes katalógus teljes kiépítését, a számítógépes kölcsönzést. Miután a nagyközségi könyvtár látja el az általános iskola könyvtári feladatait is, külön figyelmet kell fordítani a gyermek és ifjúsági könyvtár üzemeltetésére. Továbbra is biztosítani szükséges a könyvtár szervezésében a rendhagyó irodalomórákat, játszóházat, egyéb könyvtári foglalkozásokat, vetélkedőket. Kezdeményezni szükséges a nagyközségi könyvtár és más könyvtárak közötti hatékony együttműködést. A településen nagyon fontos lenne egy átfogó közhasznú információkkal rendelkező, az élet minden területét felölelő hálózat kiépítése. Erre a feladatra természetesen személyi és tárgyi feltételeket megteremtése után alkalmas lenne a könyvtár.

1b. Zukor Adolph Közösségi Színtér (3974 Ricse, Vörösmarty u. 1/A).
Feladata a nagyközségben élő lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához színtér biztosítása, kulturális értékek közvetítése. A nagyközség közművelődési, közösségi igényeinek szolgálata, a földrajzi helyzetből adódó kulturális hátrányok enyhítése. Közösségi – közéleti funkciói:

a) ösztönzi, kezdeményezi, a lakosság szerveződéseit, lehetőséget biztosít értékeik bemutatására;

b) társas kapcsolatokhoz, szabad művelődési formákhoz közös szórakozási lehetőségek biztosítása;

c) a közösségi művelődési tevékenységen belül amatőr művészeti alkotóműhelyek működtetése, az önmegvalósítás, az alkotókedv felkeltése és fejlesztése;

d) klubok, szakkörök létrehozása és fenntartása az életkori sajátosságok és eltérő érdeklődési körök figyelembevételével;

e) teret, lehetőséget ad művelődési, közérdekű, közhasznú közösségek, csoportok alakulására, működésére.
Társadalmi - közéleti funkciói:

a) a helyi társadalmi életben meghatározó szerepet betöltő civil szervezetek támogatása;

b) a nagyközség társadalmi eseményeit színesítő kulturális rendezvények megvalósítása, illetve együttműködés az aktuális program szervezőivel;

c) együttműködés a különböző intézményekkel, társadalmi, polgári szervezetekkel.

2. melléklet9

3. melléklet

Ricse Nagyközség közösségi színterei:

1. Községháza 3974 Ricse, Kossuth Lajos utca 25.

2. Ricsei II. Rákóczi Ferenc Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha könyvtár és Zukor Adolph Közösségi színtér telephely – 3974 Ricse, Vörösmarty u. 1/A. Hrsz: 201/3.

3. Ricse Tájház hrsz: 202/1

4. Ricse Jókai utcai park és halastó hrsz: 762

1

A bevezető a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdését a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (1) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdését a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 4. § (2) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § (3) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (6) bekezdését a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 7. § (2) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 2. mellékletet a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 14.) önkormányzati rendelete 5. § d) pontja hatályon kívül helyezte.