Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015 (VII.20.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének helyi szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékérről

Hatályos: 2015. 07. 21- 2022. 03. 01

Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015 (VII.20.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének helyi szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékérről1

2015.07.21.

Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,

2. kérelmezők: a hivatali helyiségen-, illetőleg a hivatali munkaidőn belül és kívül tartandó anyakönyvi eseményeket az anyakönyvi jogszabályok szerint bejelentő ügyfelek,

3. hivatali helyiség: 3934 Tolcsva, Szabadság tér 16. szám alatti házasságkötő terem,

4. hivatali munkaidő: Tolcsva Község Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

5. rendkívüli körülmény: a házasuló egészségi állapota, vagy kora miatt nem tud a hivatali helyiségben megjelenni.

2. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötések, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének rendje

2. § (1) Tolcsva Község Önkormányzata hivatali munkaidőn belül térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi események megtartásához a hivatali helyiséget.

(2) Kérelemre az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségen kívül is megtartható, ha az erre a célra bejelentett helyen biztosítható a házasságkötés méltósága és nyilvánossága.

(3) Nem felel meg a hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi esemény céljára az a hely, ahol

a) veszélybe kerülhet a jelenlévők élete, egészsége, testi épsége,

b) az anyakönyvi esemény számára szolgáló épületben nem áll rendelkezésre legalább két kijárat a szabadba történő távozásra,

c) az anyakönyvi esemény megrendezése nem különíthető el az ingatlan más használati módjaitól,

d) az időjárás zavaró hatásai nem küszöbölhetők ki,

e) a helyiség nagysága vagy akusztikája miatt az anyakönyvi eseményhangosítás nélkül nem tartható meg, és ehhez a technikai feltételek nem adottak.

(4) Rendkívüli körülmény esetén az anyakönyvi esemény a (3) bekezdés b)–e) pontjaiban foglalt kizáró feltételek mellett is megtartható a hivatali helyiségen kívüli helyen.

(5) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény pénteken 12.30 és 19 óra közötti, szombaton 9.00 és 19 óra közötti időpontban engedélyezhető.

3. A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események többletszolgáltatási díja

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésen, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében való közreműködésért az 1. melléklet 1. pontja szerinti többletszolgáltatási díjat kell fizetni.

(2) Többletszolgáltatási díjat nem kell fizetni, ha az önkormányzat anyakönyvi események megtartására szolgáló hivatali helyiségének hirtelen műszaki állapotromlása az ide bejelentett anyakönyvi esemény megtartását akadályozza.

(3) Az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott többletszolgáltatási díj 10%-ának megfelelő mértékű díjat kell fizetni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséért, ha a 1. § 5. pont szerinti rendkívüli körülmény áll fenn.

(4) Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető a többletmunkája ellenértékeként pénzbeli térítésre tart igényt, e rendelet 1. mellékletének 2. pontjában meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

4. A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményre vonatkozó szabályok

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésen, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében való közreműködésért az 1. melléklet 1. pontja szerinti többletszolgáltatási díjat kell fizetni.

(2) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény pénteken 12.30 és 19 óra közötti, szombaton 9.00 és 19 óra közötti időpontban engedélyezhető.

(3) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető a többletmunkája ellenértékeként pénzbeli térítésre tart igényt, e rendelet 1. mellékletének 2. pontjában meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

5. A többletszolgáltatási díj megfizetése

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események többletszolgáltatási díját a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal számlájára legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 30. napon kell megfizetni.

(2) Amennyiben az anyakönyvi eseményre nem kerül sor, a befizetett szolgáltatási díj 50 %-át a kérelmezők írásbeli kérelmére a hivatal akkor fizeti vissza, ha az anyakönyvi esemény lemondására a tervezett időpontot megelőzően legalább 10 nappal korábban sor kerül.

(3) Amennyiben a lemondásra a tervezett időpontot megelőzően kevesebb, mint 10 napon belül kerül sor, vagy az anyakönyvi esemény írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett szolgáltatási díj nem jár vissza.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy a rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult anyakönyvi eseményekre vonatkozó kérelmek esetében kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes anyakönyvi események engedélyezéséről és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő térítési díjak mértékéről szóló 7/2012.(VII.12.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Tolcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 23. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 2. napjával.