Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (X.30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 10. 31- 2018. 04. 29

Tolcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya


1. § (1) A rendelet célja, hogy Tolcsva településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális támogatás, egyszeri tűzifa juttatás jogosultsági feltételeit és az igénylés, odaítélés menetét.


(2) A rendelet hatálya kiterjed Tolcsva közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei


2. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyeknek 0.5-2 erdei m3 vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosíthat.


(2) Szociálisan rászoruló személy, aki:

a)  aktív korúak ellátásában, vagy

b) időskorúak járadékában, vagy

c) települési támogatásban részesül, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) háztartásában a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregséginyugdíj legkisebb összegének 200% -át, egyedül élő esetében a 300%-át.


(3) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 2. § (2) bekezdés a-d) pontban megjelölt személy.


(4) Támogatás feltétele, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtési lehetőséggel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítsa.


(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő háztartások és személyek számától.


(6) Amennyiben egy ingatlanból több kérelem érkezik, az elbírálás során előnyt élvez az, aki a kérelmet korábban nyújtotta be.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.


(2) Az üresen álló, életvitelszerűen nem lakott ingatlanra vonatkozó támogatás nem kérhető.


(3) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást, semmiféle jogcímen nem kér.

3. A támogatás igénylésének menete


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. függelék szerinti kérelem benyújtásával indul.


(2) A kérelmet 2017. december 1. napjáig, a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatalhoz (3934 Tolcsva, Szabadság tér 16.) (a továbbiakban: hivatal) lehet benyújtani.


(3) A kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a szociális rászorultságának e rendelet 2. § (2) bekezdés szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékelnie kell az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát, illetve e rendelet 2. § (2) bekezdés e) pontja esetében a jövedelmet kell igazolni.


(4) A kérelmek elbírálása Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatás odaítéléséről, legkésőbb 2017. december 10. napjáig dönt.


(5) A polgármester legkésőbb 2018. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa térítésmentes kiszállításáról.


(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. függelékét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás kizárólagos pénzügyi forrása a költségvetési törvényben megállapított, szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó, 2.471.420.-Ft kiegészítő támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás.


(2) A támogatás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a rendelet 2. §-ában meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.


(3) El kell utasítani továbbá azokat a kérelmeket, melyek a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.

4. Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2018. április 30.  napján hatályát veszti.

                        Csoma Ernő                                                              Szabó Ferenc

                         polgármester                                                                   jegyző