Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020 (II.13.)

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 14- 2021. 05. 18

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020 (II.13.)

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a 2020. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületére, bizottságaira, a Képviselő-testület hivatalára (Ricsei Közös Önkormányzati Hivatal) és az Önkormányzat költségvetési szerveire (Ricsei II. Rákóczi Ferenc Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha, Napfény Ricsei Idősek Otthona) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének

  • a) költségvetési bevételi főösszegét (finanszírozási bevételek nélkül) 763 241 259 forintban
  • b) költségvetési kiadási főösszegét (finanszírozási kiadások nélkül) 768 022 647 forintban
  • c) finanszírozási bevételek főösszegét 429 703 629 forintban
  • d) finanszírozási kiadások főösszegét 358 518 081 forintban
  • e) bevételi főösszegét 1 192 944 888 forintban
  • f) kiadási főösszegét 1 192 944 888 forintban

állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetési hiányát 4 781 388 forintban határozza meg, mely hiányt belső forrás – 2019. évi maradvány - igénybevétele fedezi.

3. § (1) A 2. § (1) bek. a) pontjában megállapított költségvetési bevételek előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti, valamint kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezését e rendelet 1-9. melléklete tartalmazza.

(2) A 2. § (1) bek. b) pontjában megállapított költségvetési kiadások előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti, valamint kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezését e rendelet 10-16. melléklete tartalmazza.

(3) A 2. § (1) bek. c) pontjában megállapított finanszírozási bevételek részletezését e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(4) A 2. § (1) bek. d) pontjában megállapított finanszírozási kiadások részletezését e rendelet 10. melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzati szintű működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat – tájékoztató jelleggel – mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházási kiadási előirányzat feladatonkénti részletezését e rendelet 14. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítási kiadási előirányzat feladatonkénti részletezését e rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(3) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat elkülönítetten e rendelet 26. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A Képviselő-testület a költségvetési kiadási főösszegen belül

  • a) 0 forint általános tartalékot és
  • b) 0 forint céltartalékot állapít meg a 17. melléklet szerint.

(2) A tartalékok felhasználásával kapcsolatos hatáskört a Képviselő-testület gyakorolja.

6. § A költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 18. melléklet tartalmazza.

7. § A Képviselő-testület a költségvetési szervek éves létszám-előirányzatát e rendelet 28. melléklete, a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát e rendelet 29. melléklete szerint határozza meg.

8. § (1) A Képviselő-testület elrendeli, hogy a Ricsei Közös Önkormányzati Hivatal készítse elő a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásának igénybejelentését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti intézkedések megtételéről és a támogatási igény kimunkálásáról, valamint annak határidőben történő benyújtásáról a Polgármester köteles gondoskodni.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § A Képviselő-testület e rendeletben jóváhagyott előirányzatok, és létszámkeretek módosításának, átcsoportosításának jogát esetenként 5 000 000 forint erejéig a polgármesterre ruházza.

10. § A Képviselő-testület – az önkormányzati bevételek növelése érdekében – felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként elhelyezze, vagy tőkegarantált értékpapírt vásároljon.

11. § A Költségvetési előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság tekintetében, az önkormányzati előirányzatok kivételével, a költségvetési szervek vezetői teljes jogkörrel rendelkeznek. Az önkormányzati előirányzatok felett kizárólag a Polgármester rendelkezik teljes jogkörrel.

12. § (1) A költségvetési szervek a saját működési bevételük eredeti, illetve módosított előirányzatot meghaladó többletbevétel 50 %-át – a jegyző egyidejű tájékoztatásával – saját hatáskörben felhasználhatják, míg az 50 %-a az önkormányzat bevételét képezi.

(2) A költségvetési szervek az (1) bekezdés szerint saját működési bevételek eredeti, illetve módosított előirányzatát meghaladó többletbevételeikből az éves személyi juttatások és az azzal összefüggő munkaadót terhelő járulékok előirányzatát nem növelhetik.

(3) A költségvetési szervek és a Ricsei Közös Önkormányzati Hivatal az államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök, valamint a támogatásértékű bevételek eredeti, illetve módosított előirányzatát meghaladó többletbevételeket – jegyző egyidejű tájékoztatása mellett – intézményi hatáskörben felhasználhatják.

13. § A feladat elmaradásból származó – kiemelt – kiadási előirányzat megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

14. § (1) Az Önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek a tartozásállományukról e rendelet 30. melléklete szerinti formában és tartalommal kötelesek adatszolgáltatást teljesíteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást a költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta, a tárgyhó utolsó naptári napjának megfelelően a tárgyhót követő 5-ig a Jegyző részére köteles teljesíteni.

15. § (1) Az Önkormányzat, a Ricsei Közös Önkormányzati Hivatal és a költségvetési szervek bevételeinek beszedésekor, kiadásainak teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzatnál, valamint az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél az alábbi jogcímeken teljesíthetők készpénzben kifizetések:

  • a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,
  • b) az egységes rovatrend K47. Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton elszámolandó kiadások,
  • c) az egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés és K34. Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,
  • d) az egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisértékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,
  • e) az egységes rovatrend K33. Szolgáltatási kiadások és K123. Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó kiadások,
  • f) a c)-e) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások,
  • g) az a)-f) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek,
  • h) az önkormányzat által az államháztartáson kívüli szervezetek, személyek számára biztosított támogatás kifizetése, abban az esetben, ha a támogatatott szervezet, személy nem rendelkezik hitelintézeti számlával.

