Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 10. 06

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2022.10.06.

Ricse Nagyközség Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. tv. 19. §- ban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet területi és tárgyi hatálya kiterjed Ricse Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területére, az ahhoz tartozó termőföldekre, ide nem értve a halastavat és az erdőt.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli egyéb szervezetre.

(3) A mezőőri járulékot az önkormányzat nem vet ki.

2. § (1) A mezőőr a működési területén jogosult és köteles a jogszabályban meghatározott feladatainak ellátásán felül:

a) a működési területén észlelt környezetszennyezést, kommunális hulladék-, építési törmelék- és egyéb ipari, vagy fertőző anyagok mezőgazdasági művelés alatt álló területekre, közterületekre, útra, vízfolyásokba, csatornákba, használatban lévő, vagy használaton kívüli kutakba történő lerakását jelezni az önkormányzat felé, valamint az erre irányuló cselekményeket megakadályozni, a természet védelmére vonatkozó előírások betartását ellenőrizni;

b) a belvízvédelmi védőművek rongálását, árkok betemetését és az erre irányuló cselekményeket megakadályozni;

c) a vegyes minősítésű területeken az engedély nélküli fakivágásokat a rendőrség felé jelenteni és ezzel egyidejűleg megakadályozni az erre irányuló cselekményt.

(2) A mezőőr felett a munkáltatói jogot a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr a jogszabályban meghatározott feladatát a polgármester, annak távollétében az alpolgármester utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a jogszabályban meghatározott szakmai felügyeleti szerv és az illetékes rendőrkapitányság látja el.

(4) A mezőőr sörétes vadászlőfegyverrel, a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal, valamint a jogszabály által rendszeresített formaruhában látja el szolgálatát.

(5) A mezőőr szolgálatát a hatályos jogszabályok, valamint a működési és szolgálati szabályzat rendelkezései szerint látja el.

(6) A mezei őrszolgálat létszáma: 1 fő.

3. § Ez a rendelet 2022. október 6-án lép hatályba.