Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019 (X.24.)

az önkormányzat fenntartásában lévő nevelési intézményben igénybe vett gyermekétkezés intézményi térítési díjáról

Hatályos: 2020. 04. 01- 2021. 10. 14

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019 (X.24.)

az önkormányzat fenntartásában lévő nevelési intézményben igénybe vett gyermekétkezés intézményi térítési díjáról

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat fenntartásában lévő nevelési intézményben igénybe vett gyermekétkezés intézményi térítési díjáról, valamint egyéb címben igénybe vett térítési díjakról az alábbi rendeletet alkotja:

Az ellátások formái

1. § (1) Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) által biztosított ellátások az alábbiak:

  • 1. óvodai étkeztetés,
  • 2. napközi otthoni étkeztetés,
  • 3. általános iskolai menzai étkeztetés (ebéd),
  • 4. vendég étkeztetés,
  • 5. bölcsődei étkeztetés.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott ellátásokat a Ricsei II. Rákóczi Ferenc Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha intézményében (továbbiakban: intézmény) biztosítja.

Az ellátás igénybevételének módja

2. § Az étkeztetés igénybevételére irányuló kérelem a Ricsei II. Rákóczi Ferenc Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha vezetőjéhez nyújtható be, az 1. § (1) bekezdése szerinti ellátások igénybevételét a vezető intézkedése alapozza meg.

Térítési díj

3. § (1) Az ellátást igénybe vevő jogosult, a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő, valamint a jogosult tartásra, gondozásra köteles és képes hozzátartozója az ellátásért – annak kezdetétől – térítési díja fizet.

(2) A térítési díjat előre, minden hónap 15 napjáig köteles az igénybe vevő, illetve a törvényes képviselő az intézmény házipénztárába befizetni. A befizető a befizetésről igazolást kap.

(3) A térítési díjak ÁFA nélküli áron kerülnek megállapításra.

(4) Az intézmény vezetője az étkezésben részesülőkről, valamint a térítési díjakról nyilvántartást vezet ellátási formánként.

4. § (1) Az óvodai étkeztetés térítési díja: 374,- Ft/fő/élelmezési nap

(2) Napközis étkeztetés térítési díja: 385,- Ft/fő/élelmezési nap

(3) Menza étkeztetés térítési díja: 260,- Ft/fő/élelmezési nap

(4) Bölcsődei étkeztetés térítési díja: 418,- Ft/fő/élelmezési nap

5. § (1) Az Önkormányzat és intézményeinek alkalmazottai kérelemre kedvezményes étkeztetésben részesülnek. A térítési díj összege 358 Ft/fő/élelmezési nap. Az önkormányzat és intézményeinek alkalmazottai térítési díjára rezsiköltséget kell számolni, mely az alkalmazotti étkeztetés normájának 40 %-a.

(2) Vendégétkeztetésben részesülnek igény szerint más magánszemély kérelmezők is, ez azonban nem akadályozhatja az ellátottak étkeztetését.

(3) A vendégétkezés térítési díja: 358 Ft/fő/élelmezési nap. A vendégétkezésre rezsiköltséget kell számolni, mely a vendégétkezés étkezési normájának 55 %-a.

(4) A vendégebédet az intézmény konyháján lehet igénybe venni, vagy ételhordóban a konyháról lehet személyesen elszállítani. Az ellátási formánként meghatározott élelmezési nyersanyagnorma kimutatást a rendelet 1. melléklete szabályozza.

6. § Az ellátás megszűnik:

  • a) a jogosultnak, illetve hozzátartozójának az ellátás megszüntetésére vonatkozó kérelme alapján,
  • b) 2 havi térítési díj hátralék keletkezésével,
  • c) a jogosult halálával,
  • d) ha a jogosultság megállapításának feltételei már nem állnak fenn.

Intézményi térítési díj

7. § (1) Bölcsőde esetében a napi intézményi térítési díj bruttó 286 Ft, havonta bruttó 6000,- Ft.

(2) Az intézményi térítési díjat a bölcsőde esetében a teljes hónapra ki kell fizetni, amennyiben az ellátás kezdetet az adott hónap 1-15. napja. Abban az esetben, ha az ellátást a hónap 15. napját követően veszik igénybe a térítési díjat fél hónapra kell megfizetni.

(3) A képviselő-testület a bölcsődei gyermekétkeztetés intézményi térítési díjából a gyermekétkeztetés normatív kedvezményére nem jogosult igénybe vevő részére 100 %-os támogatást biztosít.

(4) A képviselő-testület a bölcsődei intézményi térítési díj összegéhez 2019. október 1-jétől 2019. december 31-ig 100 %-os támogatást biztosít az igénybe vevők részére.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2019. november 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 9/2017. (IX. 26.) önkormányzati rendelet.