Egyéb rendelkezések

16. § (1) A Képviselő-testület a civil önszerveződő közösségek, sportegyesület, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek stb. részére a költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig pénzbeli támogatást nyújt. A támogatás folyósításának feltétele, hogy a pályázó, illetve kérelmező szervezet, személy elfogadja az Önkormányzat által meghatározott pályázati kiírásban vagy a pályázóval, kérelmezővel megkötendő támogatási szerződésben foglaltakat.

(2) A támogatás folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezettel, személlyel – az Önkormányzat nevében – a Polgármester „Megállapodás”-t köt a támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználására, valamint annak elszámolására vonatkozóan.

(3) A megállapodás megkötésének feltétele, hogy

  • a) a támogatásra pályázó, támogatást kérelmező szervezetnek, személynek ne legyen az Önkormányzat, valamint költségvetési szervei felé semmiféle tartozása, továbbá
  • b) a pályázó, kérelmező szervezet megfeleljen a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben foglalt feltételeknek, melyről a pályázó kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

(4) A támogatott jogosult részben vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem vagy csak részben valósítható meg.

(5) Amennyiben a támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a pályázatban megjelölt programra, feladatra használta fel, vagy a támogatás igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, a támogatást az Önkormányzat fizetési számlájára köteles egy összegben visszafizetni.

(6) A támogatott a kapott támogatással a pályázatban, illetve a támogatási megállapodásban megfogalmazott cél, illetve tevékenység megvalósítását követően 30 napon belül, de legkésőbb a támogatás folyósítását követő év január 31–ig köteles elszámolni.

(7) A támogatott szervezet, személy – szöveges beszámolóból és a felhasználást igazoló számlamásolatokból álló – elszámolását az ellenőrzési feladatok ellátásával megbízott személy ellenőrizheti.

(8) Újabb támogatási igény benyújtásának feltétele, hogy a támogatott szervezet, személy hiánytalanul eleget tett – korábbi támogatással kapcsolatos – elszámolási (számadási) kötelezettségének és az elszámolás ellenőrzésével megbízott nem állapított meg szabálytalanságot.

(9) A Képviselő-testület által nyújtott – nem normatív – céljellegű működési vagy fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevét, a támogatás célját, összegét – a kettőszázezer forint összeg alatti támogatások kivételével – az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(10) A (2) bekezdés szerinti „Megállapodás” részletes tartalmát – az (1) – (8) bekezdésben leírtak figyelembevételével – a Polgármester jogosult kialakítani.

(11) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére mind az Önkormányzatnál, mind a költségvetési szerveknél csak abban az esetben kerülhet sor, ha

  • a) az átvétel nem jár semmiféle kötelezettséggel,
  • b) az átvétel miatt nem keletkezik az átvevőnél többletkiadás (többletköltség),
  • c) az átvett forrást az átvevő az átadótól függetlenül, önállóan használhatja fel,
  • d) az átvett forrás felhasználása az átvevő feladatainak ellátását szolgálja.

(12) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről 10 000 000 forintig a Polgármester, illetve az átvétellel érintett költségvetési szervek vezetője, ezen összeg felett minden esetben a Képviselő-testület dönt.

(13) A (11) bekezdés szerinti feltételeknek megfelelő államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Polgármester, illetve az átvétellel érintett költségvetési szervek vezetője feljegyzést készít, míg a Képviselő-testület határozattal dönt. A Képviselő-testületi határozatnak, valamint a feljegyzésnek legalább a következőket kell tartalmazni: átadó neve, címe, átadott-átvett forrás tárgyiasult formája, mennyisége, értéke, az államháztartáson kívüli forrás átadásának-átvételének célja, az átvevő nyilatkozata, hogy az átvétel megfelel a (11) bekezdés (a)-(d) pontjában leírt feltételeknek, az átvevő aláírását.

17. § A közvetett támogatások 2020. évre tervezett összegét e rendelet 25. melléklete tartalmazza.

18. § Az önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségének bemutatását e rendelet 20-23. és 27. melléklete tartalmazza.

19. § A 2020. év várható bevételi és kiadási előirányzatok teljesülésére vonatkozó, önkormányzati szintű előirányzat-felhasználási ütemtervet e rendelet 24. melléklete tartalmazza.

20. § A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve e rendelet 19. melléklete tartalmazza.

21. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott, az Önkormányzat Képviselő-testülete részére a zárszámadáshoz csatolandó vagyonkimutatást az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet 30. §-ban meghatározott szerkezetben kell összeállítani, azt tovább nem kell részletezni.

(2) Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2020. évre, 2020. január 1-jétől 2020. december 31-ig a köztisztviselők részére illetménykiegészítést állapít meg, melynek mértéke: valamennyi felsőfokú végzettségű köztisztviselő esetében az alapilletményük 20 %-a.

(3) Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a 2019. évi LXXI. törvény 58. § (6) bekezdésében foglaltakat figyelembe véve a köztisztviselői illetményalapot 2020. évre vonatkozóan 55.000,- Ft-ban határozza meg.

Záró rendelkezés

22. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 1-jétől kell alkalmazni.