Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016 (XI.24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2016. 11. 25- 2022. 03. 01

Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016 (XI.24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól1

2016.11.25.

Tolcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Tolcsva településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Tolcsva község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít annak a személynek, aki

a. Aktív korúak ellátásában, vagy
b. időskorúak járadékában, vagy
c. települési támogatásban részesül, vagy
d. halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.
(2) Támogatás feltétele továbbá, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtéssel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítja.
(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.
(4) A tűzifa támogatás mértéke ingatlanonként minimálisan 0,5 erdei m3.
(5) A Képviselő-testület a rászorultság mértékétől függően – méltányosságból – ingatlanonként 1,5 m3tűzifa támogatást is megállapíthat.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a. aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett,
b. azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető,
(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.
3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. számú függelék szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2016. december 15. napjáig, Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Tolcsvai Kirendeltségéhez (3934 Tolcsva, Szabadság tér 16.) (továbbiakban: Önkormányzati Hivatal) lehet benyújtani.

(3) A kérelemben a kérelmező nyilatkozik a jogosultságának a Rendelet 2. § (1) bekezdés a) és b) pontok szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékeli az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát.

(4) A kérelmek elbírálása a Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2016. december 31. napjáig dönt.

(5) A polgármester legkésőbb 2017. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa térítésmentes kiszállításáról.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú függeléket képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a költségvetési törvény 1. mellékletének IX. 18 pontja szerint az Önkormányzat számára megállapított 2.151.380,- Ft kiegészítő támogatás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

(2) El kell utasítani továbbá azokat a kérelmeket, melyek a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.

II. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2017. február 28. napján hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Tolcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 39. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 2. napjával